
Pictorița Alla Rusu și-a expus lucrările la Centrul ”C. Brâncuși”
Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură și grafică a artistului plastic Alla Rusu, care activează la Paris, București, Chișinău și Sankt Petersburg, a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Alla Rusu a afirmat că expoziția cuprinde 64 de lucrări, dintre care 40 de pictură și 24 de acuarelă, realizate din 1998 până în prezent.
În alocuțiunea sa, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, a menționat că, formată în ambianța școlii de la Chișinău, în atelierul Galinei Visoţkaja și Igor Necitailo, a Institutului de Arte Plastice din Tallinn, Estonia, clasa profesorului Tiit Pääsuke, polisată la Academia de Arte Plastice ”N. Grigorescu” din București, România, clasa profesorului Florin Ciubotaru și la cursul de Iconografie a profesorului E. Ozolin din Paris, artista revine la Chișinău pentru susținerea ipoteticelor examene în fața colegilor și admiratorilor de artă.
”Asemeni predecesorilor basarabeni de la începutul secolului XX școliți și stabiliți la Paris: Numa Patlagean 1910, Pertz Vaxman, Isaac Antcher Olga Hrschanovskaia (Olby după 1923), Lydia Luzanovschy, Antoine Irisse (1903-1957), Alexandre Hinkis, Sacha Moldovan, Elena Barlo, Samson Flexor sau a contemporanilor noștri stabiliți în Franța: Nelly Vrânceanu, Victor Grușevan, Ștefan Beiu, Alla Rusu parcurge același traseu. Artista ne confesează un itinerar al călătoriilor sale în timp și în spațiu, imortalizând oameni și importante capitale culturale europene: Sankt Petersburg, Roma, Paris. Consemnează prezența eternelor subiecte, raportul esențial al omului cu mediul în care există, elucidând importante aspecte ale vieții predominant urbane. Subiecte relatate anterior în pictura europeană la Canaletto, Guardi, Turner, Matisse sau în pictura românească la Petrașcu, Pallady, Baba etc.”, a precizat Florina Breazu.
Potrivit sursei citate, la Alla Rusu orașul cu străzile, clădirile și oamenii săi sunt pretexte de reflectare ale unei ținute intelectuale rafinate, configurate mai mult de arhitectura spirituală a artistei, decât de modelele exterioare. Pasionată de peisaj și de prezența apei în mediul urban, ea reflectă prezența unui subtil simbolism feminin, care îi modelează viața și creația.
În context, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menționat pentru MOLDPRES că expoziția cuprinde peisaje din Veneția, Paris și Sankt-Petersburg. ”Alla Rusu este o artistă veritabilă, cu multă sinceritate. Ea are o scriitorură care o distinge de alți artiști plastici. Alla Rusu face artă autentică”, a remarcat Tudor Zbârnea.
Alla Rusu s-a născut în decembrie 1965 în R. Moldova. A absolvit Şcoala de Arte Plastice „A.Sciusev” (1981) și Colegiul Republican de Arte Plastice ”I.E. Repin” din Chişinău (1985), Institutul de Arte Plastice din Tallinn, Estonia (1991) și Academia de Arte Plastice ”N. Grigorescu” din București, România (1993). În 2006-2008 a făcut cursuri de Iconografie la Paris, Franța. Din 1993 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și din 2004 membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. A avut 29 de expoziții personale și multiple participări la expoziții de grup în Republica Moldova, Estonia, Franța, Germania, Olanda, România, Rusia, Slovacia, Ucraina și în alte țări.
Expoziția va fi deschisă până la 27 februarie.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Președinta Maia Sandu: „Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană”
ASP anunță posibile întreruperi în funcționarea modulului de programare prealabilă la serviciile instituției
În zilele de odihnă, vremea va fi caldă cu cer variabil
Aeroportul Chișinău anunță trafic intens în perioada estivală. Călătorii, îndemnați să ajungă la aerogară cu trei ore înainte de zbor
În 19 localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Raportul OCDE: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției și combaterii corupției
Vicepremierul Mihai Popșoi participă la cea de‑a 18‑a ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum
Un atac nocturn al Rusiei a ucis cel puțin două persoane în Cernăuți
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Florența: „Relația tot mai strânsă dintre Moldova și Italia, întărită de prezența voastră, ne-a adus rezultate concrete”
La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe capitolele Energie și Rețele Trans-europene. Cristina Gherasimov: „Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită în raionul Glodeni: „Grija pentru satele și orașele noastre rămâne a fi o prioritate”
Președintele Zelenski anunță că Statele Unite și-au reluat livrările de armament către Ucraina
Circa 5 500 de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota în străinătate la parlamentarele din această toamnă
Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii