
Douăsprezece spectacole vor fi prezentate la Festivalul Internațional ClassFest
Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Circa 100 de reprezentanți de peste hotare vor participa la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest, secțiunea Teatru, organizată de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, cu susținerea Biroului de Cooperare al Elveției și a Ministerului Culturii, care se va desfășura în perioada 5-9 decembrie la Chișinău, relatează MOLDPRES.
Într-o conferință de presă de astăzi, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol, a afirmat că festivalul, această formă de mobilitate, de interacțiune în domeniul culturii este foarte importantă pentru pregătirea cadrelor pentru instituțiile teatrale. ”Mizăm mult pe performanță, pe experiența pe care o acumulează tinerii în cadrul acestui festival”, a subliniat oficialul.
În context, directorul Festivalului, Svetlana Târțău a menționat că, de fapt, ClassFest este o acţiune artistică internaţională, unică în Republica Moldova, care promovează tinerii creatori de teatru, încurajează schimbul de experienţă și relațiile profesionale între absolvenţii, profesorii și profesioniștii școlilor europene de teatru, familiarizând publicul larg cu spectacolele realizate de generația tânără de creatori, promovând valorile artei contemporane și dialogul intercultural. Potrivit sursei citate, timp de patru zile, vor avea loc 12 spectacole și trei ateliere de creație. Ediţia a XI-a întruneşte la Chişinău reprezentanţi ai următoarelor şcoli de teatru: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău; Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași; Universitatea Ovidius, Facultatea de Arte din Constanța; Academia Internaţională a Artelor Scenice, Paris; Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; Universitatea de Arte din Târgu Mureș și Universitatea de Muzică și Arta Spectacolului din Graz, Austria.
La rândul său, rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Victoria Melnic a spus că spre deosebire de edițiile precedente, în acest an spațiul geografic este mult mai restrâns, din cauza războiului declanșat de către Rusia în Ucraina. ”Acest război are consecințe nefaste asupra întregii lumi. În ultimul moment, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București a refuzat să participe, așa cum au făcut-o și școli de teatru din alte țări”, a constatat Victoria Melnic.
ClassFest-ul este o zonă liberă de schimb de idei și experiențe, în acest context tinerii și viitorii creatori de producție teatrală vor beneficia de o serie de evenimente speciale – master-class-uri și ateliere de creație axate pe diferite subiecte, cum ar fi: De la realitatea literară la cea scenică, coordonat de Daniela Lemnaru (Târgu Mureș); Întâlnire cu Carlo Boso și Commedia dell’ Arte, coordonat de Carlo Boso (Paris); Principiile limbajului scenic în arta papusărească, coordonat de Aurelian Bălăiță și Anca Ciofu (Iași); Importanța încrederii în conlucrare cu partenerul în scenă, coordonat de Alexandru Pavel (București). Invitatul special al festivalului este actorul Mateusz Nowak din Polonia, care va prezenta spectacolul ”Din față și din spate” de Stanisław Miedziewski și Mateusz Nowak.
Ceremonia de deschidere a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest 2022 va avea loc luni, la ora 18.00, la Teatrul Republican ”Luceafărul”. Spectacolele vor fi prezentate la Centrul de Cultură și Artă ”Ginta Latină”, Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici”, Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, ARTCOR, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), blocul I. ClassFest este organizat de AMTAP și susţinut financiar de Biroul de Cooperare al Elveției, Ministerul Culturii, Direcția cultură a municipiului Chișinău, Ambasada Austriei în R. Moldova și alte instituții. Bugetul Festivalului este de 400 000 de lei (circa 20 mii de euro).
Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest” s-a desfăşurat în anul 2011.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial