
A fost inaugurată o expoziție comemorativă de scenografie și grafică a artistei Irina Press
Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. La Biblioteca Științifică ”Andrei Lupan” a fost inaugurată ieri o expoziție comemorativă a regretatei Irina Press, fost scenograf și designer de costume la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Tatiana Oprea-Zaharova, curatorul expoziției, a afirmat că aceasta cuprinde circa 60 de lucrări de scenografie, grafică și pictură.
La rândul său, solistul Teatrului Național de Operă și Balet, Serghei Pilipețchi, doctor în studiul artelor, a menționat că aceasta este a doua expoziție a autoarei după trecerea ei în eternitate. ”Anul trecut, am organizat la Muzeul Național de Artă al Moldovei o expoziție de schițe de costum, de decor, de costume și păpuși, confecționate de Irina Press, iar în luna martie vom desfășura o expoziție cu lucrările ei de pictură la Sala cu Orgă. Protagonista manifestării a fost un pictor-scenograf și designer de costume de talie europeană. A realizat aproximativ 100 de spectacole în Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Rusia, Ucraina ș.a. Creativitatea multilaterală a Irinei Press uimește prin rafinamentul său, cunoașterea profundă a muzicii și istoriei artei, prin gustul excelent, cultivat pe baza orele mai bune exemple de tradiții scenografice din Sankt-Petersburg, prin intuiție profesională și inovație”, a subliniat Serghei Pilipețchi.
În context, artistul plastic Victoria Rocaciuc, doctor în studiul artelor, a specificat că expoziția Irinei Press merită atenția publicului și a specialiștilor în domeniu, fiindcă în perioada în care a activat, acestea n-au fost valorificate pe deplin. ”În timpul vieții, autoarea nu prea și-a prezentat lucrările în expoziții. Tocmai de aceea apreciez meritul lui Serghei Pilipețchi, care a îngrijit cele două expoziții. Costumele, scenografice semnate de Irina Press denotă o manieră artistică inedită. La fel de rafinate din punct de vedere al coloritului sunt peisajele și naturile statice semnate de ea”, a constatat sursa citată.
Potrivit criticului de artă Elena Musteață, este impresionant diapazonul genurilor practicate de către Irina Press, iscusința artistei de a profesa cu măiestrie atât pictura în acuarelă și ulei – în special natură statică cu flori și peisajul, cât și domeniul graficii. ”Astfel, expoziția prezintă, în mod inedit, schițe de studiu de figură și peisaj urban, portrete cu creion grafit, dar și compoziție tematică, realizate în acuarelă sau afiș de spectacol, executat cu tuș, peniță”, a precizat aceeași sursă.
Irina Press s-a născut la 3 iunie 1956 într-o familie de intelectuali din Sankt-Petersburg, Rusia. În 1974 a absolvit Școala Medie de Artă „B. V. Iohanson” de la Institutul „I. E. Repin” (în prezent - Liceul de Artă Academică de Stat din Sankt-Petersburg V. Iohanson al Academiei Ruse de Arte) și în 1979 - Facultatea de scenografie (clasa I. Segal) a Institutului de Teatru, Muzică și Cinematografie din Leningrad (acum Institutul de Stat rus al Artelor Scenice din Rusia). Împreună cu soțul ei, Artistul Poporului din Rusia, Veaceslav Okunev, și-a început activitatea de creație încă în anii studenției. A debutat în 1976 cu opera Gianni Schicchi de G. Puccini la Teatrul Academic de Operă și Balet din Leningrad. Din 1981 până în 2013, cu scurte pauze, a lucrat ca scenograf și designer de costume la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău, în același timp a pus în scenă spectacole în alte teatre. În decembrie 2011 i s-a conferit titlul onorific „Maestru al Artei”. Irina Press s-a stins din viață în octombrie 2021.
Expoziția va fi deschisă până la 20 februarie.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene