
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Spectacolul „Frunze de dor”, după Ion Druță, va fi jucat astăzi pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, în regia lui Alexandru Cozub. Piesa aduce în prim-plan povestea unui om singur în calea războiului, surprinzând totodată universul satului într-o continuă transformare. Iubirea, valorile casei și copilăria cu toate (ne)fericirile ei se împletesc într-un caleidoscop de emoții și stări scenice, oferind spectatorilor o experiență teatrală profundă, notează MOLDPRES.
Spectacolul a fost recunoscut drept cel mai bun spectacol dramatic la Gala Premiilor UNITEM 2022. Actrița Corina Rotaru a fost distinsă cu premiul pentru Cel mai valoros debut pentru rolul Domnica, iar Rusanda Radvan a fost nominalizată la categoria Cel mai bun rol feminin pentru interpretarea personajului Rusanda. Totodată, Dan Melnic a fost nominalizat pentru Cel mai bun rol secundar masculin, datorită interpretării rolului Trofimaș.
„Foarte subtil, „Frunze de dor” este și un spectacol despre crearea lui „homo sovieticus”, despre parvenitism intelectual”, afirmă Maria Pilchin.
„Prin acest spectacol asistăm la distrugerea unei culturi rurale dislocate de colhozuri, un surogat colectiv toxic, care va omorî o cultură a gliei, a bunului simț țărănesc, va omorî țăranul, va deveni un gheto social pentru basarabeni. Foarte subtil, „Frunze de dor” este și un spectacol despre crearea lui Homo sovieticus, despre parvenitism intelectual”.
Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Monica Babuc, menționrază că spectacolul „Frunze de dor” reunește prin talentul regizorului și al actorilor o reflectare profundă asupra transformărilor din satul moldovenesc.
„Regizorul Cozub a reușit să transforme necuvântătoarele din opera lui Druță în personaje de importanță majoră, cu o profundă dimensiune filosofică. Desigur, acest lucru ar fi fost imposibil fără talentul actorilor. Un spectacol fenomenal – lung, mai degrabă trist, care te strânge la inimă. Pentru că știm ce a urmat… și pentru că NU știm ce va mai urma cu satul moldovenesc”.
Alina Maer spune că regizorul Alexandru Cozub a reușit să transforme un roman emblematic pentru Republica Moldova într-un spectacol de teatru remarcabil.
„Un roman emblemă pentru Republica Moldova, un pilon pentru regăsirea identității naționale devine în viziunea regizorului Alexandru Cozub un uriaș spectacol de teatru a cărui valoare constă în densitatea epică, profunzimea psihologică a personajelor individuale, dar mai ales a personajului colectiv, satul basarabean, în idei regizorale de o sensibilitate aparte, în revărsarea de energie a actorilor”.
„Frunze de dor” este primul roman al scriitorului și academicianului basarabean Ion Druță. A apărut în anul 1957, deși a fost terminat și prezentat pentru tipărire doi ani mai devreme. A avut parte de 18 ediții, mai multe decât ale oricărui scriitor din Republica Moldova.
DRRM a fost premiat la GALEX 2025 pentru una dintre cele mai consistente donații de carte în limba română
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
12 cărți semnate de autori moldoveni vor fi traduse în șapte țări
Festivalul „Acasă de Paște” readuce „Hora satului” într-un format modern în orașul Ialoveni
GALERIE FOTO // Festivalul ,,Acasă de Paște'' în orașul Ialoveni
Parlamentul găzduiește o expoziție de lucrări ale copiilor din Chișinău, Hâncești și Basarabeasca, dedicate Sărbătorilor Pascale
Premiile Naționale GALEX vor fi acordate celor mai buni promotori ai cărții
Muzeul de Arheologie și Antropologie de la Orheiul Vechi s-a redeschis pentru vizitatori. O istorie vie, spusă prin obiecte, povești și știință
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
CEC a acreditat observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor locale noi