
Actriţa Valentina Izbeşciuc a ajuns la cea de-a 85-a aniversare
Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Cunoscuta actriţă de teatru şi film Valentina Izbeşciuc, Artistă a Poporului, laureată a Premiului de Stat, a împlinit astăzi 85 de ani, notează MOLDPRES.
Artista Poporului Paulina Zavtoni a menţionat pentru agenție că, pe parcursul a mai multor ani, Valentina Izbeşciuc a fost actriţa de bază a Teatrului „Luceafărul”. „Împreună cu regretatul ei soţ, Vasile Constantin, a jucat mai multe roluri memorabile. A efectuat numeroase turnee în ţară şi peste hotare. Ea a adus o contribuție considerabilă la îmbogăţirea repertoriului teatrului nostru”, a accentuat Paulina Zavtoni.
Valentina Izbeşciuc s-a născut la 10 octombrie 1936 în oraşul Orhei. În 1960 a absolvit Şcoala teatrală superioară „B. V. Şciukin” din Moscova. Debutează pe scena Teatrului „Luceafărul”, unde a activat întreaga viaţă (din 1960). Paralel cu munca în scenă, a făcut şi teatru radiofonic.
Primul său rol în teatru a fost în spectacolul „Hai să-ți ghicesc” (1960), o comedie lirică. Pe parcursul activităţii a jucat peste 30 de roluri de teatru și film.
Actriţa a realizat o întreagă galerie de roluri dramatice: Olivia în „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare, Fedra în „Ippolit” de Euripide, Lady Milford în „Intrigă şi iubire” de F. Schiller, Maşa în „Pescăruşul” şi Olga în „Trei surori” de A. P. Cehov, Martirio în „Casa Bernardei Alba” de F. Garcia Lorca, Mama în „Această copilărie îndepărtată” (o viziune de Creangă) de S. Saka, Ruţa în „Păsările tinereţii noastre” de I. Druţă ş.a.
În 1966 Valentina Izbeşciuc a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită”, iar în 1975 cu titlul „Artistă a Poporului”. Tot în 1975, a devenit laureată a Premiului de Stat al RSSM.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Vicepremierul Mihai Popșoi efectuează o vizită în Croația. Oficialul va participa la conferința internațională Dubrovnik Forum
GALERIE FOTO // Parlamentul de legislatura XI și-a încheiat activitatea: O perioadă complexă cu provocări majore, în obiectivul MOLDPRES
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”