
Teatrul Național din Chișinău găzduiește comedia „O scrisoare pierdută” în regia lui Horațiu Mălăele
Ediția a X-a a proiectului Teatrul Românesc București-Iași-Chișinău aduce pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” una dintre cele mai cunoscute comedii ale dramaturgiei românești „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, în regia lui Horațiu Mălăele. Spectacolul, jucat de Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, va fi prezentat publicului pe 2 și 3 aprilie, reunind o distribuție de actori consacrați, relatează MOLDPRES.
„O scrisoare pierdută” este o comedie satirică despre corupția și jocurile de culise din politică. Totul pornește de la o scrisoare de dragoste pierdută, folosită ca șantaj în timpul alegerilor. Politicieni lipsiți de scrupule, trădări și manipulări creează un spectacol absurd, în care dorința de putere învinge orice principii. Deși scrisă în 1884, piesa rămâne extrem de actuală.
„O scrisoare pierdută este un spectacol ridicat pe profilul vechii Scrisori, într-o formulă nouă, adăugată și îmbogățitoare, spre liniștea conservatorilor și patima iubitorilor de teatru”, spune regizorul Horațiu Mălăele.
Criticii apreciază spectacolul pentru reinterpretarea sa satirică și modernă, care păstrează esența textului original, dar accentuează exagerarea și comicul absurd. Se remarcă eliminarea discursurilor lungi ale politicienilor și o atenție sporită asupra personajelor, evidențiate prin gesturi și trăsături exagerate. Satira este dusă la extrem, subliniind actualitatea temelor abordate de Caragiale, iar regia propune un stil ironic, dinamic și plin de umor.
„Scrisoarea pierdută" a lui Caragiale devine și „Scrisoarea" lui Horațiu Mălăele, recitită în cheie regizorală nouă, dar fără a părăsi tiparul impus de autor. Mălăele a eliminat lungile tirade ale politicienilor, în schimb a insistat mai mult asupra creionării personajelor, definite, în primul rând, prin burți direct proporționale cu înălțimea poziției sociale. E drept, lumea lui Caragiale, ca și lumea noastră, este una destul de tristă și rea, dar Mălăele reușește să vorbească despre ea fără patimă, fără venin, fără încrâncenare, cu o detașare olimpiană, reconfortantă”, a declarat criticul Gabriela Hurezean.
„Spectacolul intensifică şi amplifică la maximum satira. Totodată, insistă pe o generalizare în timp, pe arcul: trecut în care se regăseşte prezentul, prezent care oglindeşte şi perpetuează trecutul. Horaţiu Mălăele îl scoate pe Caragiale din registrul realismului clasic, situându-l în cel al grotescului, burlescului, al kitsch-ului, al lipsei de măsură în tot şi în toate. Mare maestru al comediei, el însuşi artist strălucit, dublat de un înzestrat caricaturist, Horaţiu Mălăele umblă inspirat la butoanele efectelor amuzante şi cu haz: intrări în scenă originale, contrapuncturi gestuale vizuale şi sonore ironice, contraste provocatoare ale râsului, alternări ingenioase de ritmuri”, menționează criticul român Natalia Stancu.
Din distribuție fac parte actori consacrați ai teatrului românesc, precum Horațiu Mălăele (Agamemnon Dandanache), Virgil Ogășanu (Zaharia Trahanache), Mircea Rusu (Ștefan Tipătescu), Mihai Constantin (Nae Cațavencu), Marian Râlea (Cetățeanul turmentat), Marius Rizea (Tache Farfuridi) și Marcelo Cobzariu (Ghiță Pristanda). Lor li se alătură Raluca Petra (Zoe Trahanache), Victoria Dicu (Muta) și mulți alți actori de renume. Muzica spectacolului este interpretată live de o orchestră condusă de Emy Drăgoi, având în componență instrumentiști la acordeon, țambal, vioară, contrabas și tamburină.
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova