
Artistul plastic Anatolie Gherasimov și-a vernisat lucrările la Biblioteca Națională
Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. O expoziție personală de acuarelă pictată la plein air și în atelier a artistului plastic Anatolie Gherasimov, cu genericul ”Peisajul și acuarela” a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Anatolie Gherasimov a menționat că expoziția include 35 de picturi executate în tehnica de acuarelă care reflectă peisaje pitorești din diferite zone. În context, directorul instituției-gazdă, Elena Pintilei a afirmat că multe peisaje sunt pictate din satul de baștină al autorului, aflat actualmente în regiunea Odesa. ”Anatolie Gherasimov are o tehnică excelentă. Folosește culori foarte naturale. Expoziția ne aduce și un mesaj, pe care ni-l dorim cu toții”, a subliniat Elena Pintilei.
La rândul său, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a afirmat că Anatolie Gherasimov este unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici de la noi. ”Este discipolul profesorului Simion Zamșa. În expoziție vedem și admirăm peisaje din delta Dunării. Autorul explorează tehnica hârtiei manuale, un gen foarte dificil. Dar în acuarelă este deosebit. Este absolut diferit în acuarelă, față de grafică și pictura de șevalet”, a constatat Dumitru Bolboceanu.
În cadrul vernisajului au mai luat cuvântul directorul Liceului Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru”, Natalia Stâncă, artiștii plastici Alexandru și Luminița Ermurache, consăteanul protagonistului manifestării, Mihail Diacenco ș.a.
Anatolie Gherasimov s-a născut la 26 martie 1968 în satul Kamîşovka (Hagi Curda), raionul Ismail, regiunea Odesa, Ucraina. În 1992 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” și în 2001 Universitatea de Arte din Moldova (astăzi – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), Facultatea de Arte Plastice. Din 1998 participă la numeroase expoziții de pictură și grafică din țară și de peste hotare. A fost profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În prezent este profesor la Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru”. Lucrează în tehnicile: hârtie manuală, acuarelă, acvaforte, acvatintă, pictură în ulei, pastel ș.a. Are lucrări în colecții private din Franța, Germania, Italia, R. Moldova, România, SUA și din alte țări.
Expoziția va fi deschisă până la 14 iunie.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene