
Au fost desemnați câștigătorii Concursurilor Naționale pentru anul 2019 a Asociației Bibliotecarilor din Moldova
Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a desemnat astăzi câștigătorii concursurilor naționale „Bibliotecarul Anului” și „Cele mai reușite lucrări în domeniul Biblioteconomiei şi Științelor Informării” pentru anul 2019, relatează MOLDPRES.
Potrivit președintelui Asociației Bibliotecarilor din Moldova, Elena Pintilei, concursul „Cel mai bun bibliotecar al anului” a fost instituit în scopul identificării și valorificării potențialului creativ al resurselor umane din biblioteci, amplificării imaginii şi poziției bibliotecarului în comunitatea profesională şi a utilizatorilor, promovării experiențelor reprezentative în domeniu, provocării unei competiții profesionale creative, orientată spre creșterea performanței în activitate și motivarea bibliotecarilor.
Astfel, de titlul „Bibliotecarul Anului 2019” s-au învrednicit următoarele persoane: Categoria biblioteci naționale: Rodica Gangura, bibliotecar principal, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”; Categoria biblioteci universitare, specializate – Olga Dascăl, bibliotecar, Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți; Categoria biblioteci municipale/raionale – Natalia Corghencia, șef sector, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău, filiala Centrul Academic Internațional Eminescu; Lina Iftodi, șef filiala „Liviu Rebreanu”, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Chișinău și Categoria biblioteci comunale/sătești – Elena Cebotaru, șef bibliotecă, satul Drujba, raionul Ungheni și Marina Negru, bibliotecar principal, satul Chirca, raionul Anenii Noi.
Conform Elenei Pintilei, concursul „Cele mai reușite lucrări în domeniul Biblioteconomie și Științelor Informării” are ca scop stimularea activității de investigare, promovarea spiritul competitiv, creativității și inventivității membrilor ABRM. Cu Premiul Mare pentru lucrarea „Nicolae Dabija, cioplitorul de ferestre” au fost distinse Lidia Kulikovscki și Claudia Tricolici de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău.
La categoria Biblioteconomie și Științe ale Informării, Premiul I a fost acordat pentru lucrarea „International Trends in Academic Library Development”. Echipa de autori: Ane Landov, Silvia Gghinculov și Angela Repanovici de la Biblioteca Științifică a Academiei de Studii Economice din Moldova și pentru volumul ”Sistemul Național de Biblioteci din Republica Moldova: Studiu Statistic 2017 – 2018”, Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Echipa de autori: Valentina Popa, Vera Osoianu, Ecaterina Dmitric, Ludmila Corghenci, Margareta Cebotari și Lilia Povestca.
Cu premiul 2 a fost distinsă lucrarea „Centrul Biblioteconomic Național: conținut de calitate și schimbări de perspectivă: monografie aniversară (70 de ani de la fondarea Direcției Cercetare și Dezvoltare în Biblioteconomie și Științe ale Informării)”, Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Echipa de autori: Vera Osoianu, Ludmila Corghenci, Ecaterina Dmitric, Valentina Popa, Margareta Cebotari, Angela Drăgănel și Natalia Ghimpu.
Premierea tuturor câștigătorilor va avea loc în cadrul conferinței anuale a Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova.
foto: BNRM
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Piesa „Mama”, pe scena Teatrului Republican „Luceafărul”, un spectacol pentru toate vârstele
Agenda „Mărțișor 2025” // Recitalul de muzică clasică „Portrete sonore” cu pianiștii Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici
Republica Moldova participă la Târgul internaţional de vinuri şi băuturi spirtoase ProWein 2025
Au fost desemnați câștigătorii Olimpiadei Republicane la Chimie
Partenerii de dezvoltare își unesc forțele pentru a stimula învățământul medical veterinar și sectorul zootehnic din R. Moldova
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Experienţa raioanelor Cahul şi Ungheni în Programul „EU4Moldova: Regiuni – cheie”, model şi pentru alte localităţi din ţară
Autorităţile au organizat instruiri pentru a completa rândurile specialiştilor industriei turismului din R. Moldova
VIDEO // Ministrul Educației, Dan Perciun: Moțiunea de cenzură este o oportunitate de a raporta realizările și provocările din sistem
CEC: Pe 18 mai 2025 vor avea loc alegeri locale noi în șase localități
Patru companii și-au depus ofertele la licitația privind construcția a două CET-uri performante la Chișinău
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îl va găzdui la Chișinău pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel
Peste 16 mii de persoane au solicitat ambulanța săptămâna trecută
Un avocat din capitală s-a ales cu interdicție de a profesa timp de doi ani
Meteorologii au anunțat pentru mâine Cod galben de vânt puternic
Republica Moldova își intensifică eforturile de conectare la rețelele europene de transport
Un bărbat din Tiraspol a fost reținut pentru spălare de bani în valoare de 5 milioane de dolari
92 de șoferi sunt cercetați penal după ce au fost prinși băuți la volan