
Criticul de artă Victoria Rocaciuc a editat o monografie despre grafica de carte
Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. O monografie intitulată ”Naraţiune şi simbol în grafica de carte moldovenească, 1945-2010”, semnată de criticul de artă Victoria Rocaciuc, doctor în studiul artelor, a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Victoria Rocaciuc a menționat că volumul cuprinde 280 de pagini, include peste 500 de imagini, printre care 100 color și a apărut într-un tiraj de 200 de exemplare. Monografia a fost realizată în cadrul Centrului Studiul Artelor al Institutului Patrimoniului Cultural al Ministerului Educației și Cercetării.
În prezenta monografie, autorul încearcă să justifice necesitatea studierii aprofundate a contextului istoric și teoretic referitor la narațiune și simbol în grafica de carte moldovenească, oferă opțiuni posibile de clasificare, ce determină criteriile de evaluare a operelor, stabilind obiective noi pentru următoarele cercetări.
Potrivit Victoriei Rocaciuc, narațiunea și simbolul au devenit categorii estetice de bază, iar simbolul, ca fenomen al culturii, ocupă locul central în toate sferele științifice, de aceea apare necesitatea studierii acestora și din punct de vedere al studiului artelor. În perioada actuală, analiza narațiunii și simbolului în artele vizuale și în arta graficii de carte moldovenească, în special, reprezintă una dintre sarcinile importante și destul de complexe.
”Una dintre premise a devenit tendința cercetărilor istorice, când aspectul teoretic însoțește procesul de studiere a datelor din arhive și muzee. Biografiile de creație ale multor autori nu sunt pe deplin cercetate, nu toate operele de valoare sunt puse în circulație științifică, lipsesc datele de catalog ale acestora. În aceste condiții, schimbările necesare ale accentelor din punct de vedere teoretic nu întotdeauna sunt serios fundamentate. O altă dificultate a studiului este determinată de concepţiile contradictorii în privinţa narațiunii și simbolului în știință și artă universală, interferențele diferitelor aspecte ale acestora și alte interconexiuni”, a precizat autoarea monografiei.
Victoria Rocaciuc s-a născut la 19 iunie 1978, în Cernăuți, Ucraina. A absolvit Școala de Arte Plastice „A. Şciusev” (1992) din Chișinău, Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală” (1997), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (2002), Școala de Design, Universitatea Tehnică a Moldovei (2010). În 2007 a susținut teza de doctor în studiul artelor, iar în 2014 a devenit conferențiar cercetător.
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări