
Personalitatea Reginei Maria, evocată la un simpozion internațional. Președintele AȘM, Ion Tighineanu: „A pus România întregită pe harta lumii”
Simpozionul Internațional „Regina Maria–Regina Marii Uniri”, s-a desfășurat vineri, 28 martie, la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Evenimentul face parte din suita de manifestări dedicate Zilelor Reginei Maria la Chișinău, care a reunit istorici, oficiali și diplomați de pe ambele maluri ale Prutului. Simpozionul a evocat personalitatea Reginei Maria, rolul Majestății Sale în consolidarea și modernizarea României, relatează MOLDPRES.
Simpozionul Internațional „Regina Maria – Regina Marii Uniri” a avut loc în Aula „Regina Maria” a USM. Evenimentul a fost deschis de rectorul USM, Igor Șarov.
„Regina Maria este exemplul pus în slujba semenilor săi cu o voință de fier și o credință nestrămutată în destinul victorios al României. Ca reprezentant al Universității de Stat din Moldova, țin să vă asigur că eforturile noastre sunt conjugate de formarea, educarea și cultivarea unor tineri care să devină promotori ai valorilor naționale românești. Cred cu desăvârșire în importanța educației, în promovarea acestor valori, pentru că nu zidurile fac o școală dar spiritul care domnește în ea”, a declarat rectorul Universității de Stat, Igor Șarov.
Președintele AȘM, Ion Tighineanu: „Regina Maria a pus România Întregită pe harta lumii”
„Regina Maria a promovat recunoașterea României întregite la scară internațională. A fost un talent în politică și de fapt a fost primul șef de stat care a pus România întregită pe harta lumii. A fost un mare patriot. A promovat cultura și tradițiile românești și nu întâmplător avem o expoziție a portului popular. Regina Maria a promovat și cămașa cu altiță în particular, care astăzi este în patrimoniul UNESCO. Pe parcursul anului vom mai avea evenimente. Pe 29 octombrie se împlinesc 150 de ani de la nașterea Reginei Maria. Academia de Științe a Moldovei vine cu inițiativa să organizăm o conferință pentru că noi trebuie să revenim la tradiții, la istoria noastră autentică și principalul – să educăm tinerele generații”, a declarat președintele AȘM, Ion Tighineanu.
Prin decizia AȘM medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a fost conferită președintelui Asociației „Monumentum” Iulian Rusanovschi și diplomatului român Dumitru Preda, doctor în istorie în semn de gratitudine pentru contribuții semnificative la dezvoltarea artei diplomatice și științei istorice.
Sorin Șipoș, profesor universitar, doctor habilitat (România): Regina Maria a fost simbolul care i-a unit pe români
Regina Maria a fost un simbol al unității românilor de pe ambele maluri ale Prutului, fiind apreciată pentru dragostea, empatia și generozitatea sa, menționează prorectorul Universității din Oradea, Sorin Șipoș.
„Regina Maria este un simbol important care unește românii de pe cele două maluri ale Prutului. Vizitele pe care Regina Maria le-a făcut pe front, la soldații care au fost răniți, dar la fel de importante sunt aceste vizite pe care Regina Maria le face în provinciile care s-au unit în 1918 cu România. Regina Maria, care era numită de românii transilvăneni, „mama noastră”, și nu întâmplător era numită așa, fiindcă românii transilvăneni veneau după secole de umilințe, de exploatare, și Regina Maria se apropia de românii din Transilvania cu multă dragoste, cu multă empatie, cu multă generozitate”, a declarat Sorin Sipoș.
În cadrul simpozionului „Regina Maria – Regina Marii Uniri”, istoricii și cercetătorii de pe ambele maluri ale Prutului au abordat influența monarhiei asupra societății. Au fost prezentate aspecte din dosarul medical al Reginei Maria, relația sa și a Regelui Ferdinand cu Biserica Ortodoxă, rolul monarhiei în educație și integrarea europeană, precum și impactul cuplului regal în conștiința basarabenilor la 100 de ani de la evenimentele istorice.
Regina Maria - cea mai frumoasă față a diplomației românești
Regina Maria a avut un rol crucial în destinul și evoluția României. În timpul războiului s-a implicat în asistența medicală, a vizitat spitalele de bolnavi, a ridicat moralul trupelor și a îngrijit militarii răniți pe front ai Armatei Române. Pentru curajul de care a dat dovadă, a fost supranumită „Regina Soldat” și „Mama răniților”. Regina Maria a crezut în România modernă și unită, a consolidat relațiile României cu Occidentul, fiind considerată cea mai frumoasă față a diplomației românești.
Regina și Regele Ferdinand au avut o relație strânsă cu Biserica Ortodoxă Română, sprijinind unitatea spirituală a poporului român. Deși de origine anglicană, Regina Maria a adoptat și respectat profund ortodoxia, participând la slujbe și susținând construirea de biserici. Regele României Mari, Ferdinand, în cadrul unei ceremonii religioase ortodoxe la Alba Iulia, a reafirmat legătura monarhiei cu tradiția și credința națională.
De asemenea, talentele creative ale Reginei Maria au fost apreciate pentru contribuția sa la promovarea artelor și meșteșugurilor tradiționale românești. Ea a susținut literatura, pictura și arhitectura, influențând stilul regal și cultural al României. De asemenea, cărțile sale reflectă atât experiențele din timpul războiului, cât și viziunea sa asupra Europei.
Monumentul Reginei Maria a României a fost inaugurat joi, 27 martie, la Chișinău în cadrul Zilelor Reginei Maria care s-au desfășurat la Chișinău în perioada 27-28 martie. Statuia reginei a fost înălțată în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, pe locul unde a fost cândva liceul de fete ce i-a purtat numele. Evenimentul a fost prilejuit de marcarea celor 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău are un nou logo: Turnul de Apă devine simbolul identității vizuale a instituției
Republica Moldova preia bune practici din România pentru dezvoltarea destinațiilor turistice
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice