
Criticul de artă Tudor Stăvilă a editat monografia ”Artele frumoase în secolul al XX-lea”, volumul II
Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Cunoscutul istoric și critic de artă Tudor Stăvilă a editat recent cel de-al doilea volum al monografiei ”Artele frumoase din Basarabia în secolul al XX-lea”, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Tudor Stăvilă a menționat că volumul cuprinde 337 de pagini și a apărut într-un tiraj de 150 de exemplare. ”Monografia este consacrată istoriei artelor din Basarabia, urmărind interferențele ei regionale (Rusia, Ucraina, România), cu accente ale originilor poloneze ale Eugeniei Maleșevschi, a creației lui Auguste Baillayre și Theodor Kiriacoff în Basarabia și România, completate de compartimentele Nume uitate, Mesaje din trecut și Adnotări în engleză, franceză, germană și rusă. Penultimul compartiment reflectă o parte din istoria vie a artelor basarabene datorată scrisorilor din arhivele personale ale pictorilor, amintirilor personale și a corespondenței autorului cu artiști plastici, istorici de artă din Franța, România, Rusia, Belgia etc.”, a precizat autorul.
Autorul s-a bucurat de ajutorul descendenților familiilor Baillayre (Yvette Baillayre, Vernes-les-Bains, Andrei Iliescu, București, Nina Manole, Chișinău) și a familiei Sainciuc (Lică Sainciuc, Chișinău). Monografia conține peste 300 de reproduceri alb/negru și color, ilustrând textul cu opere ale plasticienilor care au activat în diverse perioade și ambianțe culturale.
Tudor Stăvilă s-a născut la 23 septembrie 1952 în satul Ciocâlteni, raionul Orhei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chişinău (1973), Institutul de Stat de Arte Plastice din Kiev (1981) și doctorantura la Institutul de Studiu al Artei al Academiei de Științe a Moldovei (1991). În 1993 a susținut teza de doctor în studiul artelor şi în 2004 – cea de doctor habilitat. A activat în calitate de colaborator științific al Muzeului Național de Arte din Chișinău (1981-1982), expert al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (1982-1984), șef de secție, director adjunct, director la Muzeul Național de Arte Plastice (1984-1991), colaborator științific, secretar științific, șef de secție, director la Institutul de Studiu al Artei al AȘM. De asemenea, a fost redactor științific la redacția enciclopedică „Literatura şi Arta Moldovei”, expert în problemele Patrimoniului, coordonator de programe la Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO, președinte al secției de critică a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.
Este autor a peste 150 de publicații, apărute la Chișinău, București, Moscova, Istanbul, consacrate problemelor artei universale, istoriei artei medievale, moderne și contemporane din Moldova. A semnat 10 monografii: „Icoane vechi din colecții basarabene”, „Patrimoniul cultural al R. Moldova” (două ediții), ambele lucrări în colaborare cu Constantin Ciobanu, „Icoana basarabeană din secolul XIX”, „Un secol de sculptură românească”, lucrările monografice despre Auguste Baillayre, Teodor Kiriacoff ş.a.
Criticul de artă Tudor Stăvilă a fost distins cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (1999), Premiul “Asociației Editorilor din România” pentru “Cea mai bună carte românească apărută în afara granițelor României”, Târgul Internațional de Carte “Bookarest” (2001), Premiul “Cartea anului” la Salonul Internațional de carte românească din Iași (2001), cu Premiul Național în domeniul Artelor, Literaturii și Arhitecturii (2002) și cu ordinul „Gloria Muncii”.
Festivalul „Mărțișor” 2025 // Peste 40.000 de spectatori și un program diversificat în țară și în diaspora
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor