
O carte despre sculptorul Alexandru Plămădeală a fost lansată la Chișinău
Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a organizat astăzi lansarea cărții ”Alexandru Plămădeală: un promotor al frumuseții clasice”, elaborată în cadrul instituției, despre autorul statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului, informează MOLDPRES.
Solicitat de MOLDPRES, cercetătorul literar Vasile Malanețchi, coordonatorul ediției, a menționat că volumul a apărut la Editura ”Știința”, în colecția „Personalități notorii”, în cadrul căreia au apărut 11 cărți. ”Este al patrulea volum făcut de mine în cadrul acestei colecții. Primele trei au fost consacrate lui Nicolai Costenco, Vasile Vasilache și Alexei Mateevici. Cartea are 320 de pagini și conține o selecție riguroasă de analize, exegeze, interpretări, reevaluări ale operei lui Alexandru Plămădeală, mărturii ale contemporanilor, memorii, interviuri, două articole ale lui Alexandru Plămădeală despre arta plastică din Basarabia, publicate în revista „Viața Basarabiei” (1933, 1934) și corespondența artistului cu familia, precum și un album fotodocumentar, în care sunt incluse și fotografii din fondurile Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, a precizat Vasile Malanețchi.
Potrivit sursei citate, materialele adunate au vocația să ilustreze faptul că, prin creația sa, sculptorul Alexandru Plămădeală a fost, este și rămâne un fenomen perpetuu frecventabil al spiritualității românești.
„Rar se întâmplă ca o lucrare de artă să aibă un impact atât de puternic asupra mediului social, să exercite o influență atât de covârșitoare asupra conștiințelor, precum o constatăm în cazul statuii din Chișinău a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt – opera de geniu a sculptorului Alexandru Plămădeală. Eram student, la începutul anilor ’70, când am auzit pentru prima dată vorbindu-se, e adevărat, cu jumătate de gură, despre „fapte reprobabile” comise în legătură directă cu statuia din colțul Parcului „A.S. Pușkin” (cum se numea, pe atunci, actuala Grădină Publică „Ștefan cel Mare”), despre tineri exmatriculați din instituții de învățământ și chiar de acțiuni mai dure aplicate unora dintre ei. În pofida îndoctrinării marxist-leniniste sovietice, la care erau supuse masiv generațiile noi de basarabeni, se trezeau la viață germenii conștiinței de neam. Simbolul întruchipat de statuia Marelui Voievod lucra, ea încetase să mai fie un simplu monument”, a constatat Vasile Malanețchi.
Solicitat de agenție, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a menționat că aceasta este o carte de o excepțională valoare documentară și culturală. ”Este, deopotrivă, un act recuperator față de această personalitate și față de lucrările pe care ni le-a lăsat Alexandru Plămădeală și un omagiu adus regretatului artist, pentru că în perioada sovietică s-a vorbit numai așa, numai cu jumătate de gură despre el, unele lucrări ale lui s-au pierdut, altele s-au acoperit de uitare. Deși el ne-a lăsat niște lucrări de patrimoniu, cum ar fi monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, bustul lui Alexie Mateevici, bustul lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, lucrări care sunt niște simboluri ale statalității noastre, a civilizației românești pe aceste meleaguri, el a avut și are în continuare un destin ingrat, mai cu seamă lucrările lui – unele s-au pierdut, pe altele nu le cunoaștem. În acest context, această carte este o lucrare mai mult decât binevenită. Este o lucrare care îl readuce în atenția noastră, în actualitate pe Alexandru Plămădeală și ne face să-l cunoaștem mai bine”, a mai spus Arcadie Suceveanu.
Alexandru Plămădeală s-a născut la 9/22 octombrie 1888 la Chişinău. Și-a făcut studiile la Școala superioară de pictură, sculptură și arhitectură din Moscova, în atelierul sculptorului rus Volnuhin. În anii 1916-1918 a lucrat la monetăria din Petrograd. După 1918 se întoarce la Chișinău, unde, în anul 1929, este numit în funcția de director al Școlii de desen, transformată ulterior în Școală de Arte Frumoase (actualmente Colegiul republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”), pe care o conduce timp de 11 ani. Este autorul bustului funerar al poetului Alexei Mateevici de la Cimitirul Ortodox Central din Chișinău. În domeniul plasticii de forme mici, Alexandru Plămădeală a realizat o serie de portrete ale unor personalități: portretele cântăreței Lidia Lipcovschi, bustul lui Alexandru Donici, portretul lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu, portretul Valentinei Tufescu, portretul soției, autoportretul cu soția - Olga Plămădeală, portretul pictorului I. Teodorescu-Sion, portretul poetului Ion Minulescu și alte lucrări. Alexandru Plămădeală s-a stins din viață la 15 aprilie 1940.
Sursă foto: Muzeul Național de Literatură ”M. Kogălniceanu”
Festivalul „Mărțișor” 2025 // Peste 40.000 de spectatori și un program diversificat în țară și în diaspora
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Atenție, șoferi! Traficul rutier va fi suspendat pe unele străzi din capitală
Decesul Papei Francisc: Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună
Speakerul Igor Grosu: „Papa Francisc a fost un simbol al păcii, al unității și al iubirii necondiționate pentru aproapele”
Premierul Dorin Recean, după decesul Papei Francisc: „Fie ca moștenirea sa să ne inspire în continuare spre unitate și pace”
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj în legătură cu decesul Papei Francisc: „Lumea se desparte de un promotor neobosit al compasiunii și echității”
Halterofilul Tudor Bratu a cucerit trei medalii de bronz la Campionatul European, desfășurat la Chișinău
Papa Francisc a încetat din viață luni dimineață, la vârsta de 88 de ani, anunță Vaticanul
Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Luminată
Săptămâna începe cu vreme frumoasă
Donald Trump: Sper că Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord în această săptămână
Circa 40 de mii de traversări persoane au fost înregistrate la frontieră în ziua de Paști
Numărul apelurilor de urgență la Serviciul 112 a crescut cu 35 la sută
Președintele Zelenski cere Rusiei să nu mai atace obiective civile timp de 30 de zile
Britanicii au interceptat aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al NATO
Papa Francisc a apărut în Piața Sfântul Petru, după ce duminică dimineața a avut o întrevedere cu vicepreședintele JD Vance
În mesajul de Paște, Zelenski le cere ucrainenilor să nu-și piardă speranța că pacea va reveni în țara lor