ro
Cultură
09 Mai, 2025 / 09:30
/ 01 Aprilie, 2025

Teatrul Național din Chișinău găzduiește comedia „O scrisoare pierdută” în regia lui Horațiu Mălăele

Ediția a X-a a proiectului Teatrul Românesc București-Iași-Chișinău aduce pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” una dintre cele mai cunoscute comedii ale dramaturgiei românești „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, în regia lui Horațiu Mălăele. Spectacolul, jucat de Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, va fi prezentat publicului pe 2 și 3 aprilie, reunind o distribuție de actori consacrați, relatează MOLDPRES.

„O scrisoare pierdută” este o comedie satirică despre corupția și jocurile de culise din politică. Totul pornește de la o scrisoare de dragoste pierdută, folosită ca șantaj în timpul alegerilor. Politicieni lipsiți de scrupule, trădări și manipulări creează un spectacol absurd, în care dorința de putere învinge orice principii. Deși scrisă în 1884, piesa rămâne extrem de actuală.

„O scrisoare pierdută este un spectacol ridicat pe profilul vechii Scrisori, într-o formulă nouă, adăugată și îmbogățitoare, spre liniștea conservatorilor și patima iubitorilor de teatru”, spune regizorul Horațiu Mălăele.

Criticii apreciază spectacolul pentru reinterpretarea sa satirică și modernă, care păstrează esența textului original, dar accentuează exagerarea și comicul absurd. Se remarcă eliminarea discursurilor lungi ale politicienilor și o atenție sporită asupra personajelor, evidențiate prin gesturi și trăsături exagerate. Satira este dusă la extrem, subliniind actualitatea temelor abordate de Caragiale, iar regia propune un stil ironic, dinamic și plin de umor.

„Scrisoarea pierdută" a lui Caragiale devine și „Scrisoarea" lui Horațiu Mălăele, recitită în cheie regizorală nouă, dar fără a părăsi tiparul impus de autor. Mălăele a eliminat lungile tirade ale politicienilor, în schimb a insistat mai mult asupra creionării personajelor, definite, în primul rând, prin burți direct proporționale cu înălțimea poziției sociale. E drept, lumea lui Caragiale, ca și lumea noastră, este una destul de tristă și rea, dar Mălăele reușește să vorbească despre ea fără patimă, fără venin, fără încrâncenare, cu o detașare olimpiană, reconfortantă”, a declarat criticul Gabriela Hurezean.

„Spectacolul intensifică şi amplifică la maximum satira. Totodată, insistă pe o generalizare în timp, pe arcul: trecut în care se regăseşte prezentul, prezent care oglindeşte şi perpetuează trecutul. Horaţiu Mălăele îl scoate pe Caragiale din registrul realismului clasic, situându-l în cel al grotescului, burlescului, al kitsch-ului, al lipsei de măsură în tot şi în toate. Mare maestru al comediei, el însuşi artist strălucit, dublat de un înzestrat caricaturist, Horaţiu Mălăele umblă inspirat la butoanele efectelor amuzante şi cu haz: intrări în scenă originale, contrapuncturi gestuale vizuale şi sonore ironice, contraste provocatoare ale râsului, alternări ingenioase de ritmuri”, menționează criticul român Natalia Stancu.

Din distribuție fac parte actori consacrați ai teatrului românesc, precum Horațiu Mălăele (Agamemnon Dandanache), Virgil Ogășanu (Zaharia Trahanache), Mircea Rusu (Ștefan Tipătescu), Mihai Constantin (Nae Cațavencu), Marian Râlea (Cetățeanul turmentat), Marius Rizea (Tache Farfuridi) și Marcelo Cobzariu (Ghiță Pristanda). Lor li se alătură Raluca Petra (Zoe Trahanache), Victoria Dicu (Muta) și mulți alți actori de renume. Muzica spectacolului este interpretată live de o orchestră condusă de Emy Drăgoi, având în componență instrumentiști la acordeon, țambal, vioară, contrabas și tamburină.