
Academicianului Mihai Cimpoi i-a fost acordat Premiul Național “Titu Maiorescu” pentru critică literară
Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. În cadrul Zilelor revistei “Convorbiri literare”, care s-au desfășurat la Iași în perioada 20-22 aprilie 2023, academicianului Mihai Cimpoi i-a fost acordat Premiul Național “Titu Maiorescu” pentru critică literară, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu a menționat că acest prestigios premiu este o apreciere a meritelor academicianului Mihai Cimpoi, cel mai recunoscut eminescolog din lume. ”Critic literar de referință, la interfața secolelor XX-XXI, academicianul Mihai Cimpoi reprezintă cu brio cele două academii - din R. Moldova și România la scară internațională”, a subliniat președintele AȘM.
La cele două simpozioane, care s-au desfășurat în cadrul Zilelor prestigioasei reviste fondate de Societatea „Junimea”, acad. Mihai Cimpoi a ținut două comunicări: „Ediția princeps „Poesii” de M. Eminescu, realizată de T. Maiorescu, în interpretarea eminescologului Petru Creția” și „Barocul cantemirian și barocul postmodernist. Istoria ieroglifică, Panchatantra și alegoriile animaliere din literatura universală”.
Cele două simpozioane au avut ca subiecte aniversarea 140-a de la apariția Ediției Princeps Poesii de M. Eminescu și Opera și personalitatea lui D. Cantemir (1673-1723).
Caietul de poezie din numărul pe aprilie al revistei, purtând genericul „Olimp continuu”, este consacrat lui Ion Hadârcă.
Născut pe 3 septembrie 1942 în satul Larga, Briceni, academicianul Mihai Cimpoi a semnat peste 70 de volume, inclusiv „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic”, „Spre un nou Eminescu”, „Căderea în sus a Luceafărului”, „Narcis şi Hyperion”, „Plânsul Demiurgului” ş.a. A contribuit la instalarea busturilor marilor scriitori români pe Aleea Clasicilor din Chișinău.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Cania și Pleșeni, localități din sudul țării care sunt modernizează prin proiecte de mediu finanțate de stat
Vicepremierul Mihai Popșoi efectuează o vizită în Croația. Oficialul va participa la conferința internațională Dubrovnik Forum
GALERIE FOTO // Parlamentul de legislatura XI și-a încheiat activitatea: O perioadă complexă cu provocări majore, în obiectivul MOLDPRES
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană