
A fost finalizată evaluarea cererilor de motorină din ajutorul umanitar acordat de România
Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au anunţat astăzi că au finalizat procedura de evaluare a cererilor de solicitare a motorinei din ajutorul umanitar extern acordat de România, transmite MOLDPRES.
Potrivit MADRM, au fost evaluate 3 502 cereri de solicitare a ajutorului umanitar sub formă de motorină, recepționate în perioada 16 martie - 5 aprilie curent, de la 3 430 de producători agricoli unici. „Cele mai multe solicitări de ajutor umanitar au fost depuse de producătorii agricoli din raioanele: Cahul – 232 cereri, Comrat – 177 cereri, Căușeni – 176 cereri, Orhei – 164 cereri, Ștefan-Vodă - 152 cereri”, indică instituţia.
Conform datelor preliminare, producătorii agricoli au declarat că, în anul trecut, au fost afectate de seceta circa 475 mii ha de teren agricol, cel mai mult fiind afectate terenurile cultivate cu porumb – 49,3% (234,4 mii ha), floarea soarelui – 45,9% (218,0 mii ha) și alte culturi (soia – 7,7 mii ha, sorg – 7,3 mii ha, sfecla de zahăr- 2,9 mii ha, mazărea - 2,7 mii ha etc.).
Până în prezent, AIPA a examinat circa 98 la sută din totalul dosarelor recepționate, or, pentru neîntrunirea criteriilor de eligibilitate, șapte dosare au fost respinse.
Datele preliminare arată că, după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, suprafața de teren eligibilă, constituie circa 325 mii ha. Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină ar constitui circa 18,46 litri.
Mărimea ajutorului per hectar de teren arabil afectat se calculează în baza cantității totale de motorină disponibilă, raportată la suprafața totală eligibilă.
Perioada de distribuire a ajutorului umanitar va fi anunțată suplimentar, urmare a recepționării cantităților de motorină din partea României.
foto simbol
SFS atenționează: ordinul de modificare a termenului de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit este fals
Mai mulţi viticultori din raionul Cahul au creat un cluster, ce le-a permis să sporească exporturile spre piaţa europeană
Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă are un nou director de ţară în R. Moldova
Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în acest an de mai multe opțiuni de finanțare
Euro scade ușor, iar dolarul crește cu 13 bani
Discuții la nivel înalt între BNM și Grupul Băncii Mondiale despre stabilitate macroeconomică și integrarea europeană a Republicii Moldova
Statul instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal
Republica Moldova va folosi un sistem informatic modern pentru combaterea spălării banilor
Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere, actualizat de Guvern
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”
GALERIE FOTO // Moldovenii sărbătoresc Paștele Blajinilor
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor
LIVE // Evenimentul dedicat Zilei Drapelului Republicii Moldova
Republica Moldova sărbătorește 35 de ani de la adoptarea Drapelului de Stat
GALERIE FOTO // Republica Moldova marchează 35 de ani de la adoptarea tricolorului
GALERIE FOTO // La Ungheni se scrie istorie: Podurile de Flori devin Poduri de Piatră
REPORTAJ MOLDPRES: România şi R. Moldova, două inimi gemene, rescriu istoria frăţească şi clădesc punţi de piatră în locul celor de flori
Președinta Maia Sandu a participat la funeraliile Papei Francisc, alături de liderii lumii
40 de elevi au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română