
O manifestare consacrată Anului Nou Chinezesc a avut loc la o bibliotecă din capitală
Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze și Institutul „Confucius” de la ULIM, a organizat astăzi o serbare consacrată Anului Nou Chinezesc sau Festivalului Primăverii, relatează MOLDPRES.
La eveniment au participat Yan Wenbin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chișinău, Wang Yifeng, director al Institutului „Confucius”, elevi, cadre didactice.
În mesajul său de salut, Ambasadorul Yan Wenbin a menționat că sunt deja 15 ani de când Ambasada Chinei organizează împreună cu Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” celebrarea Anului Nou Chinezesc sau Festivalului Primăverii.
”Festivalul Primăverii este cea mai importantă sărbătoare tradițională a poporului chinez, care anunță sosirea primăverii asemenea Mărțișorului în R. Moldova, simbolizând fericirea și speranța. Sper ca activitățile de astăzi să-i apropie de China pe acești copii frumoși prezenți la eveniment, să cunoască China și să devină martori și continuatori ai prieteniei dintre țările noastre. Ambasada Chinei în R. Moldova va sprijini și promova, ca întotdeauna, diverse activități de schimb cultural și va juca un rol activ în promovarea înțelegerii reciproce între cele două popoare. 2023 este Anul Iepurelui. În cultura chineză, iepurele este un simbol al ”drăgălășeniei”, ”inteligenței”, fiind un semn ”de bun augur”. Urez tuturor multă sănătate și sper ca cei mici să fie inteligenți și isteți precum iepurele”, a mai spus diplomatul chinez.
La rândul său, directorul instituției, Eugenia Bejan a afirmat că biblioteca beneficiază de donații de carte din partea Ambasadei Chinei. ”Avem o colecție foarte bogată de literatură artistică și manuale în limba chineză și pentru aceasta le suntem recunoscători diplomaților chinezi”, a subliniat Eugenia Bejan.
Elevi de la diferite instituții de învățământ, printre care și membrii Capelei Corale „Vocile Primăverii”, au prezentat un program artistic în limba chineză. Programul a inclus și jocuri distractive, ateliere de creație în arta tăierii hârtiei, ceremonia pregătirii ceaiului la chinezi, vernisajul unor expoziții de carte și fotografii despre China, de obiecte de artizanat chinezești și alte surprize pentru participanți.
Anul Nou Chinezesc 2023 este anul Iepurelui, o zodie considerată norocoasă în astrologia chineză, dar și foarte prudentă. Noul an chinezesc ne poate împlini multe dorințe pe care le-am amânat în 2022, dar trebuie să fim atenți la ceea ce ne dorim! Anul Nou Chinezesc 2023 începe pe data de 22 ianuarie, când Luna nouă ajunge în zodia Vărsătorului. În tradiția chineză, anul nou începe întotdeauna la a doua sau a treia lună nouă după solstițiul de iarnă, așadar data la care se sărbătorește anul nou chinezesc poate varia între 20 ianuarie și 20 februarie. Anul Nou Chinezesc 2023 este sărbătorit duminică, 22 ianuarie, și reprezintă cea mai mare sărbătoare populară din China, încărcată de numeroase semnificații mistice, superstiții și tradiții frumoase. În acest an, conform astrologiei chineze, guvernează zodia Iepurelui de Apă care se va încheia pe data de 10 februarie 2024, când va începe anul Dragonului de Lemn.
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Guvernul dezminte informațiile privind lichidarea ADMA. Daniel Vodă: „Este un fals”
Vremea se menține stabilă, fără precipitații
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”