ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trilaterala Moldova-România-Ucraina // Luminița Odobescu: „Victoria Ucrainei este indispensabilă pentru a împiedica Federaţia Rusă să mai declanşeze o nouă agresiune în viitor”

19:08 | 05.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 5 iul. /MOLDPRES/. Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat la Chișinău că Declaraţia comună semnată de Republica Moldova, România și Ucraina consfinţeşte angajamentul celor trei ţări de a acţiona solidar în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, informează MOLDPRES.

„România rămâne alături de Ucraina pentru a identifica soluţii alternative în domeniul energetic. (...) Vom continua să reducem capacitatea Federaţiei Ruse de a utiliza accesul la energie ca element destabilizator în regiunea Mării Negre”, a subliniat Odobescu.

„Victoria Ucrainei este indispensabilă, nu doar pentru că aşa este corect, nu doar pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, ci şi pentru a împiedica Federaţia Rusă să mai declanşeze o nouă agresiune în viitor. Susţinerea comunităţii internaţionale nu vine doar în sprijinul Ucrainei, ci apără principiile şi normele ordinii internaţionale bazate pe reguli, pe scurt - întreaga ordine internaţională fundamentală în lumea în care trăim”, a arătat Luminiţa Odobescu. 

Şefa diplomaţiei române a participat, la Chişinău, la Trilaterala România - Republica Moldova - Ucraina, reuniune pe care a numit-o "a conectivităţii şi a solidarităţii", context în care a susţinut o declaraţie de presă comună cu omologii săi moldovean, Mihai Popşoi, şi ucrainean, Dmitro Kuleba.

În cadrul reuniunii, a fost semnat un Memorandum de înţelegere pentru combaterea dezinformării, document pe care ministrul Luminiţa Odobescu l-a descris drept „dovada angajamentului comun de a contracara acest fenomen, printr-o cooperare mai bine structurată”.

Documentele semnate la Chișinău denotă faptul că R. Moldova, România și Ucraina împărtășesc viziuni comune și se pronunță „ferm” pentru un viitor european, a declarat șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi.

Trilaterala de la Chișinău a abordat o tematică extinsă, de la cooperarea regională în domeniul energiei și dezvoltarea în comun a unei infrastructuri de transport moderne și reziliente la parteneriate regionale în domeniul combaterii dezinformării.

Ideea dezvoltării cooperării trilaterale a fost lansată în 2022 de România, prima reuniune desfășurându-se pe 15 septembrie la Odesa, iar cea de-a doua - pe 13 aprilie 2023 la București.

 

img24005095

img24005095

img24005095

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!