
Istoricul și muzeograful Mihai Ursu a împlinit 70 de ani
Chişinău, 29 aug. /MOLDPRES/. Istoricul, muzeograful și etnograful Mihai Ursu, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii”, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.
S-a născut la 29 august 1951, la Lozova, Strășeni. În 1973, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. A activat în calitate de muzeograf la Muzeul Republican „G. I. Kotovski și S. Gh. Lazo” (1973-1981), director al Muzeului Republican al Komsomolului din Moldova (1981-1985). A fost muzeograf, colaborator științific, șef de secție și director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.
Potrivit ”Calendarului Național”, ca director al instituției, a contribuit la restaurarea clădirii muzeului (1985-1989), la crearea expoziției tematice „Natura. Omul. Cultura”, nominalizată la concursul „Muzeul European al Anului” (1998) și expoziția Mondială „Hanovra” (2000). A participat la elaborarea Programului de Stat de edificare a ”Muzeului Satului” în R. Moldova, la conservarea mai multor monumente de istorie și cultură de importanță națională.
În anii 1989-2009 a fost preocupat de restaurarea Grădinii Botanice din cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și crearea unui Vivarium cu expoziții de păsări, reptile și pești decorativi, care a devenit un loc atractiv pentru publicul vizitator, un centru important de educație ecologică. A contribuit la elaborarea „Legii muzeelor”, a „Legii privind protejarea patrimoniului cultural mobil”. A participat la elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Turismului, la evaluarea potențialului turistic muzeal și la implementarea diferitelor proiecte în domeniu.
Din anul 2000 activează ca lector superior la Catedra management artistic și culturologie a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde ține un curs de muzeologie. În anul 2009, în cadrul unui program susținut de UNESCO și ICOM, a organizat la Chișinău trainingul național „Managementul național” cu participarea muzeografilor din țară. A susținut pregătirea cadrelor pentru muzee, organizând stagii practice la muzeele cu profil etnografic a studenților de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Academia de Studii Economice din Moldova.
Este autor a peste 70 de lucrări. Este membru ICOM Moldova, membru al Comisiei Naționale UNESCO pentru Republica Moldova, membru al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, membru al Asociației Cultural-Științifice „Museion”. I s-a conferit titlul onorific om emerit al Republicii Moldova. Deținător al Medaliei „Meritul Civic” (1994), cavaler al Ordinului „Gloria Muncii” (2001).
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: „SânzIEne unghenene” pe Insula Lacului Delia, sărbătoare ce uneşte în jurul tradițiilor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Teatrul Național „Mihai Eminescu” a revenit din turenul european: „Spectatorii de acolo au fost dornici să ne simtă aproape”
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova