
Personalitatea Reginei Maria, evocată la un simpozion internațional. Președintele AȘM, Ion Tighineanu: „A pus România întregită pe harta lumii”
Simpozionul Internațional „Regina Maria–Regina Marii Uniri”, s-a desfășurat vineri, 28 martie, la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Evenimentul face parte din suita de manifestări dedicate Zilelor Reginei Maria la Chișinău, care a reunit istorici, oficiali și diplomați de pe ambele maluri ale Prutului. Simpozionul a evocat personalitatea Reginei Maria, rolul Majestății Sale în consolidarea și modernizarea României, relatează MOLDPRES.
Simpozionul Internațional „Regina Maria – Regina Marii Uniri” a avut loc în Aula „Regina Maria” a USM. Evenimentul a fost deschis de rectorul USM, Igor Șarov.
„Regina Maria este exemplul pus în slujba semenilor săi cu o voință de fier și o credință nestrămutată în destinul victorios al României. Ca reprezentant al Universității de Stat din Moldova, țin să vă asigur că eforturile noastre sunt conjugate de formarea, educarea și cultivarea unor tineri care să devină promotori ai valorilor naționale românești. Cred cu desăvârșire în importanța educației, în promovarea acestor valori, pentru că nu zidurile fac o școală dar spiritul care domnește în ea”, a declarat rectorul Universității de Stat, Igor Șarov.
Președintele AȘM, Ion Tighineanu: „Regina Maria a pus România Întregită pe harta lumii”
„Regina Maria a promovat recunoașterea României întregite la scară internațională. A fost un talent în politică și de fapt a fost primul șef de stat care a pus România întregită pe harta lumii. A fost un mare patriot. A promovat cultura și tradițiile românești și nu întâmplător avem o expoziție a portului popular. Regina Maria a promovat și cămașa cu altiță în particular, care astăzi este în patrimoniul UNESCO. Pe parcursul anului vom mai avea evenimente. Pe 29 octombrie se împlinesc 150 de ani de la nașterea Reginei Maria. Academia de Științe a Moldovei vine cu inițiativa să organizăm o conferință pentru că noi trebuie să revenim la tradiții, la istoria noastră autentică și principalul – să educăm tinerele generații”, a declarat președintele AȘM, Ion Tighineanu.
Prin decizia AȘM medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a fost conferită președintelui Asociației „Monumentum” Iulian Rusanovschi și diplomatului român Dumitru Preda, doctor în istorie în semn de gratitudine pentru contribuții semnificative la dezvoltarea artei diplomatice și științei istorice.
Sorin Șipoș, profesor universitar, doctor habilitat (România): Regina Maria a fost simbolul care i-a unit pe români
Regina Maria a fost un simbol al unității românilor de pe ambele maluri ale Prutului, fiind apreciată pentru dragostea, empatia și generozitatea sa, menționează prorectorul Universității din Oradea, Sorin Șipoș.
„Regina Maria este un simbol important care unește românii de pe cele două maluri ale Prutului. Vizitele pe care Regina Maria le-a făcut pe front, la soldații care au fost răniți, dar la fel de importante sunt aceste vizite pe care Regina Maria le face în provinciile care s-au unit în 1918 cu România. Regina Maria, care era numită de românii transilvăneni, „mama noastră”, și nu întâmplător era numită așa, fiindcă românii transilvăneni veneau după secole de umilințe, de exploatare, și Regina Maria se apropia de românii din Transilvania cu multă dragoste, cu multă empatie, cu multă generozitate”, a declarat Sorin Sipoș.
În cadrul simpozionului „Regina Maria – Regina Marii Uniri”, istoricii și cercetătorii de pe ambele maluri ale Prutului au abordat influența monarhiei asupra societății. Au fost prezentate aspecte din dosarul medical al Reginei Maria, relația sa și a Regelui Ferdinand cu Biserica Ortodoxă, rolul monarhiei în educație și integrarea europeană, precum și impactul cuplului regal în conștiința basarabenilor la 100 de ani de la evenimentele istorice.
Regina Maria - cea mai frumoasă față a diplomației românești
Regina Maria a avut un rol crucial în destinul și evoluția României. În timpul războiului s-a implicat în asistența medicală, a vizitat spitalele de bolnavi, a ridicat moralul trupelor și a îngrijit militarii răniți pe front ai Armatei Române. Pentru curajul de care a dat dovadă, a fost supranumită „Regina Soldat” și „Mama răniților”. Regina Maria a crezut în România modernă și unită, a consolidat relațiile României cu Occidentul, fiind considerată cea mai frumoasă față a diplomației românești.
Regina și Regele Ferdinand au avut o relație strânsă cu Biserica Ortodoxă Română, sprijinind unitatea spirituală a poporului român. Deși de origine anglicană, Regina Maria a adoptat și respectat profund ortodoxia, participând la slujbe și susținând construirea de biserici. Regele României Mari, Ferdinand, în cadrul unei ceremonii religioase ortodoxe la Alba Iulia, a reafirmat legătura monarhiei cu tradiția și credința națională.
De asemenea, talentele creative ale Reginei Maria au fost apreciate pentru contribuția sa la promovarea artelor și meșteșugurilor tradiționale românești. Ea a susținut literatura, pictura și arhitectura, influențând stilul regal și cultural al României. De asemenea, cărțile sale reflectă atât experiențele din timpul războiului, cât și viziunea sa asupra Europei.
Monumentul Reginei Maria a României a fost inaugurat joi, 27 martie, la Chișinău în cadrul Zilelor Reginei Maria care s-au desfășurat la Chișinău în perioada 27-28 martie. Statuia reginei a fost înălțată în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, pe locul unde a fost cândva liceul de fete ce i-a purtat numele. Evenimentul a fost prilejuit de marcarea celor 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Ministerul Culturii anunță 81 de titluri de carte selectate pentru finanțare
DRRM a fost premiat la GALEX 2025 pentru una dintre cele mai consistente donații de carte în limba română
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
12 cărți semnate de autori moldoveni vor fi traduse în șapte țări
Festivalul „Acasă de Paște” readuce „Hora satului” într-un format modern în orașul Ialoveni
GALERIE FOTO // Festivalul ,,Acasă de Paște'' în orașul Ialoveni
Parlamentul găzduiește o expoziție de lucrări ale copiilor din Chișinău, Hâncești și Basarabeasca, dedicate Sărbătorilor Pascale
Premiile Naționale GALEX vor fi acordate celor mai buni promotori ai cărții
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2025: „Spații comune: Crearea de orașe și comunități prietenoase cu păsările”
Oraşul Vaslui din România găzduieşte, în premieră, expoziția și forumul bilateral de afaceri „Moldova prezintă”
FOTO Întreprindere din raionul Ungheni, apreciată de comisara UE Marta Kos pentru contribuție la economia locală și apropierea Moldovei de standardele europene
Peste 150 de companii vor prezenta la Chișinău inovații pentru dezvoltarea industriei alimentare
Merz, Starmer, Macron și Tusk merg la Kiev şi cer Rusiei să accepte un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile
Centrul Tekwill adună tinerii pasionaţi de robotică la un eveniment dedicat tehnologiei şi inovaţiei
De Ziua Europei, clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului Uniunii Europene
Mii de persoane, la manifestații pro Europa în orașe din România
Șefa statului a participat la festivitățile dedicate Zilei Europei și la Festivalul Familiei, organizate la Ungheni
VIDEO // Marta Kos și Cristina Gherasimov au deschis concertul dedicat Zilei Europei la Chișinău: „Cu Moldova, Uniunea Europeană va fi mai bogată”
Fotbal: Anglia, prima națiune care va avea șase reprezentante în Liga Campionilor
VIDEO Guvernul: De Ziua Europei celebrăm pacea, solidaritatea și parcursul european al Republicii Moldova
VIDEO Prim-ministrul Dorin Recean a lansat un video explicativ despre Planul de creștere a Moldovei
Ziua Europei la Ungheni // Președinta Maia Sandu: „Aderarea la UE este un mijloc prin care asigurăm pacea, siguranța și bunăstarea”
Europa din inima Chișinăului. Vox: „Vreau ca Moldova să fie parte din această mare familie”
Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie