ro
Cultură
09 Mai, 2025 / 11:37
/ 04 Aprilie, 2025

Festivalul „Mărțișor” 2025 // Peste 40.000 de spectatori și un program diversificat în țară și în diaspora

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” a cuprins 84 de concerte desfășurate atât în capitală, cât și în raioanele Republicii Moldova, reunind peste 40 000 de spectatori. Evenimentul s-a extins și în diaspora, oferind publicului spectacole variate, de la muzică populară la operă și balet, notează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Culturii, evenimentele au avut loc pe scene din Chișinău, dar și în toate raioanele țării. Cele mai solicitate spectacole s-au desfășurat la Palatul Național „Nicolae Sulac”, unde au evoluat 760 de artiști. Spectacolul de închidere a reunit 260 de interpreți și dansatori, printre care Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc” și Ansamblul „Masowsze” din Polonia. De asemenea, evenimentele marca „Moldova-Concert” au atras peste 14 000 de spectatori.

Festivalul a inclus și spectacole la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, unde publicul a urmărit opereta „Liliacul” în interpretarea Operei din Craiova, precum și la Sala cu Orgă și Palatul Republicii. Pe lângă aceste evenimente din capitală, alte 60 de spectacole au fost organizate în diverse localități din țară, cu o participare de peste 20 000 de spectatori.

Printre ansamblurile și artiștii care au încântat publicul s-au numărat Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”, ansamblurile „Fluieraș”, „Ștefan Vodă” și „Plăieșii”, precum și artiști ca Nelly Ciobanu, Mihai Ciobanu, Vitalie Dani și Constantin Moscovici.

Festivalul „Mărțișor” a trecut și granițele țării, datorită programului de Diplomație Culturală. Teatrul Național „Eugene Ionesco” a susținut turnee cu spectacolul „Chirița în provincie” în Bruxelles, Frankfurt, Milano și Paris. De asemenea, artiștii moldoveni au fost invitați să participe la diverse evenimente organizate de diaspora.

Potrivit organizatorilor, ediția din acest an s-a remarcat prin diversitatea programului și extinderea evenimentelor în cât mai multe localități. „Mărțișor” continuă să fie un reper important în viața culturală a Republicii Moldova, promițând ca în 2026 să revină cu și mai multe surprize pentru iubitorii de muzică și tradiții.