
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
„Chirița în concert la Chișinău” va fi prezentată pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” pe 7 martie. Spectatorii vor avea ocazia să savureze un spectacol muzical vesel și vibrant, semnat de Ada Milea. Inspirat din tradiție, spectacolul ironizează tiparele și surprinde, într-o manieră inedită, absurditățile lumii contemporane, relatează MOLDPRES.
Chirița, de Ada Milea, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, are idei năstrușnice și vrea cu orice preț să fie în trend cu toate inovațiile, este surprinzător de seducătoare, carismatică și, bineînțeles, inimoasă și focoasă, gata să mănânce foc de dragul odraslelor sale neprețuite.
Ada Milea vede Chirița ca pe un personaj complex, în opinia sa, aceasta este „o adevărată planetă”.
„O planetă care se plimbă de ici-colo și culege din ce întâlnește în locul în care începe să cânte. Nu consider cântat ceea ce facem noi, deși pare așa. Eu consider că e o limbă, practic fiecare conversație e o formă de jazz, așa că fiecare pe această planetă pare că ar cânta”, a menționat Ada Milea, regizoare.
Distribuția spectacolului „Chirița” îi reunește pe unii dintre cei mai apreciați actori ai scenei teatrale. Angela Ciobanu o interpretează pe celebra Chirița, alături de Anatol Durbală în rolul lui Guliță. Diana Decuseară dă viață personajului Luluța, iar Dan Melnic îl joacă pe Leonaș. Ghenadie Gâlcă o întruchipează pe Calipsița, iar Alexandru Pleșca pe Aristița.
Petru Oistric îl interpretează pe Bârzoi, în timp ce Mihai Zubcu și Petru Mărginean joacă rolurile celor doi șarlatani. Vasile Alecsandri este adus în scenă de Valentin Strișcov, completând astfel o distribuție de excepție.
Protagonista celebrei Chirițe, Angela Ciobanu, oferă o nouă perspectivă asupra personajului.
„E un adevărat clan mafiot – o mamă cap de familie, un fiu care îi duce la îndeplinire planurile și fiicele de care are grijă. Chirița este o femeie care își iubește copiii și se preocupă de viitorul lor. Alecsandri a scris multe lucruri murdare despre ea, dar nu sunt adevărate”, a declarat actrița Angela Ciobanu.
Pentru Republica Moldova, Chirița este un personaj emblematic, popular și foarte îndrăgit: comic, jovial, dar și subversiv în același timp, căci anume ei i s-a permis să treacă Prutul și astfel, mai în glumă, mai în serios, să dinamiteze din interior ideea falsă despre cele a două literaturi și două limbi.
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Spectacolul „Dosarele Siberiei” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” – lecție de memorie și solidaritate la Cluj-Napoca
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova