
Academicianul Mihai Cimpoi își sărbătorește cea de-a 78-a aniversare
Chişinău, 3 sep. /MOLDPRES/. Academicianul Mihai Cimpoi, critic și istoric literar, eminescolog, filosof al culturii, profesor universitar, om emerit, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, a împlinit astăzi 78 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut pe 3 septembrie 1942, în comuna Larga, județul Hotin, astăzi raionul Briceni. În 1965, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A fost redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Literatura artistică”, secretar literar la Teatrul Național "M. Eminescu" și la Teatrul Poetic „A. Mateevici”.
În 1974 este acuzat de naţionalism, blamat de autoritățile comuniste, refuzându-i-se orice activitate publică. În 1987 este ales în mod democratic secretar al Comitetului de conducere, iar în 1991 - președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, funcție în care s-a aflat până în 2010. De asemenea, este președinte al Asociației Oamenilor de Creație din R. Moldova. A participat activ la procesul de renaștere națională din Basarabia.
Mihai Cimpoi a fost deputat al poporului din URSS (1989-1990) și apoi deputat în Parlamentul R. Moldova (1999-2001). În paralel, îndeplineşte funcția de șef al Secției de literatură clasică la Institutul de Istorie și Teorie Literară al Academiei de Științe a Moldovei, obține doctoratul în filologie în 1998, cu teza „Eminescu, poet al Ființei” (conducător, Eugen Simion). Din 1989, a predat un curs special despre Eminescu la Universitatea de Stat din Moldova şi din 1999 - la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Este membru de onoare al Academiei Române (din 1991), membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992), director de onoare al Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” (1999), editor-coordonator al revistei „Mihai Eminescu” (din 2001, buletin, serie nouă); editor-coordonator şi director al revistei literare „Viaţa Basarabiei”.
Publică, din anii ’60, recenzii, studii critice în săptămânalul „Cultura” şi revista „Nistru”, impunând în gândirea critică o direcție nouă eseistico-literară. Mihai Cimpoi a semnat peste 70 de volume, inclusiv „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic”, „Spre un nou Eminescu”, „Căderea în sus a Luceafărului”, „Narcis şi Hyperion”, „Plânsul Demiurgului” ş.a. A contribuit la instalarea busturilor marilor scriitori români pe Aleea Clasicilor din Chișinău.
Academicianul Mihai Cimpoi a fost distins cu titlul Maestru al Literaturii (1992), Premiul de Stat (1994), Ordinul Republicii (1996), cu medalia jubiliară „Mihai Eminescu” (România, 2000), cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Comandor (2014), cu „Ordinul Serviciul Credincios” în grad de cavaler al României etc. Este Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Tiraspol, Bălţi și Chișinău (R. Moldova), Oradea, Alba Iulia (România), Om Emerit al Republicii Moldova (2013). În 2012 i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți
Trump anunță că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO
Mihai Popșoi: „Croația rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova”
În Aeroportul Internațional Chișinău au fost inslatate puncte cu apă potabilă gratuită
Un bărbat riscă patru ani de pușcărie pentru că a sustras bani de pe cardul unei femei
Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Marina Tauber
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova
Restricții de circulație pe strada Vadul lui Vodă
Doi tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri în nordul țării
Raport Promo-LEX: Cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei, ascunse de partidele politice în 2024
Parc de autobuze la Bălți, cu sprijinul României. 22 de unități de transport vor intra în circuitul public
VIDEO // Sezonul de conservare e în toi: Castraveții – la mare căutare în piețele din Chișinău
Premierul Dorin Recean, în dialog cu ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen - „O Europă sigură”, angajamentul președinției daneze a Consiliului Uniunii Europene
Șeful Statului Major al Armatei franceze: Rusia a desemnat Franța drept primul său adversar în Europa
Satul Fundurii Noi, tot mai aproape de acces la apă potabilă