
Douăsprezece spectacole vor fi prezentate la Festivalul Internațional ClassFest
Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Circa 100 de reprezentanți de peste hotare vor participa la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest, secțiunea Teatru, organizată de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, cu susținerea Biroului de Cooperare al Elveției și a Ministerului Culturii, care se va desfășura în perioada 5-9 decembrie la Chișinău, relatează MOLDPRES.
Într-o conferință de presă de astăzi, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol, a afirmat că festivalul, această formă de mobilitate, de interacțiune în domeniul culturii este foarte importantă pentru pregătirea cadrelor pentru instituțiile teatrale. ”Mizăm mult pe performanță, pe experiența pe care o acumulează tinerii în cadrul acestui festival”, a subliniat oficialul.
În context, directorul Festivalului, Svetlana Târțău a menționat că, de fapt, ClassFest este o acţiune artistică internaţională, unică în Republica Moldova, care promovează tinerii creatori de teatru, încurajează schimbul de experienţă și relațiile profesionale între absolvenţii, profesorii și profesioniștii școlilor europene de teatru, familiarizând publicul larg cu spectacolele realizate de generația tânără de creatori, promovând valorile artei contemporane și dialogul intercultural. Potrivit sursei citate, timp de patru zile, vor avea loc 12 spectacole și trei ateliere de creație. Ediţia a XI-a întruneşte la Chişinău reprezentanţi ai următoarelor şcoli de teatru: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău; Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași; Universitatea Ovidius, Facultatea de Arte din Constanța; Academia Internaţională a Artelor Scenice, Paris; Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; Universitatea de Arte din Târgu Mureș și Universitatea de Muzică și Arta Spectacolului din Graz, Austria.
La rândul său, rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Victoria Melnic a spus că spre deosebire de edițiile precedente, în acest an spațiul geografic este mult mai restrâns, din cauza războiului declanșat de către Rusia în Ucraina. ”Acest război are consecințe nefaste asupra întregii lumi. În ultimul moment, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București a refuzat să participe, așa cum au făcut-o și școli de teatru din alte țări”, a constatat Victoria Melnic.
ClassFest-ul este o zonă liberă de schimb de idei și experiențe, în acest context tinerii și viitorii creatori de producție teatrală vor beneficia de o serie de evenimente speciale – master-class-uri și ateliere de creație axate pe diferite subiecte, cum ar fi: De la realitatea literară la cea scenică, coordonat de Daniela Lemnaru (Târgu Mureș); Întâlnire cu Carlo Boso și Commedia dell’ Arte, coordonat de Carlo Boso (Paris); Principiile limbajului scenic în arta papusărească, coordonat de Aurelian Bălăiță și Anca Ciofu (Iași); Importanța încrederii în conlucrare cu partenerul în scenă, coordonat de Alexandru Pavel (București). Invitatul special al festivalului este actorul Mateusz Nowak din Polonia, care va prezenta spectacolul ”Din față și din spate” de Stanisław Miedziewski și Mateusz Nowak.
Ceremonia de deschidere a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest 2022 va avea loc luni, la ora 18.00, la Teatrul Republican ”Luceafărul”. Spectacolele vor fi prezentate la Centrul de Cultură și Artă ”Ginta Latină”, Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici”, Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, ARTCOR, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), blocul I. ClassFest este organizat de AMTAP și susţinut financiar de Biroul de Cooperare al Elveției, Ministerul Culturii, Direcția cultură a municipiului Chișinău, Ambasada Austriei în R. Moldova și alte instituții. Bugetul Festivalului este de 400 000 de lei (circa 20 mii de euro).
Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest” s-a desfăşurat în anul 2011.
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”