
Cântăreața Nadejda Cepraga își sărbătorește ziua de naștere
Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Interpreta de muzică ușoară Nadejda Cepraga, Artistă a Poporului din Republica Moldova, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, informează MOLDPRES.
S-a născut la 1 septembrie 1951 în satul Răspopeni, raionul Şoldăneşti. A absolvit Școala de muzică „Ştefan Neaga” (vocal şi dirijare) în anul 1977, iar în anul 1982 - Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, Facultatea „vocal şi dirijare corală”, în clasa Artistei Poporului URSS, Tamara Ciobanu, care a devenit pentru interpretă mai mult decât profesoară.
De mic copil, Nadejda a urcat în scenă, devenind solistă a colectivului de amatori „Dumbrava” din satul ei natal. În clasa a şasea s-a filmat într-o peliculă de scurt metraj al studioului „Telefilm-Chișinău” – „La cules la vie”, în rolul solistei ansamblului. În clasa a 9-a a debutat la emisiunea „Budilinik” (televiziunea centrală a URSS) cu cântecul „Nunta veselă”, pe versuri proprii şi muzica semnată de Eugeniu Doga. Apoi a participat la o altă emisiune de la Televiziunea Centrală „Ecranul adună prietenii”. După această emisiune a fost invitată să cânte cu orchestra Televiziunii şi Radioului Central Unional sub conducerea lui Iu. Silantiev, împreună cu care a înregistrat pentru emisiunea de 1 Mai „Goluboi ogoniok” primul său cântec „Nunta veselă”.
În anul 1973, fiind în turneu în Franţa, a evoluat în sala „Olimpia” de la Paris cu cântecul „Tânărul de la Paris”. În acelaşi an, având doar 17 ani, Nadejda Cepraga a cântat la cel de-al X-lea Festival al Tineretului şi Studenţilor de la Berlin. Aici, pentru interpretarea cântecului „Doina” i s-a oferit titlul de laureată şi medalia de aur la concursul de muzică folk. Tot în acest an a apărut prima mini-placă „Strunele chitarei” cu cântecul lui E. Doga pe versurile lui V. Lazarev „Primăvara – de aceeaşi vârstă cu dragostea” în interpretarea Nadejdei Cepraga. Pe parcursul anilor 1974-1984, Nadejda Cepraga a fost angajată în calitate de solistă-vocalistă a Orchestrei Simfonice de Estradă a Teleradiodifuziunii din Moldova, iar începând cu anul 1984 a început cariera solo, acompaniată de un colectiv vocal-instrumental.
Interpreta din Moldova a participat la multiple concursuri şi festivaluri, devenind laureată a festivalului „Turnurile Vilniusului -74” (Lituania), premiantă a concursului „Cu cântecul prin viaţă”, (1976, Premiul special pentru artistism şi aspect telegenic), laureată a festivalului televizat „Steaua Bulgariei” (Bulgaria), deţinătoare a Premiului Mare la festivalul „Intertalent”(1977, Cehoslovacia), laureată a Festivalului Tineretului şi Studenţilor de la Berlin (1973), Havana (1978), Pyongyang (1983), Moscova (1985, pentru Interpretarea cântecului „Să ne luăm de mâini, prieteni”, împreună cu cântăreţul american Dean Reed).
În fondurile Televiziunii Centrale şi ale „Teleradio-Moldova” se păstrează aproximativ 200 de melodii în interpretarea Nadejdei Cepraga. A lansat 15 albume, mini-plăci, CD-uri în diverse ţări, inclusiv în Rusia, Israel, Bulgaria, Statele Unite ale Americii. A efectuat turnee în diferite ţări ale lumii: Statele Unite ale Americii, Danemarca, Franţa, Grecia, Coreea, Polonia, ţările CSI, Bulgaria, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Rusia, Franţa, Cuba, Israel etc.
În 1980 a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită” a RSS Moldovenești, iar în anul 1988 titlul – „Artistă a Poporului” a RSS Moldovenești. În 1999, Nadejda Cepraga a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită a Rusiei”. În 2003 a fost distinsă cu ordinul „Crucea de Aur”, pentru „munca plină de abnegație întru binele Rusiei”.
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Piesa „Mama”, pe scena Teatrului Republican „Luceafărul”, un spectacol pentru toate vârstele
Agenda „Mărțișor 2025” // Recitalul de muzică clasică „Portrete sonore” cu pianiștii Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici
Republica Moldova participă la Târgul internaţional de vinuri şi băuturi spirtoase ProWein 2025
Au fost desemnați câștigătorii Olimpiadei Republicane la Chimie
Partenerii de dezvoltare își unesc forțele pentru a stimula învățământul medical veterinar și sectorul zootehnic din R. Moldova
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Experienţa raioanelor Cahul şi Ungheni în Programul „EU4Moldova: Regiuni – cheie”, model şi pentru alte localităţi din ţară
Autorităţile au organizat instruiri pentru a completa rândurile specialiştilor industriei turismului din R. Moldova
VIDEO // Ministrul Educației, Dan Perciun: Moțiunea de cenzură este o oportunitate de a raporta realizările și provocările din sistem
CEC: Pe 18 mai 2025 vor avea loc alegeri locale noi în șase localități
Patru companii și-au depus ofertele la licitația privind construcția a două CET-uri performante la Chișinău
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îl va găzdui la Chișinău pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel
Peste 16 mii de persoane au solicitat ambulanța săptămâna trecută
Un avocat din capitală s-a ales cu interdicție de a profesa timp de doi ani
Meteorologii au anunțat pentru mâine Cod galben de vânt puternic
Republica Moldova își intensifică eforturile de conectare la rețelele europene de transport
Un bărbat din Tiraspol a fost reținut pentru spălare de bani în valoare de 5 milioane de dolari
92 de șoferi sunt cercetați penal după ce au fost prinși băuți la volan