
S-a încheiat o nouă ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău
Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. O nouă ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, eveniment cinematografic de tradiție, ajuns la al șaptelea an, s-a încheiat duminică seară, dar trei dintre filme își vor continua în perioada următoare traseul prin alte cinci oraşe din Republica Moldova, informează MOLDPRES.
Timp de patru zile, în perioada 7-10 octombrie, spectatorii din Chișinău au putut vedea un număr record de filme românești - noi, dar și clasice: 13 lungmetraje, proiectate la Cinema Odeon, și 17 scurtmetraje, prezentate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova: „Berliner” (2020), de Marian Crişan, „Malmkrog” (2020), de Cristi Puiu, „#dogpoopgirl” (2021), de Andrei Huţuleac, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, „Neidentificat” (2020), de Bogdan Apetri, „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu sau „Întregalde” (2021), de Radu Muntean, dar şi filme clasice precum „Angela merge mai departe” (1966), de Lucian Bratu, sau „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu.
Trei dintre filmele din program – comediile „Berliner” şi „#dogpoopgirl” şi „Angela merge mai departe”, care o are în rolul principal pe Margareta Pâslaru, vor putea fi văzute în perioada următoare în alte cinci oraşe: Nisporeni (13-14 octombrie), Călărași (16-17 octombrie), Bălți (23-24 octombrie), Cahul (30-31 octombrie) și Soroca (6-7 noiembrie). Proiecţiile vor fi cu intrare liberă.
Zilele Filmului Românesc au fost organizate de Asociația Cineaștilor Independenți „Alternative Cinema” din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei, și casa de producție Rova Film din România, prin regizorul Marian Crișan. Evenimentul este sprijinit de Ministerul Culturii din Republica Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunea Cineaștilor din România.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene