
O carte și un film dedicate Regelui Mihai au fost lansate la o bibliotecă din capitală
Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. La Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău a avut loc astăzi un eveniment dedicat celor 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, marcat prin lansarea cărții semnate de Aliona Grati „Regele Mihai și Basarabia. O poveste uitată de neuitat” și proiectarea filmului „Vizitele monarhilor la Chișinău. Partea a III-a: Ultimul Rege Mihai I”, autori - Aliona Grati, doctor habilitat în filologie și Nicolae Enciu, doctor habilitat în istorie, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Aliona Grati a afirmat că volumul cuprinde 340 de pagini și a apărut la o editură din București.
„Cartea s-a născut din nevoia covârșitoare de a umple un gol. Un gol pe care l-am resimțit cu acuitate eu și, îmi închipui, congenerii mei. Pentru cei născuți în spațiul dintre Nistru și Prut în perioada când acesta se afla în componența URSS, regii înaintașilor lor sunt aproape niște necunoscuți. Politicile de deznaționalizare, interdicțiile asupra trecutului istoric, politica românofobă, adevărul denaturat al istoriografiei sovietice, ateismul agresiv și măsurile coercitive au distrus metodic memoria colectivă a românilor basarabeni despre instituția regală. Ceea ce nu s-a putut spune cu voce tare, a lunecat în adâncimea structurală a imaginarului artistic: în mărturii, în legende, în povești. Proiecțiile artistice, atâtea câte există, au constituit forme de rezistență la mecanismele de „spălare a creierului” instrumentate de istoriografia oficială comunistă și totodată mijloace de păstrare a memoriei”, a precizat scriitoarea.
În postfața cărții, președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel-Pop menționează, între altele, că „autoarea, cu mintea cercetătorului și cu sentimentul românului, ne îndeamnă în această lucrare memorabilă să cunoaștem și să prețuim istoria noastră, care ne aparține tuturor și în cadrul căreia figura regelui Mihai rămâne de neșters”.
Filmul documentar „Vizitele monarhilor la Chișinău. Partea a III-a: Ultimul Rege Mihai I” face parte dintr-un serial intitulat „Arta și mitopoetica orașului Chișinău”, creat de cercetătorii unui proiect științific de la Universitatea de Stat din Moldova cu susținerea Direcției Cultură, din capitală. Subiectul filmului sunt vizitele Regelui Mihai la Chișinău.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul directorul instituției-gazdă, Mariana Harjevschi, profesorul universitar Cătălin Bordeianu, director adjunct al Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, doctorul în istorie Cristina Gherasim, criticul literar Diana Dementieva, iar online – prorectorul Universității de Stat din Moldova, Aurelia Hanganu, profesorul universitar Radu Ștefan Vergatti din București, scriitori, editori ș.a.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial