
Compozitorul Vladimir Ciolac îți sărbătorește cea de-a 65-a aniversare
Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Compozitorul Vladimir Ciolac, conferențiar universitar și dirijor de cor, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.
S-a născut la 22 aprilie 1956, la Ismail, Ucraina. A absolvit Școala de Muzică din orașul natal și Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1981). Urmează cursurile Institutului de Arte „Gavriil Musicescu’’ din Chișinău (1986).
Din 1986 până în 1991, a fost profesor la Școala Muzicală pentru copii nr. 3 din Chișinău. Din 1992 activează în calitate de conferențiar universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „Gavriil Musicescu’’ din Chișinău, profesor asociat (din 2007), profesor interimar (din 2016). A ținut cursuri de compoziție, orchestrare, citire de partituri simfonice, aranjament, dirijare corală. Fondator și conducător al Corului studențesc „Gavriil Musicescu’’ al Catedrei de pedagogie muzicală a Academiei (1995- 2003), care a devenit laureat al competițiilor internaționale. Participant la Festivalul anual internațional de muzică „Zilele muzicii noi” din Chișinău.
A compus creații simfonice și instrumentale de cameră, însă locul cel mai important în creația sa îl ocupă muzica corală: „Poezie simfonică”, „Simfonia corală”, „Festivalul poemelor”, „Psalmodia”, dedicată aniversării a 2000 de ani a creștinismului, „Legenda buciumului” pentru orchestră cu coarde și două coarne (2014), „Liturghia lui Ioan Gură de Aur”, ciclul de coruri la versuri de M. Eminescu „Se bate miezul nopții” (2015), ”Cvartetul de coarde”, „Se bate miezul nopții” pentru cor și cvintet mixt „Iluzii” pentru pian (2016) etc.
De asemenea, a semnat lucrările „Ave verum corpus” pentru soprană, mezzo și orchestră de coarde, „Revelație” pentru orchestră cu coarde (2017), „Lux a eterna” pentru cor mixt cu 8 voci, „Din poezia japoneză” pentru orchestră cu coarde și percuție , „Lumină lină” pentru cor mixt , „Suită bucovineană” pentru orchestră cu coarde, taragot, clarinet și percuție (2018), „Doamne, Iisuse Hristoase” pentru cor mixt, ciclul vocal „Timp și eternitate” pe versuri de Michelangelo Buonarroti pentru bariton și pian (2019), „Ofertă” pentru orchestră cu coarde (2020) etc.
Vladimir Ciolac este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și al Uniunii Muzicienilor din Moldova, laureat al concursurilor de compoziție ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, deținător al Premiului Concursului de compoziție dedicat aniversării a 50 de ani ai UNESCO și ONU (Chișinău). I s-a conferit titlul onorific Maestru în Artă. A primit distincții bisericești: Medalia „Ștefan cel Mare și Sfânt” (2008) și Ordinul „Meritul bisericesc” de gradul III (2016). În 2016, a fost distins cu Diploma de onoare a Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO.
Festivalul „Mărțișor” 2025 // Peste 40.000 de spectatori și un program diversificat în țară și în diaspora
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor