
S-au împlinit 95 de ani de la nașterea compozitorului Vasile Zagorschi
Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Compozitorul, pianistul și pedagogul Vasile Zagorschi, Artist al Poporului, laureat al Premiului de Stat, ar fi împlinit astăzi 95 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 27 februarie 1926 în satul Șevcenko (Caramahmed), Chilia, județul Ismail, astăzi Ucraina. Și-a făcut studiile la Liceul „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău (1941-1944) și la Gimnaziul „Alexandru Lahovari” din Râmnicu-Vâlcea, România (1944-1945). Și-a continuat studiile la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” din Chișinău, clasa de compoziție a profesorului Leonid Gurov (1945-1952). Ulterior, a obținut titlul științific de docent în muzicologie.
Activitatea profesională și-a început-o în calitate de profesor de discipline muzical-teoretice la o școală medie din Chișinău, apoi a fost șef de studii la Școala de Muzică ”Ștefan Neaga” (1947-1956), lector, director-adjunct la Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1956-1959). A exercitat funcția de director al Teatrului de Operă și Balet din Chișinău (1959-1962), apoi a activat în calitate de profesor la Catedra de teoria muzicii și compoziție și prorector al Conservatorului de Stat din Chișinău (azi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), docent la Catedra teorie și compoziție. Timp de 25 de ani a fost președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova (1964-1990). A fost membru al Comitetului executiv al Consiliului Muzical Internațional UNESCO între anii 1978-1990, membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova.
În anul 1965 a debutat la Studioul „Moldova-film”, cu compoziția muzicală pentru filmul „Evadat sub escortă”. A compus muzică la mai multe filme artistice: „Mariana” (1967), „Riscul” (1970), „Podurile” (1973), „Agent al serviciului secret” (1978), „Trecea o lebădă pe apă (1982) ș.a. A colaborat cu mai mulți regizori de la Studioul „Moldova-film”.
A semnat creații muzicale, precum: muzică simfonică: Simfonia Nr. 2 (1991), „Stanțe”, în 5 tablouri („Aeriană”, „Crepuscul”, „Candelă”, „Ornic”, „Epilog”) (1996), muzică vocal-simfonică: „Cine scutură roua”: cantată (1981), redacție nouă pentru cor mixt, soliști și orchestră simfonică (2001), muzică de concert: „Diafonii”: muzică pentru pian și orchestră de coarde (1980), muzică instrumentală de cameră: „Fantezie” („Crepuscul”) pentru flaut solo (1980), „Sonată - fantezie” pentru pian (1987), „Sonată” pentru vioară solo (1993), „Cvartet” de coarde Nr. 2 (1986) ș.a.
În 1960 i s-a conferit titlul onorific ”Artist Emerit al RSSM” (1960) în 1968 - Premiul de Stat al RSSM și în 1982 – titlul onorific ”Artist al Poporului”. A obținut numeroase premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova. În 1997 a fost distins cu „Ordinul Republicii”. Vasile Zagorschi s-a stins din viață la 1 octombrie 2003.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”