
Festivalul ”Zilele Creangă” se va desfășura în regim online
Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. În zilele de 1-4 martie, în R. Moldova și România va avea loc în regim online ediția a XII-a a Festivalului „Zilele Creangă”, relatează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Eugenia Bejan, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copiii ”Ion Creangă”, una dintre instituțiile organizatoare ale Festivalului, a menționat că evenimentele se vor desfășura online, fiind transmise live pe pagina de Facebook a instituției https://www.facebook.com/biblioteca.creanga.
Potrivit sursei citate, pe 1 martie, la ora 11.00, programul va începe cu depunere de jerbe și buchete de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău, la bustul scriitorului din Parcul de Cultură Copou din Iași și la bustul de la Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești. În aceeași zi, la ora 14.00, va avea loc un Duplex Chișinău – Iași Mesaje-mărțișoare de la Bojdeuca lui Ion Creangă, care va include prezentarea laureaților Concursului Național „Ion Creangă” de creație literară, ajuns la ediția a XXX-a, și a filmului „Lampa originală a Junimii la Bojdeuca lui Creangă”, o producție TVR Iași.
De asemenea, la ora 14.00, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” se va desfășura festivitatea de premiere a învingătorilor în Concursul universitar Moștenitorii lui Creangă.
Miercuri, 2 martie, la ora 11.00, va avea loc un Duplex Chișinău – Târgu Neamț, Pipirig Acasă la Ion Creangă, pe potecile copilăriei, la care vor participa coruri de la licee din Târgu Neamț, Pipirig, Vânători Neamț, scriitori, interpreți de muzică, bibliotecari. La ora 14.30, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” organizează Simpozionul Ion Creangă: mântuirea prin râs, unde vor prezenta comunicări acad. Mihai Cimpoi, scriitorii și cercetătorii Valentin Talpalaru, Olguța Creangă-Caia, Livia Iacob, Paul Gorban, Oxana Gherman, Miroslava Metleaeva, Ștefan Susai.
Joi, 3 martie, la ora 14.30, se va desfășura un Duplex Chișinău – Orhei, Bălți, organizat cu sprijinul bibliotecilor pentru copii, care poartă numele Ion Creangă, și al liceelor din aceste localități.
Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 4 martie, la ora 13.00, cu lansarea filmului cu desen animat „Amintiri din copilărie”, creat în cadrul Atelierului de desen animat la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, și la ora 15.00 cu Gala laureaților Concursului povestitorilor Hai mai bine despre copilărie să vorbim, ediția a VII-a. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” propune publicului să viziteze expoziția de carte Ion Creangă – povestitorul nepereche și expoziția virtuală Ilustratorii poveștilor lui Ion Creangă. De asemenea și expoziția virtuală Ion Creangă și personajele sale, oferită de ICR Chișinău.
Festivalul „Zilele Creangă” este organizat de Secția Națională IBBY cu susținerea financiară a Ministerului Culturii al Republicii Moldova și în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al MEC, Uniunea Scriitorilor din R. Moldova, IP „Teleradio-Moldova”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Studioul de Radio Iași, Primăria orașului Târgu Neamț, TVN Televiziunea Neamț, Primăria comunei Pipirig și alte instituții și organizații din Chișinău, Iași, Târgu Neamț, Pipirig, Orhei și Bălți.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți
Trump anunță că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO
Mihai Popșoi: „Croația rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova”
În Aeroportul Internațional Chișinău au fost inslatate puncte cu apă potabilă gratuită
Un bărbat riscă patru ani de pușcărie pentru că a sustras bani de pe cardul unei femei
Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Marina Tauber
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova
Restricții de circulație pe strada Vadul lui Vodă
Doi tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri în nordul țării
Raport Promo-LEX: Cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei, ascunse de partidele politice în 2024
Parc de autobuze la Bălți, cu sprijinul României. 22 de unități de transport vor intra în circuitul public
VIDEO // Sezonul de conservare e în toi: Castraveții – la mare căutare în piețele din Chișinău
Premierul Dorin Recean, în dialog cu ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen - „O Europă sigură”, angajamentul președinției daneze a Consiliului Uniunii Europene
Șeful Statului Major al Armatei franceze: Rusia a desemnat Franța drept primul său adversar în Europa