ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Acțiunile întreprinse de autoritățile din R. Moldova privind combaterea dezinformării și a propagandei, în vizorul AP OSCE

10:34 | 03.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 3 iul. /MOLDPRES/. Acțiunile întreprinse de autoritățile din R. Moldova privind combaterea dezinformării și propagandei rusești au ajuns în vizorul Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE). Șefa delegației moldovenești Veronica Roșca a ținut un discurs în plen la acest subiect, comunică MOLDPRES.

„La Sesiunea anuală a AP OSCE am relatat despre intervențiile la cadrul normativ al Republicii Moldova menite să reducă impactul negativ al propagandei și  dezinformării în spațiul mediatic totodată menționând despre adoptarea Programului național de dezvoltare a mass-media pentru anii 2023-2026, a Concepției de comunicare strategică și contracarare a dezinformării pentru anii 2024-2028, precum și a Strategiei Naționale de Securitate, în care sunt stipulate amenințările informaționale care afectează interesele naționale ale Republici Moldova”,a  menționat Veronica Roșca.

Șefa delegației naționale la AP OSCE a făcut referire și la autoritățile publice implicate în procesul de monitorizare, prevenire și sancționare a acțiunilor de dezinformare, precum Consiliul Audiovizualului, Serviciul de Informații și Securitate. De asemenea, a menționat despre crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării, care, cu sprijinul partenerilor internaționali, analizează cele mai bune practici existente în ceea ce privește instrumentele, metodologia și mecanismele legale necesare pentru asigurarea securității spațiului informațional online din Moldova, în conformitate cu standardele UE. „Dezinformarea este considerată una dintre principalele amenințări la adresa democrației, nu doar în Europa, ci și în restul lumii. În acest context, aș dori să subliniez importanța cooperării între statele participante la OSCE, inclusiv necesitatea unui dialog productiv la nivel parlamentar pentru schimbul de bune practici în acest domeniu, pentru a lupta împotriva dezinformării ruse și a știrilor false în întreaga zonă OSCE”, a subliniat Roșca.

În marja Sesiunii, membrii delegației Parlamentului Republicii Moldova au avut o întrevedere cu Pia Kauma, președinta Adunării Parlamentare a OSCE. Oficialii au discutat subiecte care vizează situația actuală din Republica Moldova, provocările de securitate cu care se confruntă țara noastră în contextul războiului de agresiune al Federație Ruse împotriva Ucrainei, precum și despre războiul hibrid și dezinformarea care afectează Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, membrii delegației naționale s-au referit și la pregătirile pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, care vor avea loc în luna octombrie curent.

img24004980

img24004980

img24004980

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!