
Cântăreața Ioana Căpraru a înregistrat mai multe piese muzicale
Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Cunoscuta interpretă de muzică populară Ioana Căpraru, Artistă a Poporului, a înregistrat în ultima perioadă mai multe cântece noi, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, interpreta a menționat că unul dintre acestea este intitulat ”Doamne, cât de scumpă-i viața”, pe care l-a lansat pe 27 octombrie cu Orchestra Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros, la Palatul Național, în cadrul spectacolului cu genericul ”Vă cântăm din nou cu drag”, la deschiderea celei de-a XXVI-a stagiuni a Organizației Concertistice și de Impresariat ”Moldova-Concert”.
”Textul și muzica sunt semnate de către soțul meu, dirijorul și violonistul Vladimir Serbușcă. ”Nevestică cu bărbat” este un alt cântec pe care l-am înregistrat recent cu un grup de lăutari condus de soțul meu. Textul este semnat de o poetă din România – Maria Popa, iar muzica și aranjamentul – de Vladimir Serbușcă. Un alt cântec – ”Sunt o soacră fericită” – l-am dedicat celor trei gineri ai mei – iar altul, ”Am fost pe la mine-n sat” – primarului orașului Cahul Nicolae Dandiș. Mai am un cântec nou, proaspăt înregistrat – ”Omule, cât ai trăit”, text și muzică de Vasile Botnaru, dar și altul – ”Hai, bădiță, hai la joc”. Textul acestuia din urmă îmi aparține, iar muzica e semnată de Vladimir Serbușcă, a precizat cântăreața.
În timpul pandemiei, Ioana Căpraru, ca mulți alți artiști, nu prea a avut concerte la Chișinău. Totuși, a susținut câteva spectacole la București și Buzău, România.
Pe de altă parte, interpreta s-a confesat că una dintre pasiunile ei este croșetatul. ”De câțiva ani, fac parte cin comunitatea ”Șezătoarea Basarabia”. Acolo am învățat să croșetez și îi mulțumesc pe această cale Varvarei Buzilă și Olesei Enachi. Astfel, am confecționat cinci ii – trei pentru mine , două – pentru nepoțele și o cămașă națională pentru soț. Am de gând să fac ii pentru toți membrii familiei noastre”, a mai spus cântăreața.
Ioana Căpraru (Serbușcă) s-a născut la 6 septembrie 1952 în satul Cotihana, raionul Cahul, într-o familie cu șase copii. Tatăl ei cânta la fluier, un frate la acordeon și altul la „solzi de pește”, astfel încât cântecul a fost leagănul ei din copilărie. A absolvit Şcoala de Cultură „Elena Sârbu” (astăzi – Colegiul de Arte „Nicolae Botgros) din Soroca (1975), Şcoala medie de muzică „Ștefan Neaga” (1982) și Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău (1991). A fost solistă în orchestrele de muzică populară „Mărțișor”, Lăutarii”, „Mugurel”, „Fluieraș” și „Plai Moldovenesc”. De asemenea, a colaborat cu Orchestra „Miorița”, Orchestra fraţilor Advahov și cu alte colective artistice.
De-a lungul carierei sale artistice a înregistrat la Radio Chișinău mai multe cântece populare: „Pădure verde, pădure deasă”, „Neica vine și se duce”, „Moldovioară, scumpă țară”, „Am ieșit și eu la joc”, „Asta-i hora de la sud”, „Mi-a trimis scrisoare mama” ș.a., precum și CD-urile: „De dragul fetelor mele”, „Bună vreme, bun găsit”, „Sârba ca la nord”, „Puiul bunicuței, pui”, „Fraților, rămâneți frați”.
În 1993 Ioanei Căpraru i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Arte”, iar în 2009 cel de „Artist al Poporului”.
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”