
Academicianul Mihai Cimpoi a editat la Iași o carte despre Grigore Vieru
Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. O carte intitulată ,,Grigore Vieru, poetul arhetipurilor” (ediția a II-a revăzută), semnată de academicianul Mihai Cimpoi, a apărut la o editură din Iași în colecția ”Critică și istorie literară”, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că volumul cuprinde 250 de pagini și a fost completat cu capitole noi despre creația lui Grigore Vieru din ultimii ani ai vieții sale și despre aforismele semnate de regretatul poet.
Pe coperta a IV-a a cărții, autorul menționează, între altele, că moartea unui poet seamănă întru totul cu viaţa sa, proiectându-i, ca într-un remember punctele luminescente ale operei şi personalităţii. ”Care sunt aceste puncte în cazul lui Grigore Vieru? Sunt cele pe care le-am remarcat în prima ediţie a cărţii noastre din 2005, puse într-un relief deosebit de versurile din ultimii ani de viaţă: Arhetipalitatea, clasicitatea (gnomică, rapsodică, folclorică), religiozitatea – cele trei ”balene” pe care se ține universul său. Rezumând, putem spune că a fost, prin excelenţă, o Fiinţă întru poezie. Figură-simbol, a avut şi o moarte tragică, semnificaţia căreia ne apare - acum - într-un fel providenţială: destinul său s-a contopit cu destinul Basarabiei. Putem vorbi astfel, de o asumare, la nivel de înaltă conştiinţă şi intensă simţire, a riscului existenţial al unei atari contopiri”, a subliniat cunoscutul critic și istoric literar.
Academicianul Mihai Cimpoi s-a născut în 1942, în comuna Larga, județul Hotin, astăzi raionul Briceni. În 1965 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A fost redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Literatura Artistică”, secretar literar la Teatrul Național "M. Eminescu" și la Teatrul Poetic „A. Mateevici”. În 1974 este acuzat de naţionalism, blamat de autoritățile comuniste, refuzându-i-se orice activitate publică. În 1987 este ales în mod democratic secretar al Comitetului de conducere, iar în 1991 - președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, funcție în care s-a aflat până în 2010. De asemenea, este președinte al Asociației Oamenilor de Creație din R. Moldova. A participat activ la procesul de renaștere națională din Basarabia.
Mihai Cimpoi a fost deputat al poporului din URSS (1989-1990) și apoi deputat în Parlamentul R. Moldova (1999-2001). În paralel, exercită funcția de șef al Secției de literatură clasică la Institutul de Istorie și Teorie Literară al Academiei de Științe a Moldovei, obține doctoratul în filologie în 1998, cu teza „Eminescu, poet al Ființei” (conducător - Eugen Simion). Din 1989 a predat un curs special despre Eminescu la Universitatea de Stat din Moldova şi din 1999 - la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Este membru de onoare al Academiei Române (din 1991), membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992), director de onoare al Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” (1999), editor-coordonator al revistei „Mihai Eminescu” (din 2001, buletin, serie nouă); editor-coordonator şi director al revistei literare „Viaţa Basarabiei”.
Publică, din anii ’60, recenzii, studii critice în săptămânalul „Cultura” şi revista „Nistru”, impunând în gândirea critică o direcție nouă eseistico-literară. Mihai Cimpoi a semnat peste 70 de volume, inclusiv „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic”, „Spre un nou Eminescu”, „Căderea în sus a Luceafărului”, „Narcis şi Hyperion”, „Plânsul Demiurgului” , ”Ion Creangă. Mântuirea prin râs” ş.a. A contribuit la instalarea busturilor marilor scriitori români pe Aleea Clasicilor din Chișinău. Academicianul Mihai Cimpoi a fost distins cu titlul Maestru al Literaturii (1992), Premiul de Stat (1994), ”Ordinul Republicii” (1996), cu medalia jubiliară „Mihai Eminescu” (România, 2000), cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Comandor (2014), cu „Ordinul Serviciul Credincios” în grad de Cavaler al României ș.a. Este Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Tiraspol, Bălţi și Chișinău (R. Moldova), Oradea, Alba Iulia (România), Om Emerit al Republicii Moldova (2013). În 2012 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Chișinău.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală