ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepreședintele Comisiei Europene: Federația Rusă nu este mulțumită de faptul că Moldova va intra în UE, dar asta nu decide Rusia, ci cetățenii și autoritățile Republicii Moldova

17:31 | 21.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Este clar că Federația Rusă nu este mulțumită de faptul că Republica Moldova va intra în Uniunea Europeană, dar asta nu decide Rusia, ci Moldova, cetățenii și autoritățile din Moldova sunt importante pentru noi. Afirmația a fost făcută astăzi de vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles, după cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Premierul Dorin Recean a declarat că „Republica Moldova se va mobiliza, își va reafirma la 20 octombrie parcursul european și va întreprinde toate reformele necesare care vor aduce reziliență și sustenabilitate instituțiilor din țara noastră”.

Întrebați despre posibilitatea demarării pe 25 iunie a negocierilor de aderare cu Republica Moldova, oficialii au remarcat că „ar fi mai ușor să atingem obiectivul dacă toate sarcinile ar fi realizate”.

„Când ne gândim la această întrebare, în primul rând, trebuie să ne referim la ce mai trebuie făcut. Cred că mai e încă un subiect care trebuie abordat, cel puțin încă unul care încă nu e rezolvat, dar am primit asigurări din partea Guvernului că se va face ce e de făcut. Acum, dacă se realizează înainte de 25 iunie sau nu, nu cred că vă pot eu răspunde la această întrebare. Comisia a făcut toate propunerile pentru ca decizia respectivă să fie luată de Consiliul European și să fie convocată prima conferință interguvernamentală, prima etapă formală a negocierilor. Dacă Consiliul va fi gata înainte de data menționată și dacă putem convoca această conferință interguvernamentală, urmează să vedem. Sigur că ar fi mai ușor să atingem obiectivul dacă toate sarcinile ar fi realizate”, a declarat Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

„Noi avem obiectivul să fim pregătiți pentru sfârșitul lunii iunie, în același timp și Comisia și statele membre au nevoie să se pregătească pentru acest lucru. Nu există o dată, dar există un obiectiv”, a afirmat premierul Dorin Recean.

La Bruxelles s-a desfășurat astăzi cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Moldova - Uniunea Europeană. Aceasta este prima reuniune de când Republica Moldova a obținut decizia de a iniția negocierile de aderare la UE.

img24003752

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!