
Interpretul Tudor Ungureanu: ”Vreau să înființez un muzeu al instrumentelor populare”
Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Interpretul Tudor Ungureanu, conducătorul Ansamblului etnofolcloric ”Ștefan Vodă”, Artist al Poporului, intenționează să deschidă în curând un muzeu al instrumentelor populare tradiționale, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție,Tudor Ungureanu a menționat că muzeul se va numi ”Vatra cobzarului”. ”Vor fi aici, înainte de toate, instrumente cu corzi: cobze, cetere, mandoline, chitare, dar și tilinci, naiuri, clarinete, acordeoane și alte instrumente tradiționale, nu numai ale noastre, ci și ale altor popoare. Vreau să las această zestre nepoților și strănepoților noștri, ca ei să se poată mândri cu neamul nostru”, a precizat cunoscutul cobzar.
La 50 de ani ai săi, își amintește artistul, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, el a organizat un spectacol extraordinar cu genericul „Mărturisirea unui dac”. Tot aici, a inaugurat o expoziție de instrumente muzicale populare, printre care și cobza sa cu care a cântat mai bine de un sfert de secol pe diverse scene ale lumii. „Strunele sunt făcute din arcul unui dac. Dar, într-o zi, după o mare luptă în scenă, două dintre ele s-au rupt. Am pus-o în muzeu. Am mai adus aici și steagurile de luptă ale lui Ștefan cel Mare. Cu aceste exponate, am de gând să merg în lumea întreagă”, ne-a mărturisit artistul.
Spectacolul a fost într-adevăr ca o spovedanie a artistului, care s-a aflat în primele rânduri ale Mișcării de eliberare și renaștere națională, dar a fost și este și un mare ocrotitor al tradițiilor noastre milenare. Cobza lui și ansamblul pe care îl conduce au evoluat la toate manifestările noastre naționale, începând de la primele Adunări Naționale și terminând cu cele dedicate Zilei Marii Uniri, când formația merge în fruntea coloanei cântând sub flamura tricolorului. Protagonistul spectacolului ne-a interpretat și două balade: „Balada lui Constantin” și „Balada Ilincuței”, dar și cunoscutele sale șlagăre - „Bordeiaș”, „Duna, duna”, „Prutule, pe malul tău”, ”Hai în codri să trăim” ș.a.
În septembrie, Tudor Ungureanu a evoluat la Paris, unde niște moldoveni au deschis un restaurant. Apoi, a avut un concert la Sibiu, unde a prezentat un concert pentru primarii din România. Un alt concert l-a avut în comuna Pădureni, de lângă orașul Huși din România. A cântat și continuă să cânte cu ansamblul său la diverse ceremonii de familie. La sfârșitul lunii noiembrie, va avea filmări pentru telerevelion la postul de televiziune TVR Internațional. Totodată, el visează că, dacă restricțiile legate de respectarea normelor antiepidemice vor fi anulate, în anul viitor el va concerta în toată România, precum și în țările în care lucrează diaspora noastră. „Andrei Tamazlâcaru zicea că folclorul sonorizează istoria. Adeseori l-am sfătuit pe feciorul meu să „fure” tot ce e frumos. Pentru că și eu, toată viața, am fost un hoț de frumos”, a mai spus reputatul cobzar.
Tudor Ungureanu s-a născut la 24 aprilie 1963, în satul Căpriana, raionul Strășeni. Este absolvent al Institutului de Arte, acolo unde a studiat regia de teatru; inițial optase pentru studiile economice. În copilărie, cânta la armonică, dar cu timpul a deprins folosirea unei multitudini de instrumente muzicale, printre care și fluierul, tilinca, ocarina, naiul, cavalul și, desigur, cobza. Mai târziu, a înființat Ansamblul etnofolcloric ”Ștefan Vodă”, cu care a cutreierat localitățile R. Moldova și ale României. În 2010 a fost distins cu titlul onorific ”Artist al Poporului”, și în 2013 – cu medalia ”Mihai Eminescu”.
„Zilele Șevcenko”, la Chișinău // Ucrainenii i-au adus un omagiu marelui poet: „Cântecele lui KOBZAR au unit comunitatea”
Corul „Madrigal” vine la Chișinău cu un spectacol extraordinar „Săptămâna Patimilor”
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” lansează Concursul „Bătălia cărților”
Pianul de concert Steinway & Sons, inaugurat la Sala cu Orgă. Ministrul Sergiu Prodan: „Ne dorim ca acest pian să inspire artiștii și să încânte publicul prin concerte de excepție”
GALERIE FOTO // Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„Storcătorul de fructe”, spectacolul care reflectă drama familiilor care locuiesc împreună
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
Postul public de televiziune Moldova 1 rămâne fără director. Corneliu Durnescu a demisionat
Șefa statului, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României
Speakerul Igor Grosu s-a întâlnit cu președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean
Judecători cercetați de CNA au fost suspendați din funcție
Trei cadavre depistate de poliție în nordul țării
Implementarea legii care vizează egalitatea salarială în vizorul Parlamentului
GALERIE FOTO // 30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Aleksandr Lukașenko a fost învestit pentru al șaptelea mandat de președinte al Belarusului
Agenda de cooperare Republica Moldova – NATO discutată la Chișinău
Prim-ministrul Dorin Recean și procesatorii de carne – discuție despre situația din sector
30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Criza pestei porcine africane: Guvernul caută soluții pentru protejarea producției locale
Fermierii din sudul ţării, invitaţi la Comrat să învețe cum să-și organizeze eficient activitatea în fermă
MAE a venit cu o reacție în urma incidentului de securitate din Gaza
Evghenia Guțul și o secretară de la Partid Politic „Șor” vor ajunge pe banca acuzaților
UE va introduce până la sfârșitul anului 2030 permisul de conducere auto digital