
Festivalul ”DesCoperă” a ajuns la cea de-a V-a ediție
Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Cea de-a V-a ediție a Festivalului de Muzică Clasică ”DescOperă” va avea loc în perioada 17-19 iunie în amfiteatrul peisagistic al Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, informează MOLDPRES.
Potrivit organizatorilor, Orchestrele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” vor impresiona publicul cu cele mai frumoase melodii din tezaurul muzical al marilor clasici. Atmosfera rustică de la Butuceni, mâncarea tradițională, vinurile de calitate de la cei mai buni producători în combinație cu muzica clasică ascultată în sânul naturii printre stâncile Rezervației Cultural-Naturale ”Orheiului Vechi”, vor crea o atmosferă specială.
Festivalul va avea trei seri de spectacol. Astfel, vineri 17 iunie, la ora 19.00, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va prezenta un spectacol susținut de sopranele Valentina Nafornița, Natalia Tanasiiciuc și baritonul Andrei Jelihovschi. Dirijor: Daniel Jinga, director al Operei Române din București. Regizorul concertului: Aglaia Mudrea. Scenografie: Iurie Matei, Artist al Poporului. Prezentator: Roxana Caraiman.
Sâmbătă, la 19.00, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” va readuce în scenă opera ”Carmen” de G. Bizet, într-o interpretare modernă și stil specific CONCERTINO. O poveste muzicală plină de pasiune, seducție și trădare prezentată de Concertino Accordion Band împreună cu Ljubica Vraneš (mezzo-soprano, Serbia), baritonul Dragoljub Bajic (Serbia) și Capela Corală Academică „Doina”. Narator - Boris Cremene.
Duminică, 19 iunie, la 19.00, concertul de închidere a Festivalului va începe cu invitații speciali din Georgia - Ansamblul vocal „Batumi”, faimoși reprezentanți ai stilului polifonic caracteristic cântatului georgian. În partea a doua a concertului cu genericul sugestiv ”Anotimpul pasiunii” violonista Rusanda Panfili va încânta publicul cu lucrarea „Anotimpuri” de compozitorul argentinian Astor Piazzolla. Derivat din acest „Tango Nuevo” va urma un „Latino simfonic” de diferite stiluri (mambo, cha-cha, rumba, danzon etc.) în interpretarea mai multor soliști acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, director artistic și prim-dirijor - Mihail Agafița. Transportul va porni de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” între orele 14 – 16 cu întoarcere după concert între ora 22:00 și 00:00. Prețul unui bilet de concert este 400 de lei (circa 20 de euro). Bilet abonament pentru 3 zile – 900 de lei. Bilete pentru transport într-o direcție – 75 de lei. Copiii de până la 12 ani – gratuit.
Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Culturii al RM în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) și cu suportul Activității de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și este considerat unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.
Prima ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber „DescOperă” a avut loc în iunie 2016 și a fost dedicată aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Spectacolul „Dosarele Siberiei” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” – lecție de memorie și solidaritate la Cluj-Napoca
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova