
Au fost anunțate rezultatele concursului de proiecte culturale pentru anul 2023
Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. Ministerul Culturii a anunțat rezultatele concursului de proiecte culturale, desfășurate de organizațiile necomerciale, pentru anul 2023, care a avut loc în perioada octombrie-decembrie 2022, în conformitate cu Regulamentul privind modul de finanțare din bugetul de stat a proiectelor culturale desfășurate de organizațiile necomerciale, informează MOLDPRES.
Potrivit Ministerului Culturii, la concurs au fost prezentate 95 de proiecte, dintre care peste 50 au devenit câștigătoare. Printre acestea se înscriu cele propuse de către Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova (Salonul Național de Artă Contemporană. Expoziție-concurs dedicată aniversării a 120 ani de la fondarea Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Bienala Internațională de Gravură din Chișinău), Uniunea Teatrală din Moldova (Gala Premiilor UNITEM), Uniunea Compozitorilor din Moldova (Festivalul Internațional „Zilele Muzicii Noi”, ediția a XXXII-a), Uniunea Muzicienilor din Moldova (Festivalul-Concurs Internațional de Interpretare Corală „Gavriil Musicescu”, ediția a VII-a), Uniunea Scriitorilor din Moldova (Gala Premiilor Literare, ediția a XIV-a) ș.a. Lista integrală a câștigătorilor este publicată pe site-ul www.mc.gov.md.
Proiectele culturale au fost prezentate la concurs pentru una din următoarele șase arii tematice: Arte vizuale, Artele spectacolului, Muzică, Educație prin cultură, Cultura scrisă și Patrimoniu cultural.
Ministerul Culturii va acorda pentru fiecare proiect finanțare de până la 200 de mii de lei, asigurând până la 80% din costul de implementare al unui proiect. Contribuția organizațiilor necomerciale la realizarea proiectului necesită a fi de minim 20% din cost, din surse proprii sau prin cofinanțare. Proiectele câștigătoare vor fi finanțate identic procentual cu punctajul acumulat, între 60 și 100% din suma solicitată de la minister.
Bugetul proiectului constituie șapte milioane 400 de mii de lei (peste 350 de mii de euro).
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Strășeni: „Prin muncă și sprijin european, transformăm satele și orașele Moldovei în localități moderne”
FOTO // Expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” revine în PMAN pentru al treilea an consecutiv
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei: „Cei care au comis crime de război trebuie trași la răspundere. În caz contrar, lumea riscă să alunece într-un haos”
Premierul Dorin Recean a inspectat lucrările de reparație a drumului R26 Bender – Căușeni – Cimișlia
Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi caniculare în toată țara
Peste 55.000 de moldoveni vor avea acces la apă potabilă sigură, grație unui proiect finanțat de Regatul Belgiei
Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar