
Compozitorul Vladimir Ciolac îți sărbătorește cea de-a 65-a aniversare
Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Compozitorul Vladimir Ciolac, conferențiar universitar și dirijor de cor, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.
S-a născut la 22 aprilie 1956, la Ismail, Ucraina. A absolvit Școala de Muzică din orașul natal și Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1981). Urmează cursurile Institutului de Arte „Gavriil Musicescu’’ din Chișinău (1986).
Din 1986 până în 1991, a fost profesor la Școala Muzicală pentru copii nr. 3 din Chișinău. Din 1992 activează în calitate de conferențiar universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „Gavriil Musicescu’’ din Chișinău, profesor asociat (din 2007), profesor interimar (din 2016). A ținut cursuri de compoziție, orchestrare, citire de partituri simfonice, aranjament, dirijare corală. Fondator și conducător al Corului studențesc „Gavriil Musicescu’’ al Catedrei de pedagogie muzicală a Academiei (1995- 2003), care a devenit laureat al competițiilor internaționale. Participant la Festivalul anual internațional de muzică „Zilele muzicii noi” din Chișinău.
A compus creații simfonice și instrumentale de cameră, însă locul cel mai important în creația sa îl ocupă muzica corală: „Poezie simfonică”, „Simfonia corală”, „Festivalul poemelor”, „Psalmodia”, dedicată aniversării a 2000 de ani a creștinismului, „Legenda buciumului” pentru orchestră cu coarde și două coarne (2014), „Liturghia lui Ioan Gură de Aur”, ciclul de coruri la versuri de M. Eminescu „Se bate miezul nopții” (2015), ”Cvartetul de coarde”, „Se bate miezul nopții” pentru cor și cvintet mixt „Iluzii” pentru pian (2016) etc.
De asemenea, a semnat lucrările „Ave verum corpus” pentru soprană, mezzo și orchestră de coarde, „Revelație” pentru orchestră cu coarde (2017), „Lux a eterna” pentru cor mixt cu 8 voci, „Din poezia japoneză” pentru orchestră cu coarde și percuție , „Lumină lină” pentru cor mixt , „Suită bucovineană” pentru orchestră cu coarde, taragot, clarinet și percuție (2018), „Doamne, Iisuse Hristoase” pentru cor mixt, ciclul vocal „Timp și eternitate” pe versuri de Michelangelo Buonarroti pentru bariton și pian (2019), „Ofertă” pentru orchestră cu coarde (2020) etc.
Vladimir Ciolac este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și al Uniunii Muzicienilor din Moldova, laureat al concursurilor de compoziție ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, deținător al Premiului Concursului de compoziție dedicat aniversării a 50 de ani ai UNESCO și ONU (Chișinău). I s-a conferit titlul onorific Maestru în Artă. A primit distincții bisericești: Medalia „Ștefan cel Mare și Sfânt” (2008) și Ordinul „Meritul bisericesc” de gradul III (2016). În 2016, a fost distins cu Diploma de onoare a Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți
Trump anunță că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO
Mihai Popșoi: „Croația rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova”
În Aeroportul Internațional Chișinău au fost inslatate puncte cu apă potabilă gratuită
Un bărbat riscă patru ani de pușcărie pentru că a sustras bani de pe cardul unei femei
Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Marina Tauber
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova
Restricții de circulație pe strada Vadul lui Vodă
Doi tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri în nordul țării
Raport Promo-LEX: Cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei, ascunse de partidele politice în 2024
Parc de autobuze la Bălți, cu sprijinul României. 22 de unități de transport vor intra în circuitul public
VIDEO // Sezonul de conservare e în toi: Castraveții – la mare căutare în piețele din Chișinău
Premierul Dorin Recean, în dialog cu ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen - „O Europă sigură”, angajamentul președinției daneze a Consiliului Uniunii Europene
Șeful Statului Major al Armatei franceze: Rusia a desemnat Franța drept primul său adversar în Europa
Satul Fundurii Noi, tot mai aproape de acces la apă potabilă
Programul „Farmacie în satul tău” atinge pragul de 100 de unități deschise în zonele rurale