
O manifestare consacrată Anului Nou Chinezesc a avut loc la o bibliotecă din capitală
Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze și Institutul „Confucius” de la ULIM, a organizat astăzi o serbare consacrată Anului Nou Chinezesc sau Festivalului Primăverii, relatează MOLDPRES.
La eveniment au participat Yan Wenbin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chișinău, Wang Yifeng, director al Institutului „Confucius”, elevi, cadre didactice.
În mesajul său de salut, Ambasadorul Yan Wenbin a menționat că sunt deja 15 ani de când Ambasada Chinei organizează împreună cu Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” celebrarea Anului Nou Chinezesc sau Festivalului Primăverii.
”Festivalul Primăverii este cea mai importantă sărbătoare tradițională a poporului chinez, care anunță sosirea primăverii asemenea Mărțișorului în R. Moldova, simbolizând fericirea și speranța. Sper ca activitățile de astăzi să-i apropie de China pe acești copii frumoși prezenți la eveniment, să cunoască China și să devină martori și continuatori ai prieteniei dintre țările noastre. Ambasada Chinei în R. Moldova va sprijini și promova, ca întotdeauna, diverse activități de schimb cultural și va juca un rol activ în promovarea înțelegerii reciproce între cele două popoare. 2023 este Anul Iepurelui. În cultura chineză, iepurele este un simbol al ”drăgălășeniei”, ”inteligenței”, fiind un semn ”de bun augur”. Urez tuturor multă sănătate și sper ca cei mici să fie inteligenți și isteți precum iepurele”, a mai spus diplomatul chinez.
La rândul său, directorul instituției, Eugenia Bejan a afirmat că biblioteca beneficiază de donații de carte din partea Ambasadei Chinei. ”Avem o colecție foarte bogată de literatură artistică și manuale în limba chineză și pentru aceasta le suntem recunoscători diplomaților chinezi”, a subliniat Eugenia Bejan.
Elevi de la diferite instituții de învățământ, printre care și membrii Capelei Corale „Vocile Primăverii”, au prezentat un program artistic în limba chineză. Programul a inclus și jocuri distractive, ateliere de creație în arta tăierii hârtiei, ceremonia pregătirii ceaiului la chinezi, vernisajul unor expoziții de carte și fotografii despre China, de obiecte de artizanat chinezești și alte surprize pentru participanți.
Anul Nou Chinezesc 2023 este anul Iepurelui, o zodie considerată norocoasă în astrologia chineză, dar și foarte prudentă. Noul an chinezesc ne poate împlini multe dorințe pe care le-am amânat în 2022, dar trebuie să fim atenți la ceea ce ne dorim! Anul Nou Chinezesc 2023 începe pe data de 22 ianuarie, când Luna nouă ajunge în zodia Vărsătorului. În tradiția chineză, anul nou începe întotdeauna la a doua sau a treia lună nouă după solstițiul de iarnă, așadar data la care se sărbătorește anul nou chinezesc poate varia între 20 ianuarie și 20 februarie. Anul Nou Chinezesc 2023 este sărbătorit duminică, 22 ianuarie, și reprezintă cea mai mare sărbătoare populară din China, încărcată de numeroase semnificații mistice, superstiții și tradiții frumoase. În acest an, conform astrologiei chineze, guvernează zodia Iepurelui de Apă care se va încheia pe data de 10 februarie 2024, când va începe anul Dragonului de Lemn.
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va acorda în luna curentă plăți unice pentru specialiștii din asistența socială
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities