
Profesorul și lingvistul Ion Melniciuc ar fi împlinit 80 de ani
Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Profesorul, lingvistul și publicistul Ion Melniciuc, doctor în filologie, conferențiar universitar, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deținător al Ordinului Republicii, ar fi împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.
Potrivit scriitorului Victor Prohin, Ion Melniciuc încă din studenție a demonstrat o vocație pentru studiul limbii. ”Ca și pentru profesorul Anatol Ciobanu, limba română a fost pentru el o icoană”, a subliniat Victor Prohin. Iar profesorul universitar Gheorghe Colţun a afirmat că „Ion Melniciuc a fost un mare îndrăgostit și apărător al limbii neamului nostru”.
Ion Melniciuc s-a născut la 24 martie 1941 în satul Coteala, raionul Briceni. După absolvirea Școlii medii din satul Larga (1958), a studiat la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova (1960-1965). Din 1965 a fost angajat la Catedra de limbă română, lingvistică generală și romanică pe post de lector, apoi de lector superior, conferențiar universitar. În 1975 a luat doctoratul cu tema „Mijloace lexico-gramaticale de exprimare a superlativului în limba română”.
La Facultatea de Litere a predat câteva decenii cursul de lexicologie. Un alt curs pe care l-a predat a fost ”Metodica predării limbii române în grupele naționale și alolingve”, denumit ulterior ”Didactica limbii române”. Preocuparea de bază a lui Ion Melniciuc de-a lungul vieții, în calitate de lingvist și savant, a fost cultivarea limbii române. Primele articole au apărut încă în anii ’67-’68, acestea, în mod firesc, dedicate cultivării limbii române. O altă preocupare lingvistică a fost lexicul limbii române. Este considerat unul dintre lingviștii de referință din Basarabia postbelică.
A publicat mai multe cărți (monografii, manuale, materiale didactice, dicționare) și peste 300 de articole științifice și publicistice. A fost unul dintre militanții activi ai mișcării de eliberare și renaștere națională. A semnat în diverse culegeri şi în periodicele „Limba Română”, „Literatura și Arta”, „Făclia”, „Țara”, portrete literare, numeroase articole de cultivare a limbii și în apărarea ființei noastre naționale.
În 1996 a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” și în 2010 – cu Ordinul Republicii. Ion Melniciuc s-a stins din viață la 16 august 2017 și a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”