
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
Gala Premiilor Naționale GALEX a avut loc astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, cu prilejul Zilei Bibliotecarilor. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii și Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, notează MOLDPRES.
Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, evenimentul are ca scop promovarea și stimularea activității bibliotecarilor, precum și a persoanelor fizice și juridice care contribuie, prin acțiunile lor, la dezvoltarea bibliotecii ca instituție documentară de importanță strategică.
„Sunt oameni care își dedică activitatea, timpul, energia, inspirația și creația, pentru a dezvolta servicii moderne în bibliotecile noastre, pentru a fi mai aproape de comunități. Prin intermediul premiilor GALEX, aducem recunoștința tuturor celor care își dedică activitatea bibliotecilor publice din Republica Moldova”, a declarat secretarul de Stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol.
În acest an, Premiile Naționale GALEX au fost oferite la următoarele categorii: cel mai bun om politic susţinător al bibliotecilor, Angela Munteanu-Pojoga; cel mai bun fondator de biblioteci, Constantin Cojocari; cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii, Nicolae Dandiș.
Deținătorul premiului pentru cel mai generos mecena al bibliotecilor a fost desemnat Constantin-Valentin Răducanu, care este directorul general cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
„Premiul pe care îl primim azi aparține celor care au făcut posibil acest proiect, de la parteneri până la bibliotecarii care păstrează zi de zi cultura românească în comunitățile din Republica Moldova. Continuăm să lucrăm pentru astfel de inițiative, care contribuie la legăturile noastre culturale”, a specificat Constantin-Valentin Răducanu.
De asemenea, au fost oferite următoarele distincții: cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media, Roman Știrbu; cel mai bun susținător al politicilor de protejare a patrimoniului cultural național mobil, Veronica Cosovan; cel mai bun partener Institutul European de Studii Politice; cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Rodica Baleanu; cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din centrele biblioteconomice departamentale, Tatiana Ambroci; cea mai bună lucrare (publicație) în biblioteconomie, „Alexe Rău-un vizionar al biblioteconomiei basarabene”.
Totodată, au fost oferite premii speciale pentru promovarea valorilor europene și a diversității culturale: premiul pentru promovarea valorilor europene și a parcursului european al Republicii Moldova, Natalia Gulco; premiul pentru promovarea diversității culturale și literare, Elina Bolgarina; premiul „Alexe Rău”, Liliana Dolgan.
Premiul GALEX a fost instituit în 2010, denumirea acestuia fiind compusă din primele litere ale numelor lui Gavriil Bilevici și Alexe Rău, doi foști distinși directori ai Bibliotecii Naționale.
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Spectacolul „Dosarele Siberiei” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” – lecție de memorie și solidaritate la Cluj-Napoca
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova