
Un concurs național de arte plastice dedicat drepturilor copiilor a avut loc la Chișinău
Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a IV-a ediție a concursului național de arte plastice, cu genericul ”Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță” și-a desemnat ieri laureații. Acesta a fost organizat de Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”, în parteneriat cu proiectul Consiliului Europei „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova” și Centrul de Drept al Avocaților, informează MOLDPRES.
Potrivit organizatorilor, la concurs au fost prezentate 192 de lucrări ale tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 11 și 21 de ani din școlile generale, gimnazii, licee, școlile de arte, centrele de excelență și colegiile de arte din toată țara.
În cadrul manifestării, Ecaterina Popa, directorul interimar al Institutului Național al Justiție, i-a felicitat pe participanți și i-a încurajat să rămână la fel de entuziaști în promovarea și protejarea drepturilor copiilor. ”Prin acest concurs, ne-am propus să atragem atenția asupra situației refugiaților și să promovăm o cultură a toleranței, a siguranței și a respectului reciproc în rândul copiilor și al tinerilor, să dezvoltăm empatia și să oferim o imagine mai clară a nevoilor migranților. Suntem mândri să vă spunem că munca voastră a depășit cu mult așteptările noastre. Creațiile sunt pline de culoare, de emoție și de forță creativă, fiecare lucrare fiind o expresie unică a viziunii voastre asupra tematicii abordate”, a subliniat Ecaterina Popa.
La rândul său, șefa ad interim al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Giulia Re, a menționat că statisticile recente arată că, în prezent, în Moldova sunt găzduiți peste 100 de mii de refugiați, dintre care 47 de mii sunt minori din Ucraina. ”Toți acești oameni au nevoie de hrană, adăpost, acces la servicii medicale primare și de urgență, școli, grădinițe și multe altele. Numărul de copii înscriși în concurs vorbește despre bunătatea, grija și dorința lor de a-i ajuta pe cei aflați la nevoie. Acești tineri artiști au demonstrat o bună înțelegere a drepturilor, precum și a nevoilor de siguranță ale refugiaților și migranților”, a constatat Giulia Re.
La evaluarea creațiilor plastice, juriul format din reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, ai Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ai Institutului Naţional al Justiţiei și ai Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, au ținut cont de realizarea lucrării conform genericului concursului, originalitatea ideii, creativitate și aplicare a tehnicilor artistice, fiind desemnați câștigători pentru trei categorii de vârstă: 11-14 ani, 15-17 ani și 18-21 de ani.
Concursul republican de arte plastice cu genericul „Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță” s-a desfășurat în perioada februarie-mai 2023. Acțiunea se înscrie în șirul activităților realizate în baza Acordului de colaborare semnat de Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”. Astfel, în cadrul parteneriatului stabilit, au fost organizate mai multe expoziții de desene și trei ediții ale concursului republican de arte plastice: „Justiție – eu te văd așa” (2017), „Drepturile copiilor” (2021) și „Generația Egalității” (2022).
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Piesa „Mama”, pe scena Teatrului Republican „Luceafărul”, un spectacol pentru toate vârstele
Agenda „Mărțișor 2025” // Recitalul de muzică clasică „Portrete sonore” cu pianiștii Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici
Viceprim-ministra, Cristina Gherasimov, pleacă din nou la Bruxelles: „Discutăm despre protecția consumatorilor și sănătatea publică”
Un fost polițist din Leova a fost condamnat la patru ani de închisoare
În zilele de odihnă, peste 3500 de șoferi au fost sancționați de polițiști
Serviciul Fiscal de Stat a încasat săptămâna trecută 818 milioane lei la Bugetul public național
SUA părăsesc grupul care îi investighează pe liderii responsabili de războiul din Ucraina
R. Moldova și Grecia vor încheia un memorandum de cooperare în domeniul Culturii. Diaspora, invitată să participe
Serviciul Vamal a colectat peste 705 milioane de lei într-o săptămână
Poliția avertizează: Pe unele trasee se circulă în condiții de vizibilitate redusă
„Voci care ne unesc” // Soprana Elena Moșuc și pianista ieșeană Vasilica Stoiciu-Frunză, într-un concert la Sala cu Orgă
Peste 7.000 de elevi participă la Testarea de Bază PISA 2025
ANOFM a participat la Târgul de Cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
Șeful diplomației moldovenești va efectua o vizită oficială în India și Nepal
Cursul valutar // Euro crește, dolarul scade ușor
AMDM a emis primul certificat de conformitate cu Regulile de bună practică de farmacie unei farmacii
Miniștrii de externe ai UE discută despre planul de ajutor pentru Ucraina în valoare de zeci de miliarde de euro
Peste 4.000 de persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM de la începutul anului 2025