
Scriitoarea Doina Dabija: ”Firul de iarbă este pentru mine un simbol al învierii”
Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Poeta și publicista Doina Dabija, laureată a Premiului Tineretului din R. Moldova și a mai multor premii literare, a editat recent o carte de eseuri intitulată ”La firul de iarbă”, care a apărut la Iași. ”Firul de iarbă este pentru mine un simbol al învierii”, a spus Doina Dabija, citată de MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Doina Dabija a menționat că volumul cuprinde eseuri și câteva tablete, pe care le-a publicat în ziarul ”Literatura și Arta” în cadrul rubricii ”La firul de iarbă”. Cartea are 160 de pagini și a apărut cu o prefață semnată de academicianul Mihai Cimpoi.
”Acum când frigul se retrage în ungherul lui, primul care înfrumusețează pământul e firul de iarbă, care ne așteaptă cu nerăbdare să ne aducă primăvara și să ne amintească că putem fi tot atât de simpli și nepretențioși, cum este el. Însă, cel mai mult mă miră că firul de iarbă este cel care știe să-și croiască drum printre pietre sau prin asfalt. Dându-ne un exemplu de tărie și ambiție. Și chiar dacă stă înghesuit acolo prin întuneric și suferă, sub piatra aceea neclintită, tot nu se lasă învins. Dar se zbate ca să supraviețuiască, doar ca să vadă încă o dată lumina soarelui. Și apoi, că e mic și firav, nu se sperie. Nu-i este teamă nici de vânt, de furtună sau de moarte. Dar se înarmează cu speranță și răbdare. O răbdare pe care n-o are uneori nici omul…”, a subliniat autoarea.
În prefața cărții, academicianul Mihai Cimpoi constată că impresia fundamentală pe care ne-o lasă aceste secvențe este că avem de-a face cu o lucrare de giuvaergiu: sunt bine șlefuite, bine potrivite, concise ca expresie, ilustrând spusa lui Cehov, conform căreia concizia e sora talentului… ”Abordând probleme spinoase, presărând sare pe rănile societății și pe ale indivizilor care o alcătuiesc – de la vlădică până la opincă –, lansând îndemnuri etice, focalizând starea stingheritoare de tranziție și incertitudine în care ne aflăm, Doina Dabija le contrapunctează cu o liniște a credinței în cele sfinte și frumoase, în bunătate (temă frecventă), în reîntoarcerea aripilor li Dumnezeu, care i s-au luat pentru păcate. Această contrapunctare face lectura plăcută, odihnitoare, întremătoare”, a remarcat academicianul Mihai Cimpoi.
În prezent, poeta și publicista Doina Dabija lucrează la o carte de versuri pentru maturi și la alta pentru copii.
Doina Dabija (Dobzeu) s-a născut la 12 februarie 1981, în orașul Chișinău. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din București. Absolventă a Universității Libere Internaționale din Moldova (Științele Comunicării și Jurnalism). În 1998, a debutat cu volumul de versuri ”Liber în temniță” (București), urmat de cărțile ”Împotriva curentului” (Timișoara, 2002), ”Bucurii înlăcrimate” (Chișinău, 2003), ”Tristețea din Felinar” (Râmnicu-Sărat), ”101 poeme” (București, 2012), ”Sub aripa tăcerii” (București, 2015), ”Copacul viu” (București, 2016). A fost distinsă cu mai multe premii literare.
Festivalul „Mărțișor” 2025 // Peste 40.000 de spectatori și un program diversificat în țară și în diaspora
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor