
Cântăreața Nadejda Cepraga își sărbătorește ziua de naștere
Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Interpreta de muzică ușoară Nadejda Cepraga, Artistă a Poporului din Republica Moldova, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, informează MOLDPRES.
S-a născut la 1 septembrie 1951 în satul Răspopeni, raionul Şoldăneşti. A absolvit Școala de muzică „Ştefan Neaga” (vocal şi dirijare) în anul 1977, iar în anul 1982 - Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, Facultatea „vocal şi dirijare corală”, în clasa Artistei Poporului URSS, Tamara Ciobanu, care a devenit pentru interpretă mai mult decât profesoară.
De mic copil, Nadejda a urcat în scenă, devenind solistă a colectivului de amatori „Dumbrava” din satul ei natal. În clasa a şasea s-a filmat într-o peliculă de scurt metraj al studioului „Telefilm-Chișinău” – „La cules la vie”, în rolul solistei ansamblului. În clasa a 9-a a debutat la emisiunea „Budilinik” (televiziunea centrală a URSS) cu cântecul „Nunta veselă”, pe versuri proprii şi muzica semnată de Eugeniu Doga. Apoi a participat la o altă emisiune de la Televiziunea Centrală „Ecranul adună prietenii”. După această emisiune a fost invitată să cânte cu orchestra Televiziunii şi Radioului Central Unional sub conducerea lui Iu. Silantiev, împreună cu care a înregistrat pentru emisiunea de 1 Mai „Goluboi ogoniok” primul său cântec „Nunta veselă”.
În anul 1973, fiind în turneu în Franţa, a evoluat în sala „Olimpia” de la Paris cu cântecul „Tânărul de la Paris”. În acelaşi an, având doar 17 ani, Nadejda Cepraga a cântat la cel de-al X-lea Festival al Tineretului şi Studenţilor de la Berlin. Aici, pentru interpretarea cântecului „Doina” i s-a oferit titlul de laureată şi medalia de aur la concursul de muzică folk. Tot în acest an a apărut prima mini-placă „Strunele chitarei” cu cântecul lui E. Doga pe versurile lui V. Lazarev „Primăvara – de aceeaşi vârstă cu dragostea” în interpretarea Nadejdei Cepraga. Pe parcursul anilor 1974-1984, Nadejda Cepraga a fost angajată în calitate de solistă-vocalistă a Orchestrei Simfonice de Estradă a Teleradiodifuziunii din Moldova, iar începând cu anul 1984 a început cariera solo, acompaniată de un colectiv vocal-instrumental.
Interpreta din Moldova a participat la multiple concursuri şi festivaluri, devenind laureată a festivalului „Turnurile Vilniusului -74” (Lituania), premiantă a concursului „Cu cântecul prin viaţă”, (1976, Premiul special pentru artistism şi aspect telegenic), laureată a festivalului televizat „Steaua Bulgariei” (Bulgaria), deţinătoare a Premiului Mare la festivalul „Intertalent”(1977, Cehoslovacia), laureată a Festivalului Tineretului şi Studenţilor de la Berlin (1973), Havana (1978), Pyongyang (1983), Moscova (1985, pentru Interpretarea cântecului „Să ne luăm de mâini, prieteni”, împreună cu cântăreţul american Dean Reed).
În fondurile Televiziunii Centrale şi ale „Teleradio-Moldova” se păstrează aproximativ 200 de melodii în interpretarea Nadejdei Cepraga. A lansat 15 albume, mini-plăci, CD-uri în diverse ţări, inclusiv în Rusia, Israel, Bulgaria, Statele Unite ale Americii. A efectuat turnee în diferite ţări ale lumii: Statele Unite ale Americii, Danemarca, Franţa, Grecia, Coreea, Polonia, ţările CSI, Bulgaria, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Rusia, Franţa, Cuba, Israel etc.
În 1980 a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită” a RSS Moldovenești, iar în anul 1988 titlul – „Artistă a Poporului” a RSS Moldovenești. În 1999, Nadejda Cepraga a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită a Rusiei”. În 2003 a fost distinsă cu ordinul „Crucea de Aur”, pentru „munca plină de abnegație întru binele Rusiei”.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda