
A fost vernisată o expoziție de fotografie dedicată edificiilor de cult
Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se desfășoară în Republica Moldova în perioada 21 septembrie-4 octombrie, o expoziție de fotografie cu genericul ”Spațiul sacru al satului” a fost inaugurată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, informează MOLDPRES.
Potrivit curatorului expoziției, protoiereului mitrofor Manole Brihuneț, doctor în studiul artelor și culturologie, expoziția propune spre perceperea publicului patrimoniul reprezentat de edificiile de cult, monumente importante, în care veacuri la rând comunitățile tradiționale și-au exprimat credința și afirmat educația în spiritul valorilor sociale consacrate.
Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a subliniat că este necesară păstrarea și valorificarea monumentelor care fac parte din patrimoniul cultural al R. Moldova.
La rândul său, directorul instituției Petru Vicol a afirmat că cele 60 de fotografii ale edificiilor de cult, reprezentative valoric pentru spațiul nostru cultural, au fost realizate de doctorul în studiul artelor și culturologie Manole Brihuneț ca urmare a unor îndelungate cercetări de teren în localitățile Republicii Moldova. ”Aceste monumente sunt biserici de zid, dintre cele mai vechi păstrate în comunități, edificate în a doua jumătate a sec. XVIII – începutul sec. XIX”, a mai spus Petru Vicol.
Expoziția reflectă tipologia acestor lăcașe de cult și varietatea structurală a acestora, pentru a se putea observa principiile și soluțiile lor arhitecturale ca un puternic demers al sacralității asupra modelării spiritualității și mentalității comunitare. Aceste monumente sunt exemplare în sensul cultivării unui spirit educațional polivalent. La edificarea lor au fost utilizate materiale și tehnici locale, iar principiile constructiv-arhitecturale sunt de influență barocă și clasicistă, pătrunse prin filieră austriacă-transilvăneană și filieră ruso-poloneză, având și implicații ale elementelor autohtone.
Potrivit organizatorilor, expoziția este un prilej de reflecție privitor la valoarea istorică și arhitecturală a bisericilor de zid din Republica Moldova și prezintă, în premieră, starea actuală a acestor monumente ecleziastice importante.
Expoziția va fi deschisă până la 29 noiembrie.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene