
Criticul de artă Victoria Rocaciuc a editat o monografie despre grafica de carte
Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. O monografie intitulată ”Naraţiune şi simbol în grafica de carte moldovenească, 1945-2010”, semnată de criticul de artă Victoria Rocaciuc, doctor în studiul artelor, a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Victoria Rocaciuc a menționat că volumul cuprinde 280 de pagini, include peste 500 de imagini, printre care 100 color și a apărut într-un tiraj de 200 de exemplare. Monografia a fost realizată în cadrul Centrului Studiul Artelor al Institutului Patrimoniului Cultural al Ministerului Educației și Cercetării.
În prezenta monografie, autorul încearcă să justifice necesitatea studierii aprofundate a contextului istoric și teoretic referitor la narațiune și simbol în grafica de carte moldovenească, oferă opțiuni posibile de clasificare, ce determină criteriile de evaluare a operelor, stabilind obiective noi pentru următoarele cercetări.
Potrivit Victoriei Rocaciuc, narațiunea și simbolul au devenit categorii estetice de bază, iar simbolul, ca fenomen al culturii, ocupă locul central în toate sferele științifice, de aceea apare necesitatea studierii acestora și din punct de vedere al studiului artelor. În perioada actuală, analiza narațiunii și simbolului în artele vizuale și în arta graficii de carte moldovenească, în special, reprezintă una dintre sarcinile importante și destul de complexe.
”Una dintre premise a devenit tendința cercetărilor istorice, când aspectul teoretic însoțește procesul de studiere a datelor din arhive și muzee. Biografiile de creație ale multor autori nu sunt pe deplin cercetate, nu toate operele de valoare sunt puse în circulație științifică, lipsesc datele de catalog ale acestora. În aceste condiții, schimbările necesare ale accentelor din punct de vedere teoretic nu întotdeauna sunt serios fundamentate. O altă dificultate a studiului este determinată de concepţiile contradictorii în privinţa narațiunii și simbolului în știință și artă universală, interferențele diferitelor aspecte ale acestora și alte interconexiuni”, a precizat autoarea monografiei.
Victoria Rocaciuc s-a născut la 19 iunie 1978, în Cernăuți, Ucraina. A absolvit Școala de Arte Plastice „A. Şciusev” (1992) din Chișinău, Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală” (1997), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (2002), Școala de Design, Universitatea Tehnică a Moldovei (2010). În 2007 a susținut teza de doctor în studiul artelor, iar în 2014 a devenit conferențiar cercetător.
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Nouă persoane au fost rănite într-un grav accident rutier la Drochia. Trei ambulanțe au intervenit
Republica Moldova consolidează domeniul siguranței alimentare prin parteneriatul strategic cu Germania
Primăria Strășeni va eficientiza energetic un centru social pentru vârstnici
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor