
O expoziție de pictură și grafică dedicată Chișinăului vechi este deschisă la Biblioteca Națională
Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. O expoziție de pictură și grafică a artiștilor plastici Antonina și Vitalie Grișciuc cu genericul „Te salut, Chișinău!”, dedicată celor 585 de ani de la prima atestare documentară a orașului, este deschisă la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Vitalie Grișciuc a menționat că expoziția cuprinde 35 de lucrări, care reprezintă peisaje arhitecturale ale Chișinăului vechi, executate în diferite tehnici ale artei vizuale: ulei, acril pe pânză, acuarelă, peniță tuși, gravură pe hârtie. ”De mai bine de 25 de ani, împreună cu soția, adunăm materiale despre orașul vechi. Chișinăul are un farmec deosebit și este o sursă de inspirație pentru artiști plastici, scriitori și compozitori. Ei descoperă în creația lor o îmbinare frumoasă între arhitectura și natura care împodobește capitala noastră. Este orașul în care ne-am petrecut tinerețea și de care ne leagă amintiri de neuitat”, a mai spus Vitalie Grișchiuc.
În context, directorul instituției, Elena Pintilei a afirmat că partea veche a oricărui oraș reprezintă, în primul rând, memoria. ”O imprimare în timp, sub forma arhitecturală a trecutului acelor oameni, care au locuit în acest oraș. Celor care s-au bucurat în Chișinău de frumusețile și bucuriile vieții, au suportat și au rezistat la momentele grele pe care, din păcate tot ea, viața obișnuiește să le creeze. Oameni de diferite naționalități, diferite confesiuni religioase, diverse viziuni politice, cea mai mare parte dintre ei oameni cu demnitate și de bună credință, cei ce au creat acest oraș. Din păcate, până în prezent s-au păstrat prea puține străzi și case, și au rămas prea puțini oameni în viață care ne pot povesti despre orașul și societatea de atunci”, a subliniat Elena Pintilei.
Potrivit sursei citate, Chișinăul vechi, așezat pe un loc pitoresc, pe șapte coline, produce o impresie plăcută asupra locuitorilor și oaspeților. ”Artiștii plastici Vitalie și Antonina Grișciuc încearcă să imortalizeze în creația lor Chișinăul istoric și anume memoria trecutului”, a constatat Pintilei.
Absolvenți ai unor prestigioase școli de pictură din Republica Moldova și România, Vitalie și Antonina Grișciuc au participat, începând cu anul 1992, la expoziții de grup și personale, în R. Moldova România, Luxemburg, Japonia, Spania și în alte țări. Lucrările lor se află în colecții publice și private din numeroase state.
Expoziția va fi deschisă până la 10 mai.
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări