
Scriitorul Gheorghe Doni: ”Anul 2020 a fost pentru mine unul cu totul deosebit”
Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Pentru poetul, publicistul și traducătorul Gheorghe Doni, anul 2020 a fost unul cu totul deosebit, cu muncă intensă și productivă la domiciliu.
”Am lucrat ca niciodată, adâncit între cărți și manuscrise. M-am dedat mai mult că oricând traducerii din creațiile marilor poeți ruși A. Pușkin, M. Lermontov, F. Tiutcev, F. Fet, I. Bunin, A. Blok, S. Esenin, A. Ahmatova, M. Țvetaeva, B. Pasternak, N. Rubțov, E. Evtușenko, I. Brodski...”, a afirmat scriitorul, citat de MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Gheorghe Doni a menționat că în prima jumătate a anului 2020 a avut o colaborare fructuoasă cu poeta și traducătoarea Liuba Feldsher, originară din Republica Moldova și trăitoare de trei decenii în Israel, reușind să realizeze împreună un volum, în ediție bilingvă româno-rusă, cu traduceri reciproce din creațiile noastre poetice, volum apărut în toamna trecută la o editură din Chișinău, cu o postfață semnată de academicianul Nicolae Dabija. Totodată, el a publicat grupaje de poeme traduse din creația lui Serghei Esenin în revistele "Nord Literar" din Baia Mare, România, și în "Revista Literară" a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
”Tot pe parcursul anului trecut am publicat grupaje de versuri proprii în revistele "Basarabia", "Literatura și Arta", "Sintagme Literare" (Dudeștii Noi, România), precum și în diverse antologii și culegeri de poezie, printre care "Simbol și metaforă" (Iași), "Vis cu Nichita", vol. II (Urziceni, Ialomița), almanahul "În jurul coronavirusului", nr.3, editat la Chișinău de Asociația Obștească "Personalitate" ș.a. În prezent, pregătesc pentru tipar un volum cu traduceri din marea lirică rusă a secolelor XIX-XX, volum preconizat să apară până la finele anului curent la o editură din Iași, România. Tot pentru anul acesta este preconizată și apariția unui nou volum de versuri proprii”, a mai spus scriitorul.
Poetul, publicistul și traducătorul Gheorghe Doni s-a născut la 6 februarie 1955, în satul Brăviceni, raionul Orhei. În anul 1979, a absolvit Facultatea de Filologie, secția de Jurnalism a Universității de Stat din Chișinău. Publică versuri, începând din primii ani de studenție. A lucrat jurnalist, redactor superior și membru al Colegiului de redacție la Studioul „Moldova-Film”, coordonator și șef de secție la Muzeul Național de Literatură "Mihail Kogălniceanu", șef cancelarie și director general adjunct al Întreprinderii de Stat "CCM Vichi"/Companie Aeriană.
Din 2010 este director al SRL ”Geo-Don-Art” și director al Teatrului pentru Copii și Adolescenți ”Clopoțel”, unde i-au fost montate primele piese. Spectacolele acestui teatru ambulant au fost prezentate pe parcursul anilor în multe instituții de învățământ și de cultură din țară. A tradus filme artistice și cu desene animate din cinematografia mondială, a scris scenarii de film și piese de teatru pentru copii. Scrie și publică în presă poezii, articole, cronici, portrete literare, interviuri cu oameni de cultură. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Jurnaliștilor din R. Moldova.
Primul volum de poezie – "Altarul deziluziilor" – a apărut în anul 1995, fiind distins cu Premiul Salonului Național de Carte, ediția a IV-a, în 1996. Alte două cărți de poezie i-au apărut mai târziu: în 2018 – "Revelațiile scribului", iar în 2019 – "Totul e altfel decât știm că este". Este coautor al Enciclopediei orașului Chișinău, ediția anului 1996. Cu grupaje de versuri este inclus în multe antologii și culegeri de poezie românească contemporană din țară și de peste hotare. În 2020 a editat cartea "Două voci / Два голоса", scrisă în colaborare cu poeta și traducătoarea Liuba Feldsher din Israel. De asemenea, a tradus și continuă să facă transpuneri în română din creațiile mai multor poeți ruși cu renume din sec. XIX-XX.
Festivalul „Mărțișor” 2025 // Peste 40.000 de spectatori și un program diversificat în țară și în diaspora
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor