
O cercetătoare a scris o carte despre creația lui Vladimir Beșleagă
Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Un volum intitulat ”Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine”, semnat de doctorul în filologie Nadejda Ivanov, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Nadejda Ivanov a afirmat că lucrarea are 114 pagini, a apărut într-un tiraj de 140 de exemplare și cuprinde cercetări ale manifestărilor de profunzime ale imaginilor literare din creația lui Vladimir Beșleagă. Astfel, perspectiva originală de abordare a imaginilor recurente din romanele lui Vladimir Beșleagă, ”Zbor frânt” și ”Viața și moartea nefericitului Filimon...”, face recurs la procedee psihanalitice de analiză, de tip comparativ, ce implică atât factori de moștenire culturală, cât și elemente psihologice și psihosociale de profunzime.
”Vladimir Beșleagă s-a impus în spațiul autohton cu un roman al profunzimilor, al introspecției, abordând o problemă acută a conștiinței naționale fracturate. Cercetările asupra imaginarului permit o deschidere impresionantă asupra prozei lui Vladimir Beșleagă spre universalitate, în care au fost identificate traume identitare ce au marcat atât individualitatea creatoare, cât și o anumită colectivitate. În acest fel, metoda comparativă de înțelegere a romanelor de introspecție oferă atât posibilitatea reflecției unui imaginar colectiv al epocii în care au fost scrise romanele lui Vladimir Beșleagă, cât și perspectiva explorării mesajului stărilor, emoțiilor, afectelor personajului”, a subliniat Nadejda Ivanov.
Potrivit filosofului și criticului literar român Corin Braga, directorul Centrului de cercetare a imaginarului „Phantasma”, mai rar practicate în critica literară românească, atât din România, cât și din Republica Moldova, cercetările asupra imaginarului oferă o serie de metodologii și hermeneutici cu mare putere de penetrare și sinteză: arhetipologia generală, psihologia adâncurilor, mitocritica și mitanaliza, psihocritica, imaginariile sociale, culturale și artistice etc. ”Nadejda Ivanov este o promotoare a acestor abordări inovative, pe care le aplică cu inteligență și finețe operei complexe și stranii a lui Vladimir Beșleagă”, a subliniat în postfața cărții Corin Braga.
Nadejda Ivanov este doctor în filologie, cercetător științific la Institutul de Filologie din Chișinău, membru al Centrului de cercetare a imaginarului „Phantasma” de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România. În 2016 a susținut teza de doctor în filologie ”Arhetipul animus-anima în proza lui Mircea Eliade”, sub îndrumarea profesorului, doctor habilitat Andrei Țurcanu. În 2019, împreună cu alți tineri cercetători de la Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, a editat culegerea de articole ”Literatura din perspectiva arhetipologiei”, autori Nadejda și Constantin Ivanov, Olesea Gîrlea și Sergiu Cogut. A publicat articole științifice în reviste științifice naționale și internaționale.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău are un nou logo: Turnul de Apă devine simbolul identității vizuale a instituției
Republica Moldova preia bune practici din România pentru dezvoltarea destinațiilor turistice
Atac violent asupra regiunii Odesa. România a ridicat în aer două nave F-16
Antreprenorii începători și cei care doresc să inițieze o afacere pot beneficia de instruiri gratuite
Orașul Cahul găzduiește cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului internațional “Nufărul alb”
FOTO// Speakerul Igor Grosu în Irlanda: „Moldovenii noștri, prin munca lor, contribuie din plin la imaginea pozitivă a Moldovei”
Trei magistrați de la Judecătoria Chișinău au promovat evaluarea externă
Dolarul scade cu 12 bani, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu Ministrul de Externe al Germaniei aflat în vizită la Chișinău
Radio Moldova Comrat. Daniel Vodă: „O veste excelentă pentru pluralismul media din regiunea găgăuză și pentru întreaga țară"
Putin și Macron au discutat despre războiul din Ucraina în prima lor convorbire din 2022
Meteorologii prognozează o zi călduroasă pentru miercuri
Până la data de 1 iulie, în Registrul de Stat al Alegătorilor au fost înregistrate 3 297 596 de persoane
GALERIE FOTO // Ministrul de Externe al Germaniei, Johann Wadephul, în vizită la Chișinău
Ministrul german de Externe, Johann Wadephul, în vizită la Chișinău: „Germania rămâne un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova”
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere