
O carte despre cavalerii Ordinului Republicii a fost editată la Chișinău
Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. La Tipografia ”Balacron” din capitală a văzut lumina tiparului zilele acestea cartea ”Cavalerii Ordinului Republicii” de Ivan Muntean, informează MOLDPRES.
Volumul cuprinde 384 de pagini și include pese 380 de personalității cărora li s-a acordat distincția supremă în stat, fotografiile și biografiile lor, precum și câteva instituții de stat, care au onorate cu acest ordin: Universitatea de Stat din Moldova, Biblioteca Națională, Vinăria Purcari SRL, Universitatea Agrară, Universitatea Tehnică și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, Ansamblul ”Joc”, Orchestra ”Lăutarii”, Combinatul de Vinuri ”Cricova”.
Solicitat de MOLDPRES, Ivan Muntean a menționat că această lucrare face parte din Colecția de Aur a Albumelor ”Cavalerii Ordinului Republicii”și ”Tezaurul Notoriu al Națiunii”.
”Director de proiect este Elena Marianco. Scopul acestuia este de a onora personalitățile neamului care s-au învrednicit de distincții de stat și este un cadou făcut cu ocazia Zilei Independenței și a sărbătorii naționale ”Limba noastră cea română”. Cel de-al doilea volum - ”Tezaurul Notoriu al Națiunii” va cuprinde peste 400 de personalități, decorate cu alte distincții de stat: Ordinul de Onoare, ordinul ”Gloria Mucii”, Medalia ”Meritul Civic”, Medalia ”Mihai Eminescu” ș.a. Țin să mulțumesc din suflet conducătorilor celor două întreprinderi care au contribuit financiar la apariția acestei cărți – ”Veradroom” și ”Masterodent”, precum și unor oameni de bună credință”, a subliniat autorul.
Volumul se deschide cu textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, urmat de cel al Legii nr. 1123 din 30 iulie 1992 cu privire la distincțiile de stat și de un mesaj al Primului Președinte al R. Moldova, Mircea Snegur. Printre cavalerii Ordinului Republicii se înscriu cântărețul Nicolae Sulac, actorul Mihai Volontir, academicianul Ion Borșevici, dirijorul și violonistul Nicolae Botgros, compozitorul Anatol Chiriac, naistul Vasile Iovu, generalul Anton Gămurari, eroii căzuți în războiul de pe Nistru Sergiu Andreev, Ion Fulga, Dumitru Roman ș.a.
”Ar fi bine ca acest volum să ajungă în toate bibliotecile publice și școlare, ca să ne cunoaștem eroii neamului”, a mai spus Ivan Muntean.
Volumul ”Cavalerii Ordinului Republici” a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare, iar cel de-al doilea – ”Tezaurul Notoriu al Națiunii” va vedea lumina tiparului într-un tiraj de 1500 de exemplare.
”Ordinul Republicii” este distincția supremă e Republicii Moldova, care se conferă pentru ”merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”. A fost instituit la 30 iulie 1992 prin Legea nr. 1123 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova. Primii cavaleri ai ordinului au fost decorați în același an.
”Ordinul Republicii” se confecționează din argint și reprezintă o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colțuri în formă de fascicule cu raze divergente. Între razele principale sunt intercalate raze subțiri în relief, din argint. În centrul ordinului, într-un cerc, încadrat într-un chenar în relief, poleit cu aur, se află în relief Stema de Stat a Republicii Moldova. Fondul scutului din stemă este acoperit cu smalț de culoare roșie și albastră. Diametrul ordinului este de 45 mm.
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări