
A fost inaugurată o expoziție dedicată istoricului literar Nicolae Romanenco
Chişinău, 21 mai /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” din Chișinău a avut loc ieri vernisarea expoziției ”Nicolae Romanenco - 110 ani de la naștere”, informează MOLDPRES.
Expoziția cuprinde peste 100 de exponate: documente, fotografii, cărți editate de autor.
Solicitat de agenție, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu a menționat că Nicolae Romanenco a fost un mare cărturar.
”Am colaborat la editarea cărții ”George Meniuc sau întoarcere la Itaca”. Prin George Meniuc am reușit să ne împrietenim și să avem relații dintre cele mai viabile. El rămîne în istoria literaturii noastre ca unul dintre cei mai avizați hasdeulogi, precum și ca un spirit care a avut vocația prieteniei, susținînd scriitori din mai multe generații: Vasile Vasilache, Vladimir Beșleagă, Serafim Saca, Vasile Malanețchi, Vitalie Ciobanu ș.a.”, a constatat Arcadie Suceveanu.
Potrivit directorului Muzeului Național de Literatură ”M. Kogălniceanu”, Vasile Malanețchi, Nicolae Romanenco a fost un umanist prin excelenţă, pînă în măduva oaselor, prin structura sa interioară, prin convingeri, prin idei, acţiuni şi fapte.
Nicolae Romanenco s-a născut la 8 aprilie 1906 în Rusia. Studiile primare le-a făcut la Chişinău. În 1922 a absolvit Liceul Real din Comrat, iar în 1927 – Şcoala Politehnică din Timişoara. În anii 1928-1940 a lucrat inginer-electrician la diferite întreprinderi tehnice din Bucureşti şi Ploieşti. A scris şi a publicat o serie de articole şi studii despre arta traducerii, o parte dintre acestea fiind adunate în volumul „Relaţiile ruso-române în trecut şi în prezent”. Din 1949 lucrează la Secţia de energetică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul căreia a susţinut teza de doctor în ştiinţe tehnice (1967). Din 1969 pînă în 1987 a fost consultant la Uniunea Scriitorilor din URSS cu problemele literaturii române din Moldova.
Deși n-a avut studii filologice, a fost preocupat mulţi ani de una din temele majore ale culturii noastre: valorificarea moştenirii literare şi ştiinţifice a distinsei familii Hasdeu. Monografia sa „B.P. Hasdeu. Viaţa şi opera”, apărută la Chişinău în 1957, se numără printre primele studii din această serie. Pe parcursul anilor, a pregătit mai multe ediţii ale operelor marelui enciclopedist. Este unul din autorii „Istoriei literaturii moldoveneşti” (1958), culegerii „Studii şi materiale despre B.P. Hasdeu” (1966), „Pagini din istoria literaturii şi culturii moldoveneşti” (1979), „Studii şi materiale despre Alexandru şi Boleslav Hâjdău” (1984) ş.a.
S-a stins din viaţă la 29 iulie 2000 la Moscova, iar în 2001 a fost reînhumat la Cimitirul Central Ortodox din Chişinău. Actualmente, manuscrisele lui Nicolae Romanenco se află în Colecţia Hasdeulogie a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” .
(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Președinta Maia Sandu: „Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană”
ASP anunță posibile întreruperi în funcționarea modulului de programare prealabilă la serviciile instituției
În zilele de odihnă, vremea va fi caldă cu cer variabil
Aeroportul Chișinău anunță trafic intens în perioada estivală. Călătorii, îndemnați să ajungă la aerogară cu trei ore înainte de zbor
În 19 localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Raportul OCDE: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției și combaterii corupției
Vicepremierul Mihai Popșoi participă la cea de‑a 18‑a ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum
Un atac nocturn al Rusiei a ucis cel puțin două persoane în Cernăuți
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Florența: „Relația tot mai strânsă dintre Moldova și Italia, întărită de prezența voastră, ne-a adus rezultate concrete”
La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe capitolele Energie și Rețele Trans-europene. Cristina Gherasimov: „Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită în raionul Glodeni: „Grija pentru satele și orașele noastre rămâne a fi o prioritate”
Președintele Zelenski anunță că Statele Unite și-au reluat livrările de armament către Ucraina
Circa 5 500 de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota în străinătate la parlamentarele din această toamnă
Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii