
O cercetătoare a scris o carte despre creația lui Vladimir Beșleagă
Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Un volum intitulat ”Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine”, semnat de doctorul în filologie Nadejda Ivanov, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Nadejda Ivanov a afirmat că lucrarea are 114 pagini, a apărut într-un tiraj de 140 de exemplare și cuprinde cercetări ale manifestărilor de profunzime ale imaginilor literare din creația lui Vladimir Beșleagă. Astfel, perspectiva originală de abordare a imaginilor recurente din romanele lui Vladimir Beșleagă, ”Zbor frânt” și ”Viața și moartea nefericitului Filimon...”, face recurs la procedee psihanalitice de analiză, de tip comparativ, ce implică atât factori de moștenire culturală, cât și elemente psihologice și psihosociale de profunzime.
”Vladimir Beșleagă s-a impus în spațiul autohton cu un roman al profunzimilor, al introspecției, abordând o problemă acută a conștiinței naționale fracturate. Cercetările asupra imaginarului permit o deschidere impresionantă asupra prozei lui Vladimir Beșleagă spre universalitate, în care au fost identificate traume identitare ce au marcat atât individualitatea creatoare, cât și o anumită colectivitate. În acest fel, metoda comparativă de înțelegere a romanelor de introspecție oferă atât posibilitatea reflecției unui imaginar colectiv al epocii în care au fost scrise romanele lui Vladimir Beșleagă, cât și perspectiva explorării mesajului stărilor, emoțiilor, afectelor personajului”, a subliniat Nadejda Ivanov.
Potrivit filosofului și criticului literar român Corin Braga, directorul Centrului de cercetare a imaginarului „Phantasma”, mai rar practicate în critica literară românească, atât din România, cât și din Republica Moldova, cercetările asupra imaginarului oferă o serie de metodologii și hermeneutici cu mare putere de penetrare și sinteză: arhetipologia generală, psihologia adâncurilor, mitocritica și mitanaliza, psihocritica, imaginariile sociale, culturale și artistice etc. ”Nadejda Ivanov este o promotoare a acestor abordări inovative, pe care le aplică cu inteligență și finețe operei complexe și stranii a lui Vladimir Beșleagă”, a subliniat în postfața cărții Corin Braga.
Nadejda Ivanov este doctor în filologie, cercetător științific la Institutul de Filologie din Chișinău, membru al Centrului de cercetare a imaginarului „Phantasma” de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România. În 2016 a susținut teza de doctor în filologie ”Arhetipul animus-anima în proza lui Mircea Eliade”, sub îndrumarea profesorului, doctor habilitat Andrei Țurcanu. În 2019, împreună cu alți tineri cercetători de la Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, a editat culegerea de articole ”Literatura din perspectiva arhetipologiei”, autori Nadejda și Constantin Ivanov, Olesea Gîrlea și Sergiu Cogut. A publicat articole științifice în reviste științifice naționale și internaționale.
„Zilele Șevcenko”, la Chișinău // Ucrainenii i-au adus un omagiu marelui poet: „Cântecele lui KOBZAR au unit comunitatea”
Corul „Madrigal” vine la Chișinău cu un spectacol extraordinar „Săptămâna Patimilor”
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” lansează Concursul „Bătălia cărților”
Pianul de concert Steinway & Sons, inaugurat la Sala cu Orgă. Ministrul Sergiu Prodan: „Ne dorim ca acest pian să inspire artiștii și să încânte publicul prin concerte de excepție”
GALERIE FOTO // Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„Storcătorul de fructe”, spectacolul care reflectă drama familiilor care locuiesc împreună
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
Președintele interimar al Senatului României la Chișinău: „România va continua să sprijine Republica Moldova pe toate palierele”
Tablourile pictorului Teodor Buzu vor fi vernisate în Cehia
România și Republica Moldova vor introduce controlul comun la punctul de trecere Galați – Giurgiulești
Operațiunea „ARSENAL”: Circa 580 de persoane, amendate pentru încălcări privind modul de deținere, port și folosire a armei
Președinta Maia Sandu convoacă, astăzi, o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate
Percheziții la un viceprimar al mun. Orhei într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei
ANOFM îndeamnă angajatorii să declare locurile de muncă vacante
Unirea din 27 martie, 1918. Agenția Națională a Arhivelor oferă acces la fondul Sfatului Țării
Limitarea utilizării coroanelor funerare din plastic, pe agenda autorităților, ecologiștilor, bisericii și societății civile
Încă un administrator a fost condamnat în dosarul „Banca de Economii” SA
ANSA atenționează asupra utilizării pesticidelor în tratarea culturilor agricole. Recomandările specialiștilor
Reconstrucția pasajului rutier situat pe drumul R6 Chișinău-Orhei-Bălți va fi finalizată la sfârșitul lunii mai
Un atac cu rachete rusești asupra oraşului ucrainean Sumî s-a soldat cu circa 90 de răniţi
Un fost șef de la Primăria capitalei a fost găsit vinovat de fals în declarații, dar achitat pentru îmbogățire ilicită
FOTO Academia „Ştefan cel Mare” desfășoară activităţi de informare a tinerilor în cadrul campaniei „Învaţă în Moldova”
Rezerviștii vor fi convocați la antrenamente, anunță Ministerul Apărării