
Academicianul român Eugen Simion ar fi împlinit 90 de ani
Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Academicianul Eugen Simion, critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, ex-președinte al Academiei Române, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 25 mai 1933, în comuna Chiojdeanca, județul Prahova. A urmat cursurile Liceului ''Petru și Pavel'' din Ploiești, unde a fost coleg cu Nichita Stănescu, şi a absolvit Facultatea de Filologie a Universității București (1952-1957). În 1969, a devenit doctor în ştiințe filologice. Pentru o perioadă, între 1970-1973, a fost profesor la Universitatea Paris IV (Sorbona), unde a predat cursuri de cultură și civilizație românească. Experiența pe care a avut-o în Franța se regăsește în două dintre cărțile sale: ''Timpul trăirii, timpul mărturisirii. Jurnal parizian" (1977) şi "Întoarcerea autorului" (1981). În 1992, a fost profesor invitat la Ecole Normale Superieure de Paris (Fontenay-aux-Roses).
Academicianul Eugen Simion a publicat peste 3.000 de articole și studii în reviste literare și culturale. Totodată, este autorul unei opere prodigioase, care cuprinde titluri fundamentale pentru literatura română și cultura românească. Este și autorul unor ediții, studii introductive și antologii. A prefațat numeroase ediții din scrierile lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga, George Călinescu, Marin Preda, Ilarie Voronca, Geo Dumitrescu, Constanța Buzea etc. Unele dintre lucrările sale au fost traduse și în limbi străine.
La 9 martie 1991, Eugen Simion a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar la 12 martie 1992 - membru titular, apoi vicepreședinte (1 februarie 1994 - 16 ianuarie 1998), președinte interimar (15 octombrie 1997 - 16 ianuarie 1998) și președinte al Academiei Române, ales la 16 ianuarie 1998, reales la 11 februarie 2002. A deținut această funcție până la 20 aprilie 2006.
În calitate de președinte al Academiei Române, Simion a inițiat o serie de proiecte culturale importante: continuarea și încheierea ''Dicționarului Tezaur al Limbii Române'' (început de B. P. Hasdeu, în 1884), ''Dicționarul General al Literaturii Române'', ''Dicționarul Etimologic al Limbii Române'', ''Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic'' (DOOM), ''Gramatica Limbii Române'', ''Micul Dicționar Academic''. De asemenea, o realizare culturală importantă a constituit-o editarea manuscriselor lui Mihai Eminescu: cele 45 de caiete ale poetului, însumând 14.000-15.000 de pagini, au fost scanate şi tipărite în 38 de volume și transpuse pe CD-uri. Un alt proiect cultural de anvergură al lui Eugen Simion este Colecția Opere fundamentale, în format Pléiade, care cuprinde cei mai importanți autori români.
Academicianul Eugen Simion a avut colaborare fructuoasă cu Academia de Științe a Moldovei și cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, unde a participat la numeroase conferințe, congrese și lansări de carte. În 2013, când a împlinit 80 de ani, el a fost omagiat la Chișinău, la Centrul Academic Internațional Eminescu, în cadrul celui de-al doilea Congres Mondial al Eminescologilor. Academicianul Mihai Cimpoi, organizatorul congresului, a declarat că Eugen Simion este unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari, care a editat patru volume despre scriitorii contemporani. „Academicianul Eugen Simion a depășit critica structuralistă, punând accent pe personalitatea scriitorilor. Este autorul volumului „Întoarcerea autorului”, tradus în limbile germană şi franceză. A facsimilat caietele lui Eminescu și a reluat ediția Perpessicius a marelui poet. Savantul a pregătit ediția a doua a Dicționarului General al Literaturii Române, unde nouă, celor din Republica Moldova ni s-au rezervat 500 de articole”, a precizat academicianul Mihai Cimpoi.
Eugen Simion a primit numeroase premii și distincții. Premiul Uniunii Scriitorilor i-a fost acordat de cinci ori, iar în 1977 a fost distins cu Premiul Academiei Române. A fost decorat Ordinul Steaua României în grad de Marea Cruce, cu Legiunea de Onoare a Franței (2002) și cu alte distincții.
Academicianul Eugen Simion s-a stins din viață la 18 octombrie 2022, la vârsta de 89 de ani.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți
Trump anunță că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO
Mihai Popșoi: „Croația rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova”
În Aeroportul Internațional Chișinău au fost inslatate puncte cu apă potabilă gratuită
Un bărbat riscă patru ani de pușcărie pentru că a sustras bani de pe cardul unei femei
Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Marina Tauber
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova
Restricții de circulație pe strada Vadul lui Vodă
Doi tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri în nordul țării
Raport Promo-LEX: Cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei, ascunse de partidele politice în 2024
Parc de autobuze la Bălți, cu sprijinul României. 22 de unități de transport vor intra în circuitul public
VIDEO // Sezonul de conservare e în toi: Castraveții – la mare căutare în piețele din Chișinău
Premierul Dorin Recean, în dialog cu ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen - „O Europă sigură”, angajamentul președinției daneze a Consiliului Uniunii Europene
Șeful Statului Major al Armatei franceze: Rusia a desemnat Franța drept primul său adversar în Europa
Satul Fundurii Noi, tot mai aproape de acces la apă potabilă
Programul „Farmacie în satul tău” atinge pragul de 100 de unități deschise în zonele rurale