
Scriitoarea Irina Nechit își sărbătorește ziua de naștere
Chişinău, 1 ian. /MOLDPRES/. Poeta și jurnalista Irina Nechit, dramaturg, critic teatral şi traducătoare, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare, notează MOLDPRES.
S-a născut în 1962, la Antoneşti, Cahul. Este absolventă a Facultăţii de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Moldova (1984). A activat în calitate de redactor la „Tinerimea Moldovei” (1984-1990), la săptămânalul „Literatura şi arta” (din 1990), la „Jurnal de Chişinău” (din 2005). Colaborează cu versuri şi articole de opinie la revistele de cultură „Basarabia”, „Contrafort”, „România literară”, „Poesis”, „Vatra”, „Familia”, „SudEst”, „Moldova”, „Arca”, „Luceafărul” ș.a.
Potrivit ”Calendarului Național”, a debutat editorial în 1992 cu placheta de versuri „Şarpele mă recunoaşte”. Au urmat volumele de versuri: „Cartea rece” (1996); „Un viitor obosit” (1999); „Gheara” (Bucureşti, 2003); „Un fel de linişte” (Bucureşti, 2006); „Copilul din maşina galbenă” (Chişinău, 2010); „Un om de succes şi alte pierderi” (Chişinău, 2018); „Masa de sărbătoare” (Bucureşti, 2020). A semnat volumul de critică teatrală „Godot eliberatorul”; volume de dramaturgie: „Proiectul unei tragedii” (Chişinău, 2001), „Maimuţa în baie” (Chişinău, 2006), „Dramaturgie” (Chişinău, 2017) etc. Este autoarea culegerii de interviuri „Democraţia la feminin” şi a volumului de interviuri cu personalităţi din România „Malul stâng întreabă malul drept” (Iaşi, 2018).
Dintre piesele Irinei Nechit, au fost puse în scenă: „Doamna-din-Satul-Florilor-ce-Mor” (Teatrul Național „Eugene Ionesco” din Chişinău), regie Maria Doni; „Mi-e frică de Marea Neagră”, după monodrama sa „Nudiştii”t (Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău), regie, Vitalie Drucec; „Maimuţa în baie” (Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” din Chişinău), regie Sandu Grecu; „Coridorul morţii” (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi şi Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” din Chişinău); „Republica Melania” (Teatrul ”Odeon”, Bucureşti). În anul 2018 piesa „Sfaturile Melaniei” a fost montată la Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti. În 2020 a avut loc premiera absolută a piesei „Valsul tancurilor” (Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” din Chişinău). Piesele „Ametist”, „Simona şi arhitectul” au fost montate la Teatrul Radiofonic, la Radio Moldova.
Este prezentă în antologiile „Cele mai frumoase poeme” (Bucureşti, 2011) şi „Început de secol XXI. Literatura din Basarabia” (Chișinău, 2017). Editează publicistică în colaborare: culegerea de istorii orale „Femeia în labirintul istoriei” (2003), volumul de istorii orale „Femeia ca factor de stabilitate în zonele de conflict” (2006) ș.a. A publicat peste 200 de lucrări despre teatru, oameni de cultură, sărbători omagiale, manifestări culturale, critică de teatru, activitatea festivalurilor muzicale, simpozioane, saloane naţionale de carte, probleme lingvistice etc. Versurile Irinei Nechit au fost traduse în limbile franceză, italiană, engleză, germană, bulgară și chineză. A fost distinsă cu Premiile Uniunii Scriitorilor din Moldova (1993, 1997, 2000); Premiul Frontiera Poesis (1998); Premiul pentru cel mai bun critic teatral (1999); Premiul „Leonid Cemortan” oferit de Uniunea Teatrală din Moldova (2015); Premiul UNITEM pentru cea mai bună piesă contemporană „Sfaturile Melaniei” (2018); ”Ordinul de Onoare” (2012).
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”