
Scriitoarea Doina Dabija: ”Firul de iarbă este pentru mine un simbol al învierii”
Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Poeta și publicista Doina Dabija, laureată a Premiului Tineretului din R. Moldova și a mai multor premii literare, a editat recent o carte de eseuri intitulată ”La firul de iarbă”, care a apărut la Iași. ”Firul de iarbă este pentru mine un simbol al învierii”, a spus Doina Dabija, citată de MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Doina Dabija a menționat că volumul cuprinde eseuri și câteva tablete, pe care le-a publicat în ziarul ”Literatura și Arta” în cadrul rubricii ”La firul de iarbă”. Cartea are 160 de pagini și a apărut cu o prefață semnată de academicianul Mihai Cimpoi.
”Acum când frigul se retrage în ungherul lui, primul care înfrumusețează pământul e firul de iarbă, care ne așteaptă cu nerăbdare să ne aducă primăvara și să ne amintească că putem fi tot atât de simpli și nepretențioși, cum este el. Însă, cel mai mult mă miră că firul de iarbă este cel care știe să-și croiască drum printre pietre sau prin asfalt. Dându-ne un exemplu de tărie și ambiție. Și chiar dacă stă înghesuit acolo prin întuneric și suferă, sub piatra aceea neclintită, tot nu se lasă învins. Dar se zbate ca să supraviețuiască, doar ca să vadă încă o dată lumina soarelui. Și apoi, că e mic și firav, nu se sperie. Nu-i este teamă nici de vânt, de furtună sau de moarte. Dar se înarmează cu speranță și răbdare. O răbdare pe care n-o are uneori nici omul…”, a subliniat autoarea.
În prefața cărții, academicianul Mihai Cimpoi constată că impresia fundamentală pe care ne-o lasă aceste secvențe este că avem de-a face cu o lucrare de giuvaergiu: sunt bine șlefuite, bine potrivite, concise ca expresie, ilustrând spusa lui Cehov, conform căreia concizia e sora talentului… ”Abordând probleme spinoase, presărând sare pe rănile societății și pe ale indivizilor care o alcătuiesc – de la vlădică până la opincă –, lansând îndemnuri etice, focalizând starea stingheritoare de tranziție și incertitudine în care ne aflăm, Doina Dabija le contrapunctează cu o liniște a credinței în cele sfinte și frumoase, în bunătate (temă frecventă), în reîntoarcerea aripilor li Dumnezeu, care i s-au luat pentru păcate. Această contrapunctare face lectura plăcută, odihnitoare, întremătoare”, a remarcat academicianul Mihai Cimpoi.
În prezent, poeta și publicista Doina Dabija lucrează la o carte de versuri pentru maturi și la alta pentru copii.
Doina Dabija (Dobzeu) s-a născut la 12 februarie 1981, în orașul Chișinău. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din București. Absolventă a Universității Libere Internaționale din Moldova (Științele Comunicării și Jurnalism). În 1998, a debutat cu volumul de versuri ”Liber în temniță” (București), urmat de cărțile ”Împotriva curentului” (Timișoara, 2002), ”Bucurii înlăcrimate” (Chișinău, 2003), ”Tristețea din Felinar” (Râmnicu-Sărat), ”101 poeme” (București, 2012), ”Sub aripa tăcerii” (București, 2015), ”Copacul viu” (București, 2016). A fost distinsă cu mai multe premii literare.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală