ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Folosirea și protecția subsolului în Republica Moldova va fi eficientizată

10:11 | 05.06.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi Codul subsolului în redacție nouă. Documentul prevede folosirea rațională a subsolului pentru satisfacerea necesarului de materie primă minerală, sporirea securității lucrărilor și diminuarea efectelor negative asupra mediului, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Guvernului.

Noul Cod al subsolului specifică cerințele de exploatare a zăcămintelor de substanțe minerale utile și de prelucrare primară a materiei prime, printre care: aplicarea tehnologiilor raționale, ecologic inofensive; executarea lucrărilor în condiții sigure pentru oameni, construcții și mediul înconjurător; respectarea schemelor tehnologice de prelucrare ș.a. 

De asemenea, este stabilită garanția financiară pentru refacerea mediului, care va fi necesară încă la etapa de proiectare a lucrărilor, pentru a reduce la minimum efectele negative ale exploatărilor miniere. Garanția financiară va fi restituită agentului economic în măsura în care acesta a executat lucrările de reabilitare a spațiilor asupra cărora s-a intervenit. 

Documentul mai prevede condițiile de folosire a subsolului în alte scopuri decât extragerea substanțelor minerale, cum ar fi utilizarea golurilor miniere, precum și cele de construire pe suprafețele cu zăcăminte și cu alte resurse ale subsolului.

Procedura de obținere a actelor permisive pentru activități de explorare a subsolului va fi simplificată. Autorizațiile vor fi acordate în termene restrânse, cu respectarea principiilor de transparență și de utilizare eficientă a resurselor minerale, iar taxele de participare la concurs pentru agenții economici vor fi excluse.
Autoritatea competentă în domeniul folosinței și protecției subsolului este Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, din subordinea Ministerului Mediului.

img24004197

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!