
Festivalul internațional de muzică ”J. S. Bach” va reveni la Sala cu Orgă
Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. La Sala cu Orgă va avea loc în perioada 10-17 noiembrie, cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional de muzică “J. S. Bach”, relatează MOLDPRES.
Potrivit organizatorilor, programul celei de-a XI-a ediții va cuprinde patru concerte de o înaltă ținută artistică, cu participarea unor artiști valoroși din Elveția, Germania, Republica Moldova, România și Spania. Festivalul se va deschide în data de 10 noiembrie, cu un concert intitulat ”Bach și Cellissimo”, care va fi prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-l ca solist pe tânărul violoncelist german Florian Schmidt-Bartha. În program vor răsuna creații de J. S. Bach, L. Alexandra, G. Ligeti și R. Schumann. La 12 noiembrie, pe scenă va evolua duetul de pianiști din Spania Alexis Delgado și Iñaki Salvador, care s-au reunit pentru a crea un program de improvizații Bach în stil jazz.
Pe 15 noiembrie, festivalul va continua cu un recital de orgă, susținut de unul dintre organiștii de top din Elveția – Benjamin Righetti, organist titular al Catedralei ”Saint-François” din Lausanne, compozitor, profesor universitar la Universitatea de Muzică din Lausanne. Muzicianul va prezenta un program din lucrări pentru orgă de Bach și creații proprii.
Festivalul va culmina în data de 17 noiembrie, tradițional, cu un concert cu genericul ”Universul Bach”, la realizarea căruia vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă. Este vorba de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, precum și soliști vocali: Tatiana Costiuc, soprano; Mihaela Ișpan (România, alto); Viktar Navitski, tenor și Alexei Botnarciuc, bas. Vor fi interpretate două creații vocal-simfonice – ”Stabat Mater” de Josef Rheinberger, în premieră la Chișinău, și Cantata ”Herz und Mund und Tat und Leben” de J. S. Bach. De asemenea, va fi prezentată Simfonia în D-major de Johann Christian Bach, fiul marelui compozitor.
O noutate a ediției curente constă în amplasarea unui ecran LED pe frontispiciul clădirii Sălii cu Orgă, pe care vor fi transmise în direct concertele de la deschiderea și închiderea festivalului. Este o modalitate de a împărtăși sărbătoarea muzicii cu chișinăuienii și oaspeții capitalei aflați în preajma Sălii cu Orgă, precum și o oportunitate de a promova și a face cunoscută publicului larg activitatea instituției.
Începutul concertelor – la ora 18:30. Biletele sunt disponibile la Sala cu Orgă și online – www.iticket.md. Prețul unui bilet variază de la 80 la 200 de lei. Organizatorii festivalului sunt instituția gazdă și Fundația culturală ”J. S. Bach”.
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va acorda în luna curentă plăți unice pentru specialiștii din asistența socială
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities