
Festivalul ”DesCoperă” a ajuns la cea de-a V-a ediție
Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Cea de-a V-a ediție a Festivalului de Muzică Clasică ”DescOperă” va avea loc în perioada 17-19 iunie în amfiteatrul peisagistic al Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, informează MOLDPRES.
Potrivit organizatorilor, Orchestrele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” vor impresiona publicul cu cele mai frumoase melodii din tezaurul muzical al marilor clasici. Atmosfera rustică de la Butuceni, mâncarea tradițională, vinurile de calitate de la cei mai buni producători în combinație cu muzica clasică ascultată în sânul naturii printre stâncile Rezervației Cultural-Naturale ”Orheiului Vechi”, vor crea o atmosferă specială.
Festivalul va avea trei seri de spectacol. Astfel, vineri 17 iunie, la ora 19.00, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va prezenta un spectacol susținut de sopranele Valentina Nafornița, Natalia Tanasiiciuc și baritonul Andrei Jelihovschi. Dirijor: Daniel Jinga, director al Operei Române din București. Regizorul concertului: Aglaia Mudrea. Scenografie: Iurie Matei, Artist al Poporului. Prezentator: Roxana Caraiman.
Sâmbătă, la 19.00, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” va readuce în scenă opera ”Carmen” de G. Bizet, într-o interpretare modernă și stil specific CONCERTINO. O poveste muzicală plină de pasiune, seducție și trădare prezentată de Concertino Accordion Band împreună cu Ljubica Vraneš (mezzo-soprano, Serbia), baritonul Dragoljub Bajic (Serbia) și Capela Corală Academică „Doina”. Narator - Boris Cremene.
Duminică, 19 iunie, la 19.00, concertul de închidere a Festivalului va începe cu invitații speciali din Georgia - Ansamblul vocal „Batumi”, faimoși reprezentanți ai stilului polifonic caracteristic cântatului georgian. În partea a doua a concertului cu genericul sugestiv ”Anotimpul pasiunii” violonista Rusanda Panfili va încânta publicul cu lucrarea „Anotimpuri” de compozitorul argentinian Astor Piazzolla. Derivat din acest „Tango Nuevo” va urma un „Latino simfonic” de diferite stiluri (mambo, cha-cha, rumba, danzon etc.) în interpretarea mai multor soliști acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, director artistic și prim-dirijor - Mihail Agafița. Transportul va porni de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” între orele 14 – 16 cu întoarcere după concert între ora 22:00 și 00:00. Prețul unui bilet de concert este 400 de lei (circa 20 de euro). Bilet abonament pentru 3 zile – 900 de lei. Bilete pentru transport într-o direcție – 75 de lei. Copiii de până la 12 ani – gratuit.
Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Culturii al RM în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) și cu suportul Activității de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și este considerat unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.
Prima ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber „DescOperă” a avut loc în iunie 2016 și a fost dedicată aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală