
Istoricul și muzeograful Mihai Ursu a împlinit 70 de ani
Chişinău, 29 aug. /MOLDPRES/. Istoricul, muzeograful și etnograful Mihai Ursu, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii”, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.
S-a născut la 29 august 1951, la Lozova, Strășeni. În 1973, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. A activat în calitate de muzeograf la Muzeul Republican „G. I. Kotovski și S. Gh. Lazo” (1973-1981), director al Muzeului Republican al Komsomolului din Moldova (1981-1985). A fost muzeograf, colaborator științific, șef de secție și director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.
Potrivit ”Calendarului Național”, ca director al instituției, a contribuit la restaurarea clădirii muzeului (1985-1989), la crearea expoziției tematice „Natura. Omul. Cultura”, nominalizată la concursul „Muzeul European al Anului” (1998) și expoziția Mondială „Hanovra” (2000). A participat la elaborarea Programului de Stat de edificare a ”Muzeului Satului” în R. Moldova, la conservarea mai multor monumente de istorie și cultură de importanță națională.
În anii 1989-2009 a fost preocupat de restaurarea Grădinii Botanice din cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și crearea unui Vivarium cu expoziții de păsări, reptile și pești decorativi, care a devenit un loc atractiv pentru publicul vizitator, un centru important de educație ecologică. A contribuit la elaborarea „Legii muzeelor”, a „Legii privind protejarea patrimoniului cultural mobil”. A participat la elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Turismului, la evaluarea potențialului turistic muzeal și la implementarea diferitelor proiecte în domeniu.
Din anul 2000 activează ca lector superior la Catedra management artistic și culturologie a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde ține un curs de muzeologie. În anul 2009, în cadrul unui program susținut de UNESCO și ICOM, a organizat la Chișinău trainingul național „Managementul național” cu participarea muzeografilor din țară. A susținut pregătirea cadrelor pentru muzee, organizând stagii practice la muzeele cu profil etnografic a studenților de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Academia de Studii Economice din Moldova.
Este autor a peste 70 de lucrări. Este membru ICOM Moldova, membru al Comisiei Naționale UNESCO pentru Republica Moldova, membru al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, membru al Asociației Cultural-Științifice „Museion”. I s-a conferit titlul onorific om emerit al Republicii Moldova. Deținător al Medaliei „Meritul Civic” (1994), cavaler al Ordinului „Gloria Muncii” (2001).
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări