
S-a stins din viață ex-directorul Filarmonicii Naționale Mihail Murzac
Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Ex-directorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” s-a stins ieri din viață. Vestea tristă a fost anunțată pe rețelele sociale de către directorul general al ÎS OCI ,,Moldova-Concert", Andrei Locoman, informează MOLDPRES.
”Pe data de 5 august a încetat să bată inima marelui om de cultură Mihail Murzac, numele căruia se identifică cu mai multe instituții pe care le-a condus, etalându-și abilitățile sale profesionale, dar și calitățile omenești. Mihail Murzac a fost un profesionist desăvârșit, dar și bun prieten al artiștilor alături de care a fost mereu și de sfaturile căruia toți au ținut cont, căci știa cum să comunice cu artiștii, să le ofere ajutorul dezinteresat”, notează Andrei Locoman.
Potrivit sursei citate, publicul meloman își amintește de mărturisirea în lacrimi a Sofiei Vicoveanca din septembrie 1988, când a susținut primul concert la Palatul Național, care a spus că a reușit să treacă Prutul și să ajungă la Chișinău cu trăistuța sa cu cântece datorită strădaniilor maestrului Nicolae Botgros și a directorului de atunci al Filarmonicii Mihail Murzac. Și acesta este doar un exemplu, dar în îndelungata sa activitate au fost multe situații când a mers pe muchie de cuțit, însă a rămas de partea artiștilor, deoarece le-a apreciat talentul și muzica.
”Acum, când Mihail Murzac s-a retras în culisele veșniciei, toți cei care au avut marele noroc să lucreze cu el, să-i asculte sfaturile, își vor aminti cu tristețe de regret de acele clipe, reiterând că le-a fost ca un părinte, că le-a dat adevărate lecții de viață, de omenie și cumsecădenie. Toate acestea pe parcursul a peste 50 de ani, cât a deținut importante funcții în instituții de cultură. De la șef de Bibliotecă raională Căinari, în 1955, apoi șef al secției raionale de cultură Lazovsk, la director al școlii republicane de iluminare culturală ,,Elena Sârbu" din Soroca, în această perioadă a însușit cum e să urci treptele ierarhice ale unei cariere de succes, în care, venit la Chișinău a înscris file memorabile în cultura muzicală a țării noastre”, a remarcat în postarea sa pe facebook directorul general al ÎS OCI ”Moldova-Concert”.
În anul 1973 a fost numit director al Filarmonicii de Stat, iar din anul 1975 director al Direcției unite a Filarmonicii de Stat și a Palatului ,,Octombrie", după a activat în cadrul Ministerului Culturii, ulterior, în anul 1990 să fie numit viceministru al Culturii și Cultelor, funcții în care și-a adus aportul la organizarea și buna desfășurare a multor evenimente de anvergură, cum ar fi Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor", Festivalul Internațional al vedetelor de operă și balet „Invită Maria Bieșu", Festivalul de creație și interpretare a romanței „Crizantema de argint", serate de creație și de comemorare a distinselor personalități ale artei muzicale din țara noastră.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene