
Interpretul Tudor Ungureanu: ”Vreau să înființez un muzeu al instrumentelor populare”
Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Interpretul Tudor Ungureanu, conducătorul Ansamblului etnofolcloric ”Ștefan Vodă”, Artist al Poporului, intenționează să deschidă în curând un muzeu al instrumentelor populare tradiționale, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție,Tudor Ungureanu a menționat că muzeul se va numi ”Vatra cobzarului”. ”Vor fi aici, înainte de toate, instrumente cu corzi: cobze, cetere, mandoline, chitare, dar și tilinci, naiuri, clarinete, acordeoane și alte instrumente tradiționale, nu numai ale noastre, ci și ale altor popoare. Vreau să las această zestre nepoților și strănepoților noștri, ca ei să se poată mândri cu neamul nostru”, a precizat cunoscutul cobzar.
La 50 de ani ai săi, își amintește artistul, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, el a organizat un spectacol extraordinar cu genericul „Mărturisirea unui dac”. Tot aici, a inaugurat o expoziție de instrumente muzicale populare, printre care și cobza sa cu care a cântat mai bine de un sfert de secol pe diverse scene ale lumii. „Strunele sunt făcute din arcul unui dac. Dar, într-o zi, după o mare luptă în scenă, două dintre ele s-au rupt. Am pus-o în muzeu. Am mai adus aici și steagurile de luptă ale lui Ștefan cel Mare. Cu aceste exponate, am de gând să merg în lumea întreagă”, ne-a mărturisit artistul.
Spectacolul a fost într-adevăr ca o spovedanie a artistului, care s-a aflat în primele rânduri ale Mișcării de eliberare și renaștere națională, dar a fost și este și un mare ocrotitor al tradițiilor noastre milenare. Cobza lui și ansamblul pe care îl conduce au evoluat la toate manifestările noastre naționale, începând de la primele Adunări Naționale și terminând cu cele dedicate Zilei Marii Uniri, când formația merge în fruntea coloanei cântând sub flamura tricolorului. Protagonistul spectacolului ne-a interpretat și două balade: „Balada lui Constantin” și „Balada Ilincuței”, dar și cunoscutele sale șlagăre - „Bordeiaș”, „Duna, duna”, „Prutule, pe malul tău”, ”Hai în codri să trăim” ș.a.
În septembrie, Tudor Ungureanu a evoluat la Paris, unde niște moldoveni au deschis un restaurant. Apoi, a avut un concert la Sibiu, unde a prezentat un concert pentru primarii din România. Un alt concert l-a avut în comuna Pădureni, de lângă orașul Huși din România. A cântat și continuă să cânte cu ansamblul său la diverse ceremonii de familie. La sfârșitul lunii noiembrie, va avea filmări pentru telerevelion la postul de televiziune TVR Internațional. Totodată, el visează că, dacă restricțiile legate de respectarea normelor antiepidemice vor fi anulate, în anul viitor el va concerta în toată România, precum și în țările în care lucrează diaspora noastră. „Andrei Tamazlâcaru zicea că folclorul sonorizează istoria. Adeseori l-am sfătuit pe feciorul meu să „fure” tot ce e frumos. Pentru că și eu, toată viața, am fost un hoț de frumos”, a mai spus reputatul cobzar.
Tudor Ungureanu s-a născut la 24 aprilie 1963, în satul Căpriana, raionul Strășeni. Este absolvent al Institutului de Arte, acolo unde a studiat regia de teatru; inițial optase pentru studiile economice. În copilărie, cânta la armonică, dar cu timpul a deprins folosirea unei multitudini de instrumente muzicale, printre care și fluierul, tilinca, ocarina, naiul, cavalul și, desigur, cobza. Mai târziu, a înființat Ansamblul etnofolcloric ”Ștefan Vodă”, cu care a cutreierat localitățile R. Moldova și ale României. În 2010 a fost distins cu titlul onorific ”Artist al Poporului”, și în 2013 – cu medalia ”Mihai Eminescu”.
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău are un nou logo: Turnul de Apă devine simbolul identității vizuale a instituției
Republica Moldova preia bune practici din România pentru dezvoltarea destinațiilor turistice
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice