
Folcloristul Andrei Tamazlâcaru își sărbătorește ziua de naștere
Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Compozitorul, etnomuzicologul, dirijorul de cor și folcloristul Andrei Tamazlâcaru, Artist al Poporului, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, informează MOLDPRES.
S-a născut pe 13 decembrie 1940 în satul Grăsenii Vechi, raionul Ungheni. A absolvit Școala pedagogică din Călărași (1961) și Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău, specialitatea Dirijat Coral (1969).
A fost metodist la Casa de creație populară din Chișinău, profesor la Catedra de folclor a Institutului de Arte „G. Musicescu” și consultant la Societatea corală, ulterior Uniunea Muzicienilor din Moldova.
În 1980 a fondat Ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța”, căruia, în 1989, i s-a conferit titlul onorific Colectiv Artistic Emerit din Moldova. A inițiat câteva festivaluri folclorice, inclusiv Festivalul cântecului pascal și Festivalul cântecului ostășesc.
Andrei Tamazlâcaru a publicat culegerile „Trandafir bătut la poartă”, „Tăpușele-tăpușele”, ”Răsărit-a, semănat-a”, „Cântece populare pascale”, „Lui-lui-lui…”, „Spicuța”, „Domnul e lumina”, „Probleme actuale ale Operei”, ”Pe drumuțul dorului”, „Aprindeți luminile”, Vin’, bădiță, vin’ diseară” ș.a. A cules folclor în mai multe localități din țară și de peste hotare.
În 1997, folcloristului i s-a conferit ordinul „Gloria Muncii”, iar în 2010 - titlul onorific „Artist al Poporului”. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Este laureat al mai multor premii naționale și internaționale, printre care: Premiul ”Simion Florea Marian” al Academiei Române pentru lucrarea colectivă ”Cât îi Maramureșul” (1993), Premiul ”Inima de Aur” pentru întreaga activitate de valorificare și promovare a folclorului românesc (2008), Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ”Isidor Burdin” pentru contribuție în domeniul patrimoniului cultural (2013), Premiul pentru dedicație și devotament al Galei Excelenței Muzicale, acordat de Uniunea Muzicienilor din Moldova (2019).
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova