
Criticul de artă Tudor Stăvilă a editat monografia ”Artele frumoase în secolul al XX-lea”, volumul II
Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Cunoscutul istoric și critic de artă Tudor Stăvilă a editat recent cel de-al doilea volum al monografiei ”Artele frumoase din Basarabia în secolul al XX-lea”, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Tudor Stăvilă a menționat că volumul cuprinde 337 de pagini și a apărut într-un tiraj de 150 de exemplare. ”Monografia este consacrată istoriei artelor din Basarabia, urmărind interferențele ei regionale (Rusia, Ucraina, România), cu accente ale originilor poloneze ale Eugeniei Maleșevschi, a creației lui Auguste Baillayre și Theodor Kiriacoff în Basarabia și România, completate de compartimentele Nume uitate, Mesaje din trecut și Adnotări în engleză, franceză, germană și rusă. Penultimul compartiment reflectă o parte din istoria vie a artelor basarabene datorată scrisorilor din arhivele personale ale pictorilor, amintirilor personale și a corespondenței autorului cu artiști plastici, istorici de artă din Franța, România, Rusia, Belgia etc.”, a precizat autorul.
Autorul s-a bucurat de ajutorul descendenților familiilor Baillayre (Yvette Baillayre, Vernes-les-Bains, Andrei Iliescu, București, Nina Manole, Chișinău) și a familiei Sainciuc (Lică Sainciuc, Chișinău). Monografia conține peste 300 de reproduceri alb/negru și color, ilustrând textul cu opere ale plasticienilor care au activat în diverse perioade și ambianțe culturale.
Tudor Stăvilă s-a născut la 23 septembrie 1952 în satul Ciocâlteni, raionul Orhei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chişinău (1973), Institutul de Stat de Arte Plastice din Kiev (1981) și doctorantura la Institutul de Studiu al Artei al Academiei de Științe a Moldovei (1991). În 1993 a susținut teza de doctor în studiul artelor şi în 2004 – cea de doctor habilitat. A activat în calitate de colaborator științific al Muzeului Național de Arte din Chișinău (1981-1982), expert al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (1982-1984), șef de secție, director adjunct, director la Muzeul Național de Arte Plastice (1984-1991), colaborator științific, secretar științific, șef de secție, director la Institutul de Studiu al Artei al AȘM. De asemenea, a fost redactor științific la redacția enciclopedică „Literatura şi Arta Moldovei”, expert în problemele Patrimoniului, coordonator de programe la Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO, președinte al secției de critică a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.
Este autor a peste 150 de publicații, apărute la Chișinău, București, Moscova, Istanbul, consacrate problemelor artei universale, istoriei artei medievale, moderne și contemporane din Moldova. A semnat 10 monografii: „Icoane vechi din colecții basarabene”, „Patrimoniul cultural al R. Moldova” (două ediții), ambele lucrări în colaborare cu Constantin Ciobanu, „Icoana basarabeană din secolul XIX”, „Un secol de sculptură românească”, lucrările monografice despre Auguste Baillayre, Teodor Kiriacoff ş.a.
Criticul de artă Tudor Stăvilă a fost distins cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (1999), Premiul “Asociației Editorilor din România” pentru “Cea mai bună carte românească apărută în afara granițelor României”, Târgul Internațional de Carte “Bookarest” (2001), Premiul “Cartea anului” la Salonul Internațional de carte românească din Iași (2001), cu Premiul Național în domeniul Artelor, Literaturii și Arhitecturii (2002) și cu ordinul „Gloria Muncii”.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”