
S-au împlinit 95 de ani de la nașterea compozitorului Vasile Zagorschi
Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Compozitorul, pianistul și pedagogul Vasile Zagorschi, Artist al Poporului, laureat al Premiului de Stat, ar fi împlinit astăzi 95 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 27 februarie 1926 în satul Șevcenko (Caramahmed), Chilia, județul Ismail, astăzi Ucraina. Și-a făcut studiile la Liceul „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău (1941-1944) și la Gimnaziul „Alexandru Lahovari” din Râmnicu-Vâlcea, România (1944-1945). Și-a continuat studiile la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” din Chișinău, clasa de compoziție a profesorului Leonid Gurov (1945-1952). Ulterior, a obținut titlul științific de docent în muzicologie.
Activitatea profesională și-a început-o în calitate de profesor de discipline muzical-teoretice la o școală medie din Chișinău, apoi a fost șef de studii la Școala de Muzică ”Ștefan Neaga” (1947-1956), lector, director-adjunct la Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1956-1959). A exercitat funcția de director al Teatrului de Operă și Balet din Chișinău (1959-1962), apoi a activat în calitate de profesor la Catedra de teoria muzicii și compoziție și prorector al Conservatorului de Stat din Chișinău (azi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), docent la Catedra teorie și compoziție. Timp de 25 de ani a fost președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova (1964-1990). A fost membru al Comitetului executiv al Consiliului Muzical Internațional UNESCO între anii 1978-1990, membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova.
În anul 1965 a debutat la Studioul „Moldova-film”, cu compoziția muzicală pentru filmul „Evadat sub escortă”. A compus muzică la mai multe filme artistice: „Mariana” (1967), „Riscul” (1970), „Podurile” (1973), „Agent al serviciului secret” (1978), „Trecea o lebădă pe apă (1982) ș.a. A colaborat cu mai mulți regizori de la Studioul „Moldova-film”.
A semnat creații muzicale, precum: muzică simfonică: Simfonia Nr. 2 (1991), „Stanțe”, în 5 tablouri („Aeriană”, „Crepuscul”, „Candelă”, „Ornic”, „Epilog”) (1996), muzică vocal-simfonică: „Cine scutură roua”: cantată (1981), redacție nouă pentru cor mixt, soliști și orchestră simfonică (2001), muzică de concert: „Diafonii”: muzică pentru pian și orchestră de coarde (1980), muzică instrumentală de cameră: „Fantezie” („Crepuscul”) pentru flaut solo (1980), „Sonată - fantezie” pentru pian (1987), „Sonată” pentru vioară solo (1993), „Cvartet” de coarde Nr. 2 (1986) ș.a.
În 1960 i s-a conferit titlul onorific ”Artist Emerit al RSSM” (1960) în 1968 - Premiul de Stat al RSSM și în 1982 – titlul onorific ”Artist al Poporului”. A obținut numeroase premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova. În 1997 a fost distins cu „Ordinul Republicii”. Vasile Zagorschi s-a stins din viață la 1 octombrie 2003.
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Teatrul Național din Chișinău găzduiește comedia „O scrisoare pierdută” în regia lui Horațiu Mălăele
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului Republicii Moldova: „Sarcina noastră este să păstrăm stabilitatea internă și să aderăm la Uniunea Europeană în următorii 4 ani”
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Igor Grosu, la 35 de ani de la constituirea primului Parlament: „Majoritatea deputaților primului Parlament au deschis drumul spre independență și libertate”
Moldovenii care călătoresc în statele membre ale UE vor plăti tarife de roaming mai mici
Situația din sectorul agricol, discutată într-o ședință cu fermierii și asociațiile de profil, la Guvern
Operațiunea „ANTIDROGUS”: 11 persoane reținute și 33 de percheziții desfășurate timp de o lună pe întreg teritoriul țării
Cetățenii sunt îndemnați să opteze pentru produse autohtone în contextul Sărbătorilor Pascale
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
Mesajul Președintei Maia Sandu în plenul Parlamentului Republicii Moldova
Președinta Maia Sandu: „Ne dorim o pace justă în Ucraina”
GALERIE FOTO // Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Parlamentului
Cererea de solicitare a livretului militar va putea fi depusă online
Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului cu rachete asupra orașului ucrainean Sumî