ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MAI și SIS vor putea dispune sistarea accesului la conținut web cu caracter infracțional

15:12 | 09.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 9 iul. /MOLDPRES/.Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate ar putea avea atribuția de a dispune sistarea accesului la conținut web cu caracter infracțional. Un proiect de lege în acest sens a fost examinat la Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, în contextul implementării modificărilor la Legea comunicațiilor electronice.

În acest context, autorii propun ca Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate să aibă atribuția de a dispune sistarea accesului la conținut web cu caracter infracțional. Acest lucru se va realiza cu respectarea unor principii clare, stipulate în lege: proporționalitatea; aplicarea măsurii tehnice de sistare cel mai puțin restrictive; informarea privind motivele sistării accesului și căile de atac; revizuirea periodică a necesității sistării în continuare a accesului la o anumită pagină web; respectarea dreptului furnizorilor de servicii de a aplica, din proprie inițiativă, alte măsuri pentru prevenirea utilizării abuzive a serviciilor sale.

Sistarea accesului la pagina web care conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor va putea fi dispusă pe un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acesteia, dar nu mai mult de 90 de zile.

Ordinul de sistare a accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului online va putea fi contestat în instanța de judecată. De asemenea, cadrul legal a fost completat cu criterii privind sistarea accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului web.

O altă prevedere a proiectului de lege este atribuirea competenței Ministerului Afacerilor Interne de a dispune conservarea datelor informatice până la începerea urmării penale.

Proiectul de modificare a Legii privind prevenirea și combaterea criminalității informatice urmează a fi examinat în plenul Parlamentului.

img24005205

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!