
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
Gala Premiilor Naționale GALEX a avut loc astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, cu prilejul Zilei Bibliotecarilor. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii și Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, notează MOLDPRES.
Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, evenimentul are ca scop promovarea și stimularea activității bibliotecarilor, precum și a persoanelor fizice și juridice care contribuie, prin acțiunile lor, la dezvoltarea bibliotecii ca instituție documentară de importanță strategică.
„Sunt oameni care își dedică activitatea, timpul, energia, inspirația și creația, pentru a dezvolta servicii moderne în bibliotecile noastre, pentru a fi mai aproape de comunități. Prin intermediul premiilor GALEX, aducem recunoștința tuturor celor care își dedică activitatea bibliotecilor publice din Republica Moldova”, a declarat secretarul de Stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol.
În acest an, Premiile Naționale GALEX au fost oferite la următoarele categorii: cel mai bun om politic susţinător al bibliotecilor, Angela Munteanu-Pojoga; cel mai bun fondator de biblioteci, Constantin Cojocari; cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii, Nicolae Dandiș.
Deținătorul premiului pentru cel mai generos mecena al bibliotecilor a fost desemnat Constantin-Valentin Răducanu, care este directorul general cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
„Premiul pe care îl primim azi aparține celor care au făcut posibil acest proiect, de la parteneri până la bibliotecarii care păstrează zi de zi cultura românească în comunitățile din Republica Moldova. Continuăm să lucrăm pentru astfel de inițiative, care contribuie la legăturile noastre culturale”, a specificat Constantin-Valentin Răducanu.
De asemenea, au fost oferite următoarele distincții: cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media, Roman Știrbu; cel mai bun susținător al politicilor de protejare a patrimoniului cultural național mobil, Veronica Cosovan; cel mai bun partener Institutul European de Studii Politice; cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Rodica Baleanu; cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din centrele biblioteconomice departamentale, Tatiana Ambroci; cea mai bună lucrare (publicație) în biblioteconomie, „Alexe Rău-un vizionar al biblioteconomiei basarabene”.
Totodată, au fost oferite premii speciale pentru promovarea valorilor europene și a diversității culturale: premiul pentru promovarea valorilor europene și a parcursului european al Republicii Moldova, Natalia Gulco; premiul pentru promovarea diversității culturale și literare, Elina Bolgarina; premiul „Alexe Rău”, Liliana Dolgan.
Premiul GALEX a fost instituit în 2010, denumirea acestuia fiind compusă din primele litere ale numelor lui Gavriil Bilevici și Alexe Rău, doi foști distinși directori ai Bibliotecii Naționale.
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală